Tačiau, praneša „Panorama“, šilumos tiekėjai skelbia naujajam šildymo sezonui pasiruošę ir nepaisydami valdžios pažadų apie galimą šildymo atpiginimą, ragina gyventojus iš anksto planuoti didėsiančias išlaidas už šildymą.

„Teoriškai tie gąsdinimai dujininkų, kad dujų kaina kils labai – 30 procentų, tai iš tikrųjų nepasitvirtino, aišku dujų kaina šiek tiek pakilo, lyginant su pernai apie 10 procentų, bet mes dėsime visas pastangas, kad tolesnis augimas būtų anuliuotas ir stengsimės pateikti kuo pigesnę šilumą vartotojams“, – sako „Kauno energijos“ generalinis direktorius Rimantas Bakas.

Nors valdžios vyrai ieško būdų, kaip šiluma galėtų pigti bent dešimtadaliu kylančios šilumos kainos ir šiemet gerokai ištuštins gyventojų pinigines. Jau dabar, pasak apklausų, dauguma žmonių sąskaitoms už šilumą turi skirti iki trečdalio savo pajamų. Šilumos tiekėjai skaičiuoja milijonines skolas už šilumą ir gyventojus ragina planuoti šiemet dar labiau didėsiančias išlaidas.

„Tokių brangių dujų dar nebuvo. Tai, ar jos dar brangs, ar nebrangs niekas nežino, tai reiškia, kad reikia vartoti vietinį kurą ir šiltinti pastatus, efektyviai vartoti energiją. Šitos dvi tiesos jau žinomos 30 metų, pasaulis jomis vadovaujasi, pavyzdžius turime“, – sako „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Didžiuosiuose miestuose šilumą tiekiančios bendrovės, priešingai nei namų administratoriai, skelbia pasiruošusios pradėti naująjį sezoną. Priežiūros bendrovės, pasak tiekėjų, tradiciškai neskuba paruošti šilumos punktų.

„Šiek tiek kelia nerimą tai, kad šilumos vartotojai ne visiškai paruošė šilumos punktus ir pridavė pagal reikalavimus – priduota yra pusė punktų, bet lyginant su praeitais metais tai toks pat tempas, čia spalio pirmai dienai kalbu, tai toks pat tempas ir pernai“, – sakė „Kauno energijos“ generalinis direktorius R. Bakas.

Šildymo sezonas, atsižvelgiant oro temperatūros, Lietuvoje dažniausiai prasideda spalio 10-15 dienomis.