ES siekia iki 2020 m. perpus sumažinti eismo nelaimėse žūstančių asmenų skaičių. EP rezoliucijoje siūloma papildomai įsipareigoti per šį laikotarpį 60 proc. sumažinti žūstančių vaikų ir 40 proc. – sunkiai sužeidžiamų asmenų skaičių. Parlamentas ragina dar šiemet parengti šios srities ES veiksmų programą, o ne vėliau kaip 2014 m. – paskirti ES kelių eismo saugos koordinatorių.

Europarlamentarai ragina atsakingas institucijas gyvenamosiose zonose ir vienos juostos gatvėse, kuriose nėra atskiros juostos dviratininkams, nustatyti didžiausią leistiną 30 km/val. greitį. Jie taip pat siūlo visoje ES uždrausti gaminti, importuoti ir pardavinėti sistemas, įspėjančias vairuotojus apie eismo kontrolę (pvz., įspėjimo radarus, lazerio trikdymo prietaisus arba navigacijos sistemas, automatiškai pranešančias apie eismo kontrolę).

Rezoliucijoje siūloma iki 2013 m. suderinti ES šalyse naudojamus kelių ženklus ir eismo taisykles, pradedantiesiems vairuotojams ir profesionalams visur nustatyti „nulinį“ leistiną alkoholio lygį kraujyje, taip pat drausti rašyti trumpąsias žinutes, tikrinti elektroninį paštą ir naršyti internete vairuojant.

Europarlamentarai pabrėžia intelektinių transporto sistemų svarbą mažinant žuvusių keliuose skaičių. Jie rekomenduoja visose naujų tipų komercinėse transporto priemonėse privalomai įrengti alkotesterius užraktus, apsvarstyti galimybę įrengti apie vairuotojo nuovargį įspėjančias sistemas, taip pat iki kitų metų pateikti ES teisėkūros projektą, kuris numatytų automobiliuose laipsniškai diegti eismo įvykio duomenų įrašymo sistemą.

Savo ruožtu rezoliucijoje pažymima, jog „kiekvienas ES pilietis turi ne tik teisę į privačias kelių transporto priemones ir saugų kelių eismą, tačiau visų pirma privalo savo elgesiu didinti kelių eismo saugą“.

Statistika rodo, kad 2009 m. Europos Sąjungos keliuose įvykusiose eismo nelaimėse žuvo daugiau nei 35 tūkst., o sužeista daugiau kaip 1,5 mln. žmonių. Skaičiuojama, jog dėl kelių eismo nelaimių patiriama metinė žala ES visuomenei siekia 130 mlrd. eurų. Tikimybė žūti kelių eismo nelaimėje sulig kiekvienu nukeliautu kilometru pėsčiajam yra 9 kartus, dviratininkui – 7 kartus, o motociklininkui – 18 kartų didesnė už lengvojo automobilio keleivio arba vairuotojo tikimybę žūti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją