Tokių santykių egzistavimu dažnai suabejoja ta poros pusė, kurios partneris valandų valandas plepa su priešingos lyties atstovu, ar pasimatymą su mylimuoju atideda, nes su kitu vyru - “tik draugu” seniai susitarė eiti tądien į kiną.

Psichologai taip pat turi daugybę nuomonių šiuo klausimu. Yra teigiančių, kad nei “tikra draugystė”, nei “tikra meilė” - apskritai neegzistuojančios sąvokos. Kad du žmonės – nesvarbu, ar tai du vyrai, ar dvi moterys, ar moteris ir vyras – tiesiog sąveikauja. Ir tą sąveiką mes linkę vadinti draugyste.

Toks santykis gyvas tol, kol du žmonės gauna vienokią ar kitokią naudą: paguodą, galimybę išsiverkti, galimybę kartu nuveikti kažką patinkančio ir t.t., o bendram interesui pasibaigus, tiesiog nutrūksta.

“Be draugystės joks bendravimas neturi vertės” - teigė senovės graikų filosofas Sokratas, net mirties patale dar bendravęs su savo draugais. Ar tarp jų būta moterų – neaišku, tačiau tai ir nėra svarbu. Daugelis filosofų ir psichologų sutinka, kad dalinti draugystę į “moterišką” ir “vyrišką” - nėra tikslinga.

Liudvikas Lazauskas
Abiejų lyčių atstovai draugais tampa tuomet, kai turi bendrą praeitį, bendrų interesų ar yra artimi savo dvasia. Būtent dėl to labai dažnai patys artimiausi draugai yra iš vaikystės, mokyklos ar studijų metų. Tokios draugystės pagrindas – bendrumas, o ne partnerio lytis ar patrauklumas, - pasakoja Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro gydytojas psichoterapeutas Liudvikas Lazauskas.

Vis dėlto, internetas mirgėte mirga abejonėmis – neva vyrai kone visoms moterims jaučia didesnę ar mažesnę seksualinę trauką, todėl, jei vyras ir moteris draugauja – jų meilė arba buvo įsiplieskusi praeityje arba bet kuriuo momentu gali įsiliepsnoti. Kad besėdint šalia “tik draugo” ir kalbantis atvirai, tarsi su drauge, galima nejučia peržengti tam tikras ribas ir pagauti save jaukiai įsimylėjus, neneigia ir psichoterapeutas L. Lazauskas.

Vis dėlto, specialisto nuomone, nereikėtų panikuoti tik sužinojus, kad sutuoktinis laiką leidžia priešingos lyties atstovo draugijoje. Bet kuri draugystė – ir vyrų, ir moterų pagrįsta principu: “aš padedu apgauti save tau, o tu padedi apgauti save man”. Stručiai, padedantys vienas kitam slėpti galvą smėlyje – štai geriausi draugai. Jei ši formulė netinka, vadinasi draugystė gali būti pagrįsta mainais: “tu išgelbsti mane, aš vėliau išgelbėsiu tave”.

Ar tikrai vyras ir moteris gali būti tiesiog draugais, padės suprasti ir skirtumai tarp to, kaip draugauja vyrai, ir kaip moterys. Psichologai teigia, kad vyrų draugystėje, kaip ir elgesyje, vyrauja racionalus protas, tuo tarpu moterų draugystė paremta emocijomis, juslėmis. Dėl šių skirtumų, skiriasi ir tai, kaip vyrai ir moterys leidžia kartu laiką.

Jei moterys mėgsta eiti kartu apsipirkti – dviejų parduotuvėje vaikštančių vyrų (jei jie tradicinės seksualinės orientacijos) nepamatysite. Pasak L. Lazausko, taip yra dėl to, kad moterys dažniau nori kompanjono – patarėjo, be to, parduotuvę jos priima kaip žaidimą, laiko praleidimą. Vyrai į parduotuvę dažniausiai eina su konkrečiu tikslu, todėl jokie patarėjai jiems nereikalingi.

Vyrų draugystėje gausu konkurencijos – kieno greitesnis ar gražesnis automobilis, kas didesnę žuvį sužvejos, ar gražesnę moterį suvilios.

Moterys konkuruoja su kitomis moterimis, bet labai retai – su savo artimomis draugėmis. Tikros konkurentės retai ilgai išlaiko draugystę, net jei tokia užsimezga. Skiriasi ir pokalbių temos – nepriklausomai nuo socialinio statuso, moterys dažniau kalbasi apie santykius su vyrais, pažintis, vaikus, šeimą, emocinius potyrius.

Vyrai savo negandas dažniau yra linkę užpilti degiais “skysčiais”, o prie užkandos, jei ir skundžiasi, tai dažniau tai pateikia juokelių forma, mėgsta abstrakčiai filosofuoti. Daug dažniau jie kalba apie darbą, siekius, bendrus pomėgius ar matytas varžybas. Psichoemociniai pokalbiai ir bendravimo aspektams vyrams rūpi gerokai mažiau.

Taigi, jei moteris neturi gerų draugių moterų ir randa vyrą, kuris ją išklauso, arba turi vaikystės draugą, kuriam patiki visas paslaptis, - jei iš tiesų gali būti tik draugai. Tokie pat bičiuliai gali būti vyras ir moterys, kuriuos jungia bendras hobis, pavyzdžiui – mirobiologiniai bandymai ar kolekcionavimas.

Psichologai sako, kad nederėtų skubėti lipdyti bet kuriems vyro ir moters santykiams seksualumo etiketės. Iš tiesų, bet kurie santykiai, kuriuose turi reikšmę partnerio lytis, gali būti vadinami seksualiniais. Jei bendraudamas su viršininke apie ją mąstote, kaip apie moterį, - jūsų santykiuose jau yra seksualumo gaidelė. Tačiau ar iš tiesų tokiu atveju svarstote apie galimybę su šia moterimi permiegoti? Abejotina....

Greičiausiai, niekas nesugebės įtikinti nuo menamų “tik draugų” nukentėjusių skeptikų, kad vyras ir moteris gali būti tik draugai. Kad ir kaip bebūtų skaudu, garantijos meilėje nėra. Tačiau ar draugystė peraugs į kažką daugiau, ar ir liks draugyste – priklauso nuo pačių žmonių ir ...aplinkybių.

O jei esate visiškas šios temos skeptikas, pagalvokite, yra moterų, kurios netiki moteriška draugyste, visas moteris vadindamos intrigantėmis ir konkurentėmis. Yra vyrų, kuriuos kiti vyrai atstūmė už nepakankamą “vyriškumą” arba dėl netinkamo socialinio statuso. Ar tokie žmonės negali turėti jokių draugų?

Bet kuriuo atveju linkiu turėti kuo tikresnių draugų. Nesvarbu, vyrų ar moterų.