2009-ųjų kovą Vidaus reikalų ministro įsakymu buvo paskelbtas reikalavimas rašyti transporto priemonių, jų priekabų pagaminimo metus registracijos liudijimuose tais atvejais, kai tų priemonių pirmosios registracijos data daugiau nei vieneriais metais skiriasi nuo pagaminimo metų.

Lietuvos autoverslininkų asociacijos nuomone, toks jokiais ES teisės aktais nereglamentuotas ir nei vienoj kitoj ES šaly neegzistuojantis, „nacionalinis sprendimas“ kelia keblumų ir transporto priemonių savininkams, ir jas registruojantiems VĮ „Regitra“ specialistams. Neretai VĮ „Regitra“ darbuotojams nėra jokios galimybės rasti pačių gamintojų oficialių duomenų apie transporto priemonės pagaminimo metus, todėl ši data nustatoma „intuityviai“ mėginant informacijos apie pagaminimo metus ieškoti įvairiuose žinynuose. Čia pateikiami duomenys nėra nei pilni, nei tikslūs, todėl ir nepatikimi. Objektyviausiai transporto priemonės pagaminimo datą atskleistų jos identifikavimo numeris, vadinamas VIN kodu (angl. Vehicle Identification Number ). Teigiama, jog problema ta, kad pagal tarptautinius standartus sudaryta unikali 17 arabiškų skaitmenų ir lotyniškų raidžių kombinacija pateikia ne transporto priemonės pagaminimo metus, o jos modelio metų duomenis. Modelio metai paprastai nesutampa su kalendoriniais metais.

Be to, pagaminimo datos žymėjimas dažnai nepagrįstai „pasendina“ pačią transporto priemonę, taip sukeldamas jos savininkui problemų parduoti ją už realią rinkos vertę – pagaminta transporto priemonė gali būti gerokai anksčiau nei registruota ir realiai pradėta naudoti.

Kita transporto sistemą kontroliuojanti institucija Susisiekimo ministerija taip pat pritaria, kad minėtoji VRM nuostata yra ydinga. Tačiau Susisiekimo ministerijos derintas įsakymo, kuris pakeistų dabartinę tvarką, projektas atgulė VRM valdininkų stalčiuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)