Šiek tiek pastangų, ir subtilus, linksmas indas jau puošia kiemą, terasą ar balkoną. Laiko ir saulės nugairintas, jis atrodo lyg neįkainuojamas senovinis reliktas. O jei yra naujas ir blizgus, labai tinka prie šiuolaikinio sodo.

Ne tik kitoks, bet ir nesudėtingas indo gaminimo būdas.

Dekoratyvų dirbinį turėsite, apjuosę ar apkalę minkštu, lanksčiu aliuminio lakštu... medinę duoninę. Šis įdomus, patrauklus dirbinys iš tiesų papuoš sodą. Metalo blizgesys prislops, keičiantis metų laikams ir oro sąlygoms. Išorinė indo medžiaga minkšta, lanksti, tad net lengvas tapštelėjimas palieka pėdsakų.

Kuo stipriau stuktelėsite, ne vietoje sulenksite, tuo daugiau žymių atsiras. Tad jei norite lygesnio paviršiaus, elkitės su metalu švelniai. O jei patinka įbrėžimai ir įlinkiai, jo saugoti nebūtina. Indo gaminimas panašus į dovanos pakavimą. Paprasčiausias variantas – įsukate dėžutę į puošnų popierių. Paviršius, ant kurio dėsite indą, turi būti lygus ir švarus, kad lakšto netyčia nesulenktumėte nepageidaujama kryptimi. Nepamirškite dėvėti pirštinių ir po darbo nusiplauti rankų.

Metaliniai indai ypač dera su karpytais buksmedžiais, kūgiškais spygliuočiais, augintinais nedideliuose konteineriuose. Subtilus juodas arba baltas akmenų mulčias – puikus baigiamasis jūsų kūrinio akcentas.

Žingsnis po žingsnio

1. Pamatuokite indo plotį ir aukštį. Išgręžkite keletą skylučių vandeniui nubėgti.

2. Atkirpkite 6 cm ilgesnį metalinio lakšto gabaliuką, negu pakaktų visam indui uždengti.

3. Norėdami sukurti dekoratyvią siūlę, maždaug 2x1 cm medinę lazdelę padėkite apie 1 cm atstumu nuo lakšto krašto. Lakštą sulenkite tinkamu kampu.

4. Lakšto kraštą suplokite nedideliu plaktuku taip, kad jo forma būtų graži.

5. Apsukite lakštą aplink medinę duoninę, tarsi į popierių vyniotumėte dovaną. Prie pagrindo palikite kyšoti 1–2 cm ilgio kraštelius. Paslėpkite lakšto kraštą dekoratyvioje siūlėje.

6. Indo viršuje metalinį lakštą pamatuokite, palikdami apie 5 cm ilgesnį iš viršaus. Apvyniokite ir šį gabaliuką aplink vazoną.

7. Krašteliuose specialiu instrumentu iškirpkite V formos gabaliukus kiekviename viršutinio lakšto kampelyje.

8. Užlenkite lakštą į vidų. Jei reikia, kraštelius atsargiai palyginkite plaktuku, kad visi būtų maždaug vienodi.

Būties veidrodis

Lyg ragana nuo stalo būtų numetusi savo kerų kamuolius. Įdomios formos terasos ar namo įėjimo akcentas, iškart atkreipiantis dėmesį. Tai vienas iš sodo akcentų. Ši puošmena traukia žvilgsnį ir puošia terasą, platesnį prieangį. Metaliniuose induose žydi sprigės ir našlaitės.

Mažytis kiemas

Mažą sodelį prie namų nesunku aprėpti žvilgsniu, nes jis neperskirtas gyvatvore. Prie metalo spalva nudažytos medinės sienutės, kuri atstoja pakopą, dera cinkuoto aliuminio vonelė su viržiais (Calluna), gebenėmis (Hedera) ir vazone augantis spygliuotis. Štai kaip universaliai galima naudoti įprastus indus! Mažame sodelyje metaliniai baldai ir vazonėlis saulėtą dieną žvilga sidabru.

Puselės

Nedidelį dekoratyvų metalinį indelį atkartoja terasos sienos dekoras, burbuliukai ir pilkšvai melsvos grotelės.

Kaimo spindesys

Blizga ne tik karalių rūmų puošmenos. Kaime irgi galima rasti puikių lobių: cinkuotų kibirų, vonelių, nerūdijančio plieno laistytuvų, bidonėlių. Gaminant šį indą, teko atsisveikinti su vienu kibiru. Jei susidomėjote, paieškokite namuose lankstesnio ir minkštesnio dirbinio.

Išpjaukite ar specialiomis replėmis iškirpkite jo dugną. Susukite į kūgį. Užlituokite siūles. Indą galima pasendinti specialiais dažais, kad atrodytų tarsi brangus antikvarinis daiktas. Apačioje verta palikti nedidukę skylutę, įdėti šukių ir komposto, kad turėtų pro kur nuvarvėti vandens perteklius.

Rudeniop, kai ryškiaspalvių žiedų mažiau, tamsesnį sodo kampelį pašviesins metalinio kūgelio, spiralės ir apvalių tvorelės puošmenų spindesys.

Nedideliame miesto sodelyje hortenzijų žiedais galima pasidžiaugti net ir tuomet, kai vietos joms sodinti nėra. Šis krūmelis puikiai jaučiasi tinkamai parinkto dydžio inde.

Kosminis amžius

Šie futuristiniai indai padaryti iš ilgų metalinių... ortakių. Vamzdžiai gerai įtvirtinti žemėje, kad nevirstų ir nesiūbuotų. Jų aštrios briaunos apklijuotos izoliacine juosta. Į vidų prikišta senų plastikinių indelių, kad nereikėtų veltui eikvoti komposto. Viršuje – vazonėlis su augalu.

Kompoziciją papildo ir žaismingumo suteikia galvanizuotos spiralės. Sidabru ir mėliu spindinti ažūrinė medinė tvorelė simbolizuoja tūkstantmečio dvasią. Žemė aplink indus užpilta pilkais akmenėliais. Modernūs konteineriai pabrėžia augalų formą ir lapų faktūrą.

Rudeninę kompoziciją sudaro viksvos (Carex), heicheros (Heuchera), juka (Yucca), dekoratyviniai kopūstai ir gebenės (Hedera). Vasarą šie indai atrodys fantastiškai apsodinti oranžinėmis nasturtėmis.

Akį traukia puošni vienmečių nemezijų (Nemesia) ‘Karoo Blue’ kompozicija metaliniuose loveliuose.

A.Dzimidavičiūtės nuotraukos