„Ministras negali eiti pareigų (...) Su Seimo nariais niekas nesiskaito, siūlau pareikalauti ministro atsistatydinimo“ - trečiadienį per Aplinkos apsaugos komiteto posėdį trečiadienį sakė Krikščionių partijos frakcijos narys Jonas Ramonas.

Jo poziciją palaikė ir konservatorė Aurelija Stancikienė, ir socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Trečiadienį komitetas svarstė A.Vaškevičiaus publikaciją viename naujienų portale, kur jis kritiškai ir sarkastiškai vertina J.Šimėno kaip Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko darbus.

„Šį rašinį pasirašė A.Vaškevičius, aplinkos ministro patarėjas. Tai rodo, kad jis išreiškė Aplinkos ministerijos poziciją. Nemačiau, kad ministerija būtų atsiprašiusi, paneigusi. Ministras parodo, kad jis yra negebantis eiti šių pareigų (...) Tokiu atsakymu jis parodo, kad jis absoliučiai nesusigaudo mūsų valstybės struktūroje, (…) kad mes esame tiesiogiai kontroliuojantis komitetas“, - tvirtino A.Stancikienė.

Pasak A.Salamakino, A.Vaškevičius pažeidė Valstybės tarnybos įstatymo normą, kad valstybės tarnautojas turi gerbti valstybę ir jos institucijas.

Komiteto narių pasipiktinimą sukėlė, kad dėl pavaldinio elgesio į komiteto posėdį kviestas aplinkos ministras G.Kazlauskas vietoj savęs atsiuntė ministerijos kanclerį Robertą Klovą.

„Valytis kojas į komitetą negalima (...) Jeigu mes būtume valdžioje, tikrai kelčiau klausimą dėl ministro kompetencijos vien dėl jo atsakymo komitetui“, - sakė A.Salamakinas.

Anot jo, pakviestas į Seimo komiteto posėdį ministras „turi bėgte atbėgti“.

G.Kazlauskas parlamento komitetui atsiuntė atsakymą, kad, jo manymu, A.Vaškevičiaus publikacijos svarstymas nevertas būtų įtraukti į komiteto posėdžio darbotvarkę.

„Nėra net menkiausių priežasčių pagalvoti, kad individualus pasisakymas ir straipsnis galėtų būti bandomas suprasti reprezentuojančiu kokios nors įstaigos oficialias nuostatas. Netgi tokio rango pareigūno, kaip Seimo komiteto pirmininko laisvi, demokratiškai išreikšti lingvistiniai pasireiškimai jokiu būdu netraktuotini kaip oficiali Seimo pozicija. Ir, suprantama, ta pačia teise neabejotinai naudojasi visi Lietuvos piliečiai, nepriklausomai, jie Seimo nariai, ar ne. Niekas nei ministras, nei Seimo komiteto pirmininkas, nei kiti aukščiausi pareigūnai negali kvestionuoti demokratijos, nes Konstitucija sako: “Žmogaus teisės ir laisvės prigimtinės“, - rašė aplinkos ministras.

Anot A.Salamakino, šį atsakymą ministrui greičiausiai rengė tas pats jo patarėjas A.Vaškevičius.

„Arba dar kartą iš mūsų tyčiojasi ministras, arba jie ten nė vienas Konstitucijos neskaitė“, - pareiškė socialdemokratas.

G.Kazlauską gynęs „prisikėlėlis“ Andrius Burba teigė, kad kiekvienas asmuo gali ką nori kritikuoti. Jis atkreipė dėmesį, kad trintis tarp Seimo Aplinkos apsaugos komiteto ir aplinkos ministro jau yra senokai. A.Burbos teigimu, pats J.Šimėnas dažnai kritikuoja G.Kazlauską be ypatingų argumentų.

„Reikia pripažinti, kad yra tam tikra trintis, ir pirmiausia konfrontacija kyla ir pirmininko lūpų“, - pareiškė jis.

Penkiems komiteto nariams balsavus už, dviem - prieš, komiteto nariai nusprendė kreiptis į Valstybės tarnautojų etikos komisiją, kad ši įvertintų A.Vaškevičiaus elgesį ir pareikalauti aplinkos ministro politinės atsakomybės.

G.Kazlauską į aplinkos ministro postą delegavo Tautos prisikėlimo partija.