Ceremonija surengta trečiadienį, minint Vengrijos 1956 metų revoliucijos metines. R.Šimašiui įteiktas Vengrijos Respublikos ordino "Už nuopelnus" civilinės kategorijos Komandoro kryžius.

Apdovanojimas skirtas įvertinus teisingumo ministro aktyvumą ir lyderystę sprendžiant bendrus Europos reikalus, kai Europos Sąjungos Taryboje pirmininkavo Vengrija. Įteikiant apdovanojimą akcentuota, kad nuoširdus Lietuvos indėlis į regioninį bendradarbiavimą, atstovaujant ministrui R.Šimašiui, leido pasiekti, jog Europoje nebūtų pamiršti totalitarinių režimų nusikaltimai, pagerbtos jų aukos, sakoma pranešime spaudai.

"Bendrą sutarimą, jog apie šiuos nusikaltimus žmogiškumui turi būti kalbama, o jų įvertinimui ieškoma vieningo vardiklio visose ES valstybėse, nebuvo lengva rasti. Tačiau džiaugiuosi, kad mūsų aktyvios pastangos kelti šiuos klausimus leido pasiekti rezultatų. Šiuo metu yra sutarta bendra ES valstybių pozicija dėl to, kaip turi būti puoselėjama bendra ES valstybių atmintis apie šiuos nusikaltimus, siekiama rasti kuo vieningesnį jų teisinį vertinimą, spręsti atsakomybės už tokių veikų neigimą klausimu", - atsiimdamas apdovanojimą sakė R.Šimašius.

Bendras ES valstybių sutarimas yra atspindėtas 2011 metų birželio 10 dieną priimtose Europos Sąjungos tarybos išvadose dėl totalitarinių režimų nusikaltimų Europoje atminimo. Šiose išvadose pabrėžiama informuotumo apie totalitarinių režimų įvykdytus nusikaltimus visoje ES didinimo svarba, siekiant išvengti totalitarinių režimų ideologijos reabilitavimo ar atgimimo ateityje. Taip pat akcentuojama, kad tokių nusikaltimų neigimas turėtų būti traktuojamas pagal atitinkamus standartus.