Laidos vedėjas, rusų ekonomistas M. Chazinas pastebėjo, jog Italija ir Ispanija tradiciškai devalvuodavo savo valiutą, kad išspręstų ekonomines problemas. "Pagal ekonominį Pietų Europos šalių modelį, įskaitant ir Pietų Prancūziją, kur bazę sudaro turizmas ir žemės ūkis, būtina valiutos devalvacija", - sakė jis.

J. Sapiras pridūrė: "Italijoje ir Ispanijoje ne tik turizmas, ten yra ir pramonė. Kai mes sukūrėme eurą, iškilo problemų dėl potencialaus augimo šiose šalyse. Potencialus augimas Portugalijoje, Ispanijoje ir Italijoje siekė iki 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) per metus. Tai labai nedaug. Šioms šalims būtinas 2-3 proc. BVP augimas, jeigu jos nori sumažinti savo skolą". Ekspertas pastebėjo, kad šios šalys neįstengs pasiekti ženklaus augimo, "kol bus euro zonoje".

Pasak M. Chazino, "faktiškai tai reiškia, kad euras, vertinant jį ne politiniu, bet ekonominiu požiūriu, turi būti Šiaurės Europos - Vokietijos, Prancūzijos, Beneliukso šalių, Danijos, Austrijos - valiuta". M. Chazino nuomone, jeigu būtų taikomas šis modelis, "tuomet reikėtų atsisakyti kai kurių politinių ambicijų". Tuo pačiu jeigu iš euro zonos išeitų silpnos šalys, euras pabrangtų, o tai sukeltų problemų Vokietijos ir Prancūzijos eksportui.

"Žinoma, jeigu Italija ir Ispanija išeitų iš euro zonos, euro kursas imtų augti ir gali pasiekti 1,5-1,6 JAV dolerio", - M. Chazino pamąstymus palaikė J. Sapiras. Jis pastebėjo, kad optimalus euro kursas turėtų būti 1,2-1,25 JAV dolerio.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)