Kodėl užpuolikas yra už jus pranašesnis

Visų pirma, užpuolikas turi daugiau patirties - agresyvūs nusikaltėliai beveik kasdien įsivelia į muštynes ir laikui bėgant išmoksta įvairių gudrybių. Tačiau patirtis - dar ne viskas; kitas labai svarbus veiksnys yra psichologija. Nusikaltėliai yra ištobulinę gąsdinimo meną, nebijo pulti ir sužeisti. Auka užklumpama nepasiruošusi, o nusikaltėlis būna tai suplanavęs ir pasirinkęs jam tinkamiausią laiką bei aplinkybes. Jūs būsite ištiktas šoko ir išsigandęs, o jis - nusiteikęs kautis čia ir dabar.

Situaciją apsunkina tai, kad prieš pradėdamas gintis, turėsite palaukti, kol užpuolikas smogs pirmas (priešingu atveju tai nebus savigyna). Dažniausiai auka pralaimi kovą ne todėl, kad priešininkas yra stipresnis (priešingai - daugelis užpuolikų yra prastos fizinės formos, nelankstūs ir nepasižymi gera koordinacija), bet dėl psichologinių priežasčių.

Tačiau jūs taip pat galite pasinaudoti keliomis psichologinėmis gudrybėmis.

Nebijokite sužeisti

Gali atrodyti, kad smogiate iš visų jėgų, tačiau taip nėra, nes jums trukdo psichologinis barjeras. Šis barjeras nebūdingas pamišusiems žmonėms, todėl jie dažnai būna neįtikėtinai stiprūs. Dėl tos pačios priežasties girdime istorijas apie tai, kaip patekę į gyvybei pavojingas situacijas žmonės įgauna neįtikėtinos stiprybės (pavyzdžiui, motina randa jėgų pakelti automobilį ir išvaduoti prispaustą vaiką).

Šis psichologinis barjeras tampa labai svarbus, kai ateina metas apsiginti. Daugelis mūsų nesame linkę smurtauti ir, išgirdę grasinimus, sutrinkame. Mums kyla daugybė minčių - mes bijome per smarkiai sužeisti užpuoliką, nenorime elgtis „neteisingai“ ir, žinoma, nenorime susižaloti patys. Tuo tarpu užpuolikas apie tai negalvoja. Atėjus lemiamai akimirkai, mes ne tik kad nesugebame smogti iš visų jėgų, bet netgi suakmenėjame ir iš viso nieko nedarome.
Turite nuslopinti baimę susižeisti patys, nes priešingu atveju galite dar labiau nukentėti. Jei rizikuojate būti nudurtas, tikriausiai nebus labai baisu nusibrozdinti krumplius?

Visų pirma, pamirškite „teisingumą“. Jei užpuolikas jus gąsdina, turite teisę atsakyti tuo pačiu. Nesileiskite užvaldomi baimės ir nebijokite kautis. Jei abejosite, užpuolikas tai iš karto pajus. Būkite pasiruošęs imtis veiksmų. Žinoma, būtų geriausia smogti pirmam - tiesiai į veidą - vos tik pajutote, kad jis įsibrovė į jūsų asmeninę erdvę ar pradėjo užgaulioti. Tačiau daugelis mūsų nesame linkę taip elgtis, o ir teisėjas, pažiūrėjęs stebėjimo kameros įrašą, tikriausiai nebūtų mūsų pusėje. Turite būti taktiškesni už chuliganą. Trumpai tariant, nesielkite kvailai, bet nebūkite drovūs.

Turite nuslopinti baimę susižeisti patys, nes priešingu atveju galite dar labiau nukentėti. Jei rizikuojate būti nudurtas, tikriausiai nebus labai baisu nusibrozdinti krumplius? Kartais padeda įsivaizdavimas, kad esate nepažeidžiamas, be baimės siekiate savo tikslo. Dar viena psichologinė taktika - įsivaizduoti, kad jums priklauso ne tik jūsų, bet ir oponento jėgos. Neįtikėtina, bet truputis saviįtaigos gali padaryti stebuklus.

Trumpai tariant, atsikratykite baimės pralieti šiek tiek kraujo (savo ar jo) ir pamąstykite, kokios kitos technikos (be smūgio į veidą) padėtų sugluminti užpuoliką. Galite griebti jam už galvos ir staigiai pasukti ją į kairę ar dešinę. Šis veiksmas parvers jį ant žemės.

Užpuolikai yra nuspėjami

Tarkime, įtikinote save, kad esate drąsus ir nenugalimas, tačiau pirmiausia turėsite palaukti, kol užpuolikas smogs pirmas. Gera naujiena ta, kad nuo šio smūgio apsiginti nėra labai sunku, nes beveik visi užpuolikai atlieka tokį patį pirmąjį žingsnį - trenkia į veidą dešiniu kumščiu. Pajutę, kad užpuolikas tuoj tuoj smogs, prisidenkite galvą arba pasilenkite. Kitaip tariant, pralenkite jį gudrumu.

Neįprasti manevrai

Tada nieko nelaukę imkitės veiksmų - griebkite už galvos ir staigiai pasukite ją į šoną, spirkite į tarpkojį ar kelį. Net smarkus pliaukštelėjimas per ausį gali apsvaiginti ir sutrikdyti užpuoliką. Tada bėkite arba griebkite jam už galvos. Jei ją staigiai ir stipriai pasuksite ar palenksite, užpuolikas praras pusiausvyrą ir nugrius ant žemės.
Privalote žinoti, kokie du dalykai padaro jus pažeidžiamus: tai baimė smogti ir pirmojo smūgio laukimas. Jei sugebėsite išvengti šių baimių ir panaudoti kitas gudrybes, oponentas sutriks, nes viskas vyks ne pagal jo planą.

Daugelis šių paprastų, bet netikėtų manevrų bus veiksmingi net ir tuomet, jei nespėsite prisidengti ir neišvengsite smūgio į veidą (šie smūgiai paprastai būna gana silpni ir nepasižymi puikia technika). Tad pajutę, kad užpuolikas smogs, prisidenkite arba pasilenkite, o tada - net jei nepavyko išvengti smūgio - panaudokite vieną minėtų technikų.

Psichologiniai žaidimai

Norėdami nusverti svarstykles į kitą pusę ir įgyti psichologinio pranašumo, galite pasinaudoti ir kitomis mažomis gudrybėmis. Pavyzdžiui, jei prieš smogdami suriksite, kiek leidžia jūsų gerklė, priešininkas gali suglumti ir sustingti, nes paprastai plėšikai nesitiki, kad auka ims garsiai klykti. Garsus „Gelbėkit!“ gali atkreipti aplinkinių dėmesį ir išgąsdinti užpuoliką (kuo daugiau triukšmo kelsite, tuo geriau).

Kitas geras būdas - pulti nebaigus sakinio (tai gali būti ir jo, ir jūsų sakinys). Jei sakysite, „Klausyk, nenoriu jokių problemų, gal padarom taip…“, o tada staigiai smogsite jam į veidą, jis bus nepasiruošęs gintis, nes paprastai žmonės yra linkę išklausyti sakinį iki pabaigos. Pulkite kiek įmanoma staigiau ir brutaliau, ir jis nežinos, kaip reaguoti.

Tada smokite į viršutinę krūtinės dalį arba kaklą ir pargriaukite jį ant žemės. Dar vienas būdas - stipriai sviesti į veidą saują monetų, jei jų turite kišenėje. Šis veiksmas nukreips užpuoliko dėmesį, ir jūs galėsite trenkti jam į veidą kumščiu. Taip pat galite imti bėgti ir lipti per tvorą ar kitą objektą. Užpuolikui irgi teks per jį lipti, o jūs, jau būdami kitoje pusėje, galėsite smūgiuoti ir trukdyti jam tai padaryti.

Išgąsdinkite ir sutrikdykite

Kokias technikas benaudotumėte, privalote žinoti, kokie du dalykai padaro jus pažeidžiamus: tai baimė smogti ir pirmojo smūgio laukimas. Jei sugebėsite išvengti šių baimių ir panaudoti kitas gudrybes, oponentas sutriks, nes viskas vyks ne pagal jo planą. Taip pat išmokite kontroliuoti instinktą „kovoti arba bėgti“. Turėkite omenyje nuspėjamą užpuoliko techniką ir jo lūkesčius - sujaukite jo planą ir įgykite pranašumo. Kovos metu psichologija bus veiksmingesnė už šimtus išmoktų ir ištobulintų manevrų, kurių daugelio sutrikę nė neprisiminsite.