4 porcijos

Paruošimo trukmė: 45 min.

Kepimo trukmė: 45 min.

Įdarui:

Užvirinkite 3-juose šaukštuose tamsaus romo ½ stiklinės auksinių razinų.

Paskrudinkite 1-ame šaukšte sviesto ¼ stiklinės pekano riešutų. po to juos sukapokite.

Sumaišykite razinas ir riešutus su ¼ stiklinės rudojo cukraus, 1 š. nesūdyto minkšto sviesto, 1 š. susmulkintų citrinų žievelių, ¼ š. Cinamono.

Obuoliams:

Įdėkite į parūgštintą vandenį 4 nedidelius tuščiavidurius, nuluptus obuolius.

Pripildykite kiekvieną obuolį 1-2 š. razinų-riešutų įdaro.

Įvyniokite obuolius į tešlą ir papuoškite su sluoksniuota tešla (pagal receptą) ar 2 lakštais pirktos tešlos.

Atšaldykite, aptepkite kiaušinių mišiniu (1 suplaktas kiaušinis, 1 š. Vandens).

Apibarstykite cukrumi ir patiekite su Anglaise kremu.

“Anglaise” kremas (2 stiklinės)

Paruošimo trukmė: 10 min.
Kepimo trukmė: 10 min.

Supilkite į puodą 2 stiklines pieno ir pakelį vanilinio cukraus. Kaitinkite iki garavimo, uždenkite ir palaikykite. Kai pravės, maišydami supilkite ¼ stiklinės cukraus, 1 š. kukurūzinių miltų, 2 kiaušinius.

Obuoliai tešloje – obuolių paruošimas

Obuolių paruošimui reikia 3 dalykų: išskaptuoti vidų, iškočioti tešlą ir apvynioti ja obuolius.

Išskaptavimas: obuoliai neturi būti visiškai tuščiaviduriai, juose turi būti tik įdubimas. Jei obuoliai bus tuščiaviduriai, įdaras išbėgs pro apačią. Tačiau įdubą reikia padaryti pakankamai didelę. Tada tikrai galėsite dėti įdarą į obuolio vidų ir tuo pačiu viduje neliks tuščios vietos.

Iškočiojimas: Tešla turi būti plona (maždaug 0,3 cm storio). Plona tešla iškepa visa, nelieka minkšta viduje. Bet neužtenka vien plonai iškočioti tešlą. Taip pat svarbu panaudoti tinkamą kiekį tešlos obuolio apvyniojimui. Mažiems obuoliams padalinkite tešlą į 17 cm skersmens kvadratus. Jei kvadratai bus per dideli, bus per daug persidengiančios tešlos ir ji neiškeps iki galo.

Vyniojimas: obuolių apvyniojimas tešla yra mokslas. Svarbiausias dalykas yra gerai sulipdyti siūles (tas vietas, kur tešlos kraštai susijungia). Jei to nebus, tešla prasiskirs. Puikūs klijai yra vanduo su nedideliu kiekiu miltų. Kai sujungiate dvi tešlos dalis, suklijuokite jas su vandeniu, patapšnodami pirštų galiukais.

Įdaras: Vienas puikiausių šio patiekalo dalykų yra įdaras. Didžiausias nusivylimas būna, jei prapjauni obuolį tešloje ir nerandi jokio įdaro. Naudokite auksines razinas vietoj įprastinių tamsių. Jos yra saldesnės, minkštesnės ir gražiau atrodo. Pekano riešutai taip pat skiriasi nuo tradicinių graikiškų riešutų. Paskrudinę juos, susmulkinkite iki razinų dydžio.

PIRMA. Nedideliame priekaistuvyje pavirinkite razinas rome ant vidutinės ugnies, kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Tai suminkština razinas ir prideda joms skonio.

ANTRA. Pakepinkite pekano riešutus ant vidutinės ugnies 1 šaukšte sviesto – jie lygiau paruduos ir bus skanesni. Nuolat maišykite, kad nesudegtų. Sukapokite.

TREČIA. Sumaišykite razinas ir riešutus su ruduoju cukrumi, 1 šaukštu sviesto ir cinamonu. Sumalkite citrinų žieveles ir sudėkite į įdarą.

KETVIRTA. Išskaptuokite obuolius šaukšteliu, palikdami apatinį ketvirtį obuolio neliestą. Skylė turėtų būti stalo teniso kamuoliuko dydžio.

PENKTA. Nulupkite obuolius su daržovių skustuku. Nupjaukite obuolių apačią, kad jie tiesiai stovėtų ant kepimo skardos.

ŠEŠTA. Kad obuoliai neparuduotų, įmerkite juos į dubenį šalto vandens ir įdėkite 2 perpjautas citrinas, prieš tai ten pat išspaudę jų sultis. Palaikykite 10 minučių. Nusausinkite obuolius.

SEPTINTA. Iškočiokite sluoksniuotą tešlą į 35x50 cm dydžio stačiakampį, maždaug 0,3 cm storio. Jo užteks keturių obuolių apvyniojimui ir 8-12 lapelių dekoravimui.

AŠTUNTA. Išpjaukite tešloje keturis 17 cm dydžio kvadratus, nupjaudami visas nelygias dalis.

DEVINTA. Padėkite obuolį tešlos kvadrato viduryje. Užpildykite įdubą 1-2 š. razinų-riešutų įdaro. Pirštais paminkykite, kad tvirčiau susispaustų.

DEŠIMTA. Užlenkite vieną tešlos kampą ir sudrėkinkite vandeniu. Užlenkite antrą kampą ir priklijuokite prie pirmojo, paspausdami pirštais.

VIENUOLIKTA. Prisiminkite, kaip vyniojate dovaną. Suvilgykite trečiojo tešlos kampo abi puses, priklijuokite prie viršūnės. Pakartokite tai su ketvirtuoju kampu.

Ruošdami kremą “Anglaise” prisiminkite:

Pirma, į suplaktą kiaušinį lėtai pilkite šiltą paskanintą pieną. Jei pilsite per greitai, mišinys gali susitraukti.

Antra, kaitinkite padažą lėtai ant mažos ugnies, kol jis pasidarys tirštas. Tai šiek tiek užtruks (apie 10 min.), tad būkite kantrūs ir nuolat maišykite mediniu šaukštu. Kukurūziniai miltai ne tik padeda išvengti susitraukimo, bet ir pagreitina tirštėjimą. Tik nedidinkite ugnies – gali prisvilti.

Pakelį vanilinio cukraus supilkite į pieną. Virinkite ant mažos ugnies iki kol pienas ims garuoti. Uždenkite ir laikykite 15 min.

Sumaišykite cukrų, kukurūzinius miltus ir kiaušinius. Dabar lėtai pilkite pieną (jei pilsite per greitai, mišinys susitrauks). Nuolat maišykite.

Įpilkite atgal į keptuvę ir lėtai kaitinkite ant mažos ugnies. Nuolat maišykite iki kol sutirštės ar kol ant šaukšto liks žymė palietus pirštu. Atvėsinkite.

Obuoliai tešloje – užbaigimas

Dabar linksmoji dalis – obuolių papuošimas lapeliais, pagamintais iš likusios tešlos. Tešlos turi užtekti 8-12 lapelių (2-3 lapeliai kiekvienam obuoliui). Nepamirškite priklijuoti jų su vandeniu, kad kepant jie nenukristų nuo obuolių.

Prieš kepant:

Pirma, užtieskite kepimo skardą pergamentiniu popieriumi ir apipurkškite jį nelimpančiu kepimo skysčiu. Prasisunkimas nėra problema, bet jūs dar aptepsite obuolius kiaušiniu, kad suteiktumėte jiems spalvą – o tai gali būti problema. Per daug aptepto kiaušinio gali pripilti prie popieriaus. Naudodami kepimo skystį, to išvengsite, Jūs lengvai perkelsite obuolius tešloje į serviravimo indą.

Kepimas: Tai šiek tiek nepatogu, bet obuoliai kepami dviejose skirtingose temperatūrose. Tam yra dvi priežastys.

Pradinė kepimo temperatūra yra ganėtinai didelė – 220 laipsnių. Sluoksniuotai tešlai reikia šio didelio karščio, kad ji taptų tokia, kokia ir turi būti. Karštis greitai išlydo sviestą, sukurdamas garus. Tada karštį reikia sumažinti iki 190 laipsnių, kad obuoliai galėtų pasivyti tešlą. Jei orkaitėje paliekami 220 laipsnių, tešla sudegs obuoliams nespėjus visiškai iškepti.

Obuoliai tešloje neįgaus auksinio rudumo be tam tikros pagalbos – juos reikia aptepti kiaušiniu.

Patikrinkite obuolius maždaug po 30 min. kepimo. Įkiškite medinį iešmelį į obuolio apačią – ten, kur obuolys storiausias. Jei jaučiate pasipriešinimą, reikia daugiau laiko. Patikrinkite vėl po 10 min.

DVYLIKTA. Išpjaukite 5-7 cm dydžio lapelius iš likusios tešlos (8-12 lapelių). Jei tešla limpa prie peilio, įdėkite ją kelioms minutėms į šaldytuvą.

TRYLIKTA. Gyslelėms nubrėžkite peiliu liniją išilgai lapo. Po to kampu nubrėžkite linijas į kairę ir į dešinę nuo pagrindinės linijos.

KETURIOLIKTA. Apatines lapelių puses sudrėkinkite vandeniu. Priklijuokite 2-3 lapelius ant kiekvieno apvynioto obuolio, uždengdami viršutinę siūlę. Šiek tiek užlenkite lapelių kraštus.

PENKIOLIKTA. Išdėliokite obuolius ant pergamentiniu popierium užtiestos kepimo skardos ir palaikykite vėsiai 30 min. Išplakite kiaušinį ir aptepkite juo obuolius.

ŠEŠIOLIKTA. Gausiai apibarstykite obuolius cukrumi iš visų pusių. Tešla taps traški ir išvaizda bus gražesnė.

SEPTYNIOLIKTA. Kepkite 220 laipsnių temperatūroje 10 min. Sumažinkite karštį iki 190 laipsnių ir kepkite dar 20 min. Patikrinkite mediniu iešmeliu, ar jau iškepė.

AŠTUONIOLIKTA. Kai medinis iešmelis lengvai įsminga į obuolius ir išorė yra auksinio rudumo spalvos (po 30-40 min.), išimkite obuolius iš orkaitės. Patiekite šiltus negiliame dubenyje arba lėkštėje su krašteliais kartu su atvėsintu Anglaise kremu arba su vaniliniais ledais. Taigi, ar nebuvo verta to laukti?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją