Nosies – lūpos raukšlės pradeda formuotis jau paauglystėje, tačiau tuo metu oda dar yra jauna, elastinga ir sugeba prisitaikyti prie veide vykstančių pasikeitimų. Tačiau ankščiau ar vėliau ši raukšlė pasirodo „visu gražumu“.

Kuo ankščiau pradedama su šia problemine vieta dirbti, tuo greičiau matomi rezultatai. Juk daug lengviau yra šiek tiek pakoreguoti tokį veido pasikeitimą, nei jį pataisyti iš esmės.

Zonoje tarp nosies ir lūpos yra daug mimikos raumenų, tačiau patys pagrindiniai, kuriuos išmoksime atpalaiduoti, yra šie: nosies sparnelio ir viršutinės lūpos keliamasis raumuo, raumuo, keliantis viršutinę lūpą, didysis ir mažasis skruostiniai raumenys. Šiems raumenims traukiantis, mažėjant, kartu su jais į viršų pasikelia ir žiedinis burnos raumuo.

Oda, „gulinti“ tarp visų penkių raumenų, formuojančių juoko raukšlę ir žiedinio burnos raumens tampa nereikalinga, atsiranda jos perteklius. Ji kloste nusileidžia žemyn, o limfa, negalinti laisvai pratekėti pro susidariusią įtemptų raumenų užsklandą, tik dar labiau apsunkina tą klostę. Taigi jei norite pykti ant odos, kuri neva išsitampė ir nutįso, tai klystate. Tikrieji kaltininkai – įsitempę, hipertonuse esantys raumenys ir jiems pasipriešinti negalinti limfinė sistema.

Šalia nosies yra „įsikūręs“ nosies sparnelio ir viršutinės lūpos raumuo, kuris sunkiai užčiuopiamas ir dažnai gali pasirodyti, jog jo išvis ten nėra, ypač nežinant, kaip jį suimti ir atrasti. Pabandykite suraukti nosį – ją įtempti ir vėl atpalaiduoti, išvysite tą raumenį, su kuriuo dirbsime (1 pavyzdys).

Pirmas pratimas

Norint atpalaiduoti nosies sparnelio ir viršutinės lūpos keliamąjį raumenį, pirmiausia reikia jį suspausti, po to patempti. Kaip tai padaryti? Vieną pirštą uždėkite raumens pradžioje, kitą pabaigoje (arba viršuje ir apačioje). Suspauskite raumenį ir laikykite trisdešimt sekundžių. Po to vieną pirštą fiksuokite raumens pradžioje (apačioje) kitu, tempdami raumenį, keliaukite į viršų. Tą patį pakartokite kitoje nosies pusėje. Arba pratimą atlikite iškarto abiem pusėm ( 2 pavyzdys).

Leidžiamės žemyn. Įsivaizduokite, kad nuo nosies apačios iki akies vidurio brėžiate įstrižą liniją. Taip rasite du raumenis (jie šalia vienas kito) – viršutinės lūpos keliamasis raumuo ir mažasis skruostinis raumuo (3 pavyzdys). Abu šiuos raumenis taip pat reikia atpalaiduoti tokiu pat principu kaip ir pirmąjį raumenį.

Antras pratimas

Suspauskite viršutinės lūpos keliamąjį ir mažąjį skruostinį raumenis: vieną pirštą uždėkite tų raumenų pradžioje (apačioje), kitą - pabaigoje (viršuje) ir suspauskite. Laikykite 30 sekundžių. Praėjus šiam laikui, patempkite – pirštą raumenų pradžioje (apačioje) palikite „prifiksuotą“, o su kitu tempkite raumenį į viršų (4 pavyzdys). Pratimą galima atlikti abiem pusėm iškarto.

Ties skruostikauliu yra didysis skruostinis raumuo (5 pavyzdys). Šį raumenį atrasti nesunku. Nusišypsokite – iškart pamatysite, ties kuria vieta susitraukė raumuo.

Trečias pratimas

Vieną pirštą pastatykite raumens pradžioje (apačioje), kitą - raumens pabaigoje (viršuje). Suveskite pirštus vieną su kitu, suspauskite. Laikykite 30 sekundžių. Po jų pratempkite raumenį – fiksuokite jo pradžioje (apačioje) ir tempkite į viršų ( 5 pavyzdys). Pratimą galima atlikti abiem pusėm iškarto.

Dirbant su nosies – lūpos raukšle, t.y. atliekant pratimus, reikia „keliauti“ raukšle nuo viršaus į apačią, nes, kaip pastebėjote, visi raumenys išsidėstę beveik vertikaliai. Spazmuotus raumenis (nosies – lūpos raukšlės atsiradimo kaltininkus) lengvai rasite: jie prasideda ten, kur matoma raukšlė ir pasibaigia arba ties nosies viršumi, arba ties žiediniu akies raumeniu, arba ties skruostikauliu.

Jei taisyklingai atpalaiduosite visus raumenis, jie grįš į pradinę padėtį, pailgės, nebetemps žiedinio burnos raumens, išnyks veido deformacija. Atsipalaidavus raumenims, suaktyvės kraujotaka, limfos tekėjimas.

Įdomus faktas

Reguliariai atliekant botokso injekcijas, taip pat formuojasi nosies lūpos raukšlė, nesvarbu, jog injekcijos atliekamos į kitas veido vietas. Botoksas, patekęs į raumenį, paralyžiuoja jį, tačiau mimikų procese dalyvauja daug kitų raumenų ir jei vienas iš jų nustoja funkcionuoti, tai kiti suaktyvėja, iššaukdami naujas raukšles (daugelis turbūt pastebėjote, kad moterims, kurios „pasidavė“ botoksui, besišypsant atsiranda „triušiuko raukšlelės“ nosies šonuose).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)