Ji paklausė: „Kodėl kai kurie žmonės jaučiasi patrauklūs, net jei nepasižymi modelių bruožais, tuo tarpu kiti – kaip kad manekenės, aktoriai ir kiti savo grožiu išgarsėję žmonės – nebūtinai jaučiasi taip pat?“ Pasakiau, kad fiziniai bruožai – tik dalis to, kas padaro žmogų patrauklų, ir kad jos klausimas buvo daugiau apie asmens „pasitikėjimą savo grožiu“.

Jums taip pat šis terminas gali būti naudingas galvojant apie tai, kaip jaučiatės dėl savo išvaizdos. Matote, patrauklumas yra kus kas sudėtingesnė sąvoka. Svarbu prisiminti, kad grožis – tiek fizinė, tiek psichologinė patirtis. Jis pagrįstas trimis dalykais:

Kaip mes iš tikro atrodome (genetika)
Kaip mes savimi rūpinamės (sveikata, gražinimasis)
Kaip mes jaučiamės dėl to, kaip atrodome (pozityvus požiūris)

Šių trijų dalykų derinys yra tai, ką vadinu „pasitikėjimu savo grožiu“. Vieno jų turėjimas (pavyzdžiui, gerų genų) be kitų (prisižiūrėjimo arba pozityvaus požiūrio į save) gali lemti nesugebėjimą jaustis patraukliam, nepriklausomai nuo to, koks kitų žmonių požiūris.

Šiame straipsnyje kalbėsime apie tai, kaip pagerinti pasitikėjimą savo gražiu naudojant tam tikras kognityvines elgesio technikas. Turėkite omenyje, kad nesu grožio ekspertė tradicine to žodžio prasme – tai yra, nesu stiliaus ar mados žinovė – ir tai nėra grožio paslaptys, žadančios pakeisti jūsų gyvenimą. Kaip ir dauguma jūsų, aš irgi jau pavargau girdėti tuos nesiliaujančius patarimus reklamose, žurnaluose, realybės šou, knygose ir bloguose. Mes taip pripratome, kad mums nuolat sako, ką reikia pasikoreguoti, kad pamirštame, jog iš tikro pats tas „koregavimas“ neleidžia jaustis patraukliam.

Būdama psichologė, tikiu, kad teigiamas požiūris į save reikalauja vidinio darbo. Tai galima pasakyti ir apie mūsų išvaizdą. Aš padedu žmonėms atpažinti savo mintis ir jausmus apie savo išvaizdą ir rasti realistiškus būdus, kaip juos pagerinti. Siekiant šio tikslo, reikia suprasti kognityvinius elgesio modelius, išmokti juos pakeisti ir panaudoti naujus, siekiant paremti pasitikėjimą savo grožiu.

Čia rasite tris kognityvinės elgesio terapijos technikas, pritaikytas patrauklumo patirčiai, pradedant nuo įprastų įsitikinimų, kuriuos žmonės suformuoja apie grožį, ir baigiant elgesio technika, kurią galima praktikuoti siekiant pokyčių, bei kognityviniu pokyčiu, kuris pagerins pasitikėjimą savo grožiu.

Pirmasis pratimas

Kognityvinis įsitikinimas: žmonės linkę manyti, kad grožis yra pagrįstas kitų kuriama realybe. Tiesa ta, kad jūs galite išmokti apibrėžti savo atvaizdą remdamiesi savo pačių kriterijais, o ne ta realybe, kurią kuria jūsų kultūra.

Elgesio modelis: užrašykite tris fizinius bruožus ir tris savo asmenybės aspektus, kurie jums labiausiai patinka. Jei sunku, pasistenkite sugalvoti bent tokius, į kuriuos žvelgiate mažiausiai kritiškai. Pavyzdžiui, tai gali būti „aš sunkiai dirbu, man patinka mano akys, aš esu sąžiningas, esu ištikimas draugas, geras sportininkas, mano plaukai stori“. Dabar sudėliokite dalykus pagal svarbą ir išplėskite vienu sakiniu apie kiekvieną savo gyvenimo aspektą.

Laukiami pokyčiai: jei esate tokie, kaip dauguma vyrų ir moterų, sudariusių šį sąrašą, veikiausiai pamatysite, kad fiziniai bruožai, kuriuos užrašėte, įvertinti žemiau nei asmenybės bruožai. Nors tai gali pasirodyti akivaizdu, šis pratimas kvestionuoja fizinį grožį. Jis primena mums, kad pasitikėjimo savimi pagrindas yra mūsų asmenybė, o ne fiziniai bruožai – net jei mūsų kultūra verčia mus galvoti priešingai. Fizinis grožis – tik vienas mūsų tapatybės aspektų. Patrauklumas slypi kitur.

Antrasis pratimas

Kognityvinis įsitikinimas: išvaizda rūpi daugeliui žmonių, tačiau daugelis painioja patrauklumą su tobulumu. Nors nė vienas mūsų neatrodo tobulai visada, šis įsitikinimas yra palaikomas žiniasklaidos. Visi mes patiriame „blogų“ plaukų dienas, mus išmuša dėmėmis ir išberia spuogai, tačiau „Photoshop“ programa galima magiškai visa tai panaikinti. Jūs galite išmokti išlaikyti „netobulą“ savo esmės suvokimą – tą jausmą, kuris išlieka stabilus, nepaisant netobulumų – suvokdami, kad įvairovė – neatskiriamas tikro patrauklumo aspektas.

Elgesio modelis: šiuo pratimu susitelkiama į jūsų fizinius bruožus. Užrašykite tris bruožus, kurie jums atrodo patraukliausi. Vėlgi, jei tai jums sunku, užrašykite tuos, kuriems esate mažiausiai kritiški ar kurie patinka kitiems. Pavyzdžiui, galite pasirinkti savo garbanotus plaukus, žalias akis ir baltus dantis. Apibūdinkite kiekvieną bruožą vienu sakiniu, pavyzdžiui, „Mano balti dantys yra patrauklūs, ypač kai šypsausi“. Pasinaudokite tuo pradėdami identifikuoti pasitikėjimo savo grožiu esmę.

Laukiami pokyčiai: atminkite, nė vienas nėra tobulas, bet visi turi bent porą patrauklių bruožų. Jie gali sustiprinti jūsų pasitikėjimą savimi. Galite išmokti panaudoti juos pasitikėjimui savo grožiu sustiprinti. Jei jūsų plaukai garbanoti, atkreipkite dėmesį į juos dėvėdami stilingas skrybėles. Jei jūsų akys gražios, išryškinkite jų spalvą atitinkamais drabužiais ar makiažu. Sveiki dantys? Pasirūpinkite jais ir dosniai dalinkite savo šypseną.

Trečiasis pratimas

Kognityvinis įsitikinimas: mes esame savo pačių griežčiausi kritikai. Nedaugelis žmonių rastų tiek mūsų išvaizdos trūkumų, kiek mes patys. Mes galime pakeisti tai, kaip kalbame apie save, pakeisdami negatyvias mintis ir netikslius „vidinius dialogus“ pozityvesniais ir labiau realistiškais.

Elgesio modelis: pažvelkite į save veidrodyje ir tuomet įsiklausykite į žodžius, kurie ateina į jūsų galvą. Paklauskite savęs: ar tas tonas kritiškas? Ar žodžiai primena jums apie ką nors arba skamba panašiai kaip tie, kuriuos kažkada sakė mama? Tėvas? Brolis ar sesuo? Mokyklos draugai?

Tuomet paklauskite savęs, kiek tie žodžiai teisingi. Ar jie tikslūs? Pavyzdžiui, ar tankūs antakiai tikrai jus paverčia nepatrauklia? Ar papildomi penki kilogramai reiškia, kad esate stora? Dabar perrašykite šiuos dialogus, lyg kalbėtumėte su drauge, seserimi ar dukra. Jei draugė jūsų paklaustų, kaip ji atrodo, kokiu tonu atsakytumėte? Pažvelkite į veidrodį ir panaudokite tą toną vidiniame dialoge su savimi.

Laukiami pokyčiai: mes galime pakeisti tai, kaip matome save, šiais nuolatiniais palaikomaisiais vidiniais dialogais. Užuot buvę kritiški patys sau, pažvelkite į tai, ką turite geriausio. Pasinaudokite šiais dialogais pasitikėjimui savo grožiu sustiprinti.

Tai tik keli neteisingi įsitikinimai apie grožį, kurie mums įskiepyti nuo mažumės, tačiau galite juos pakeisti naudodami šias kognityvines elgesio technikas. Rezultatas – mūsų vidinio matymo pokytis, kuris sukuria ilgalaikį pasitikėjimą savimi ir savo grožiu.

Mes visi nusipelnome jaustis pozityviai dėl to, kaip atrodome, ir negalime kliautis savo aplinka bei iš jos laukti pagalbos. Šie paprasti pratimai gali išties padėti žmonėms pakeisti savo požiūrius, įsitikinimus ir elgesį. Kodėl gi jų nepritaikius siekiant pakeisti požiūrį į savo patrauklumą?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)