Atliktas tyrimas yra nedidelis, todėl J. Hahn-Holbrook ketina jį pakartoti, tik šį kartą ištirti daug didesnę moterų grupę, praneša livescience.com.

J. Hahn-Holbrook ir jos kolegos mano, kad tas pats mechanizmas, verčiantis lokes ir kitus pienu jauniklius maitinančius gyvūnus agresyviai ginti savo palikuonis, galioja ir žmonėms.

Baimės jausmas

Tyrėjai atrado, kad krūtimi maitinančių motinų kraujo spaudimas buvo žemesnis, lyginat su tų, kurios savo kūdikius maitino pieno mišiniais. Kadangi moteris yra ramesnė (ir ne tokia išsigandusi), ji gali turėti daugiau drąsos bandydama apsaugoti save ir savo kūdikį. Šią hipotezę patvirtino duomenys, jog pieno mišiniais kūdikius maitinančios motinos nėra tokios agresyvios.

„Motinos pienas yra labai naudingas kūdikio sveikatai ir imuninei sistemai, tačiau, regis, maitinimas krūtimi turi ir savotišką poveikį motinai, apie kurį nėra daug žinoma. Gali būti, kad maitinimas krūtimi padeda moterims geriau įveikti stresą bei suteikia papildomos drąsos, kai reikia apginti save ar kūdikį“, – sakė J. Hahn-Holbrook.

Kaip mamos ginasi

Tyrimo metu buvo stebimos 3 moterų grupės: 18 maitinančių krūtimi, 17 duodančių savo kūdikiams pieno mišinėlių ir 20 vaikų neturinčių moterų. Motinas atskyrė nuo naujagimių, kurie buvo 3–6 mėnesių amžiaus, ir paprašė atlikti kompiuterinį testą.

Atlikdamos testą, moterys tarimai varžėsi su tyrimo asistente, apsimetusia labai nemandagia tyrimo dalyve (moterys buvo supažindintos su asistente prieš testą, tačiau iš tiesų jos varžėsi su kompiuteriniu priešininku).

Nugalėtojos „prizas“ – galimybė paspausti mygtuką ir pažeminti pralaimėjusį asmenį šaižiu ir ištęstu garso signalu. Krūtimi maitinančios motinos mygtuką spaudė du kartus ilgiau nei maitinančios pieno mišiniu ar neturinčios vaikų.

Stresas ir agresija

Prieš eksperimentą ir jo metu tyrėjai matavo dalyvių streso lygį (remdamiesi kraujo spaudimu). Prieš eksperimentą krūtimi maitinančių moterų kraujo spaudimas buvo bent 5 vienetais mažesnis nei kitų dalyvių, eksperimento metu – 10 vienetų mažesnis nei pieno mišiniais maitinančių moterų ir 12 vienetų mažesnis nei vaikų neturinčių moterų.

„Žinoma, maitinimas krūtimi nėra vienintelė motinų agresijos priežastis, manau, tai galėtų patvirtinti nemažai pieno mišinius naudojančių moterų“, – „LiveScience“ skirtame el. laiške rašė J. Hahn-Holbrook.

„Panašu, jog su maitinimu krūtimi susijusi agresija yra evoliucijos dovana. Tačiau nepamirškite, kad tai labai sveika kūdikiui ir kur kas naudingiau nei visokie mišinėliai“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją