1 mitas. Meilė – tai viskas, ko jums reikia

Realybė tokia, kad santuokinė laimė yra mitas. Besąlygiška meilė, būtina kūdikiams ir mažiems vaikams, neegzistuoja – ir neturėtų egzistuoti – tarp sutuoktinių. Mes gyvename kultūroje, kurioje pabrėžiamas rūpestis visų pirma asmenine laime. Kol auginsime vaikus, ypač mergaites, tikindami, kad santuoka – visų gyvenimo problemų sprendimas ir santuoka yra būtina sąlyga asmeninei laime, tol daugybė porų tuoksis nesuprasdamos tikrųjų santuokinio gyvenimo sunkumų ir sudėtingumų.

Poros dažnai ateina giliai sukrėstos: “Mes taip mylime vienas kitą. Kodėl mes tokie nelaimingi?” Mitai, kad romantiškos meilės pakanka sukurti šeimyninei laimei, lemia, kad žmonės nemoka plėtoti ir palaikyti artimų santykių. Kad ir kokia bebūtų meilė nuostabi, ji visko neišsprendžia, ir vien tik ji neapsaugos jūsų nuo santuokinių problemų ir jų neišspręs. Tam jūs turite suprasti santuokos prigimtį, įgyti specifinių įgūdžių ir susitaikyti su tuo, kad taikant šiuos įgūdžius prireiks atsidavimo ir sunkaus darbo.

2 mitas. Aš kalbu visą laiką, o mano sutuoktinis manęs nesiklauso

Realybė tokia, kad dauguma mūsų kalba iki užkimimo, bet išties mūsų bendravimas yra labai skurdus. Gyvename epochoje, kurioje esame raginami būti atviri apie savo jausmus, bet niekas mūsų neišmokė, kaip skirti naudingus ir žalingus jausmus. Labai nedaugelis mūsų žino, kaip efektyviai kalbėti ar klausyti. Televizijos pokalbių laidose apstu santuokos ekspertų, kurie pataria mums: “pasakykite tai, kas išties yra”, “būkite “brutaliai atviras”, kad mūsų partneris žinotų, kaip mes iš tikrųjų jaučiamės ir ko mums iš tiesų reikia.

Tiesa tokia, kad brutalus atvirumas per dažnai išprovokuoja brutalumą nei sąžiningumą. Sutuoktiniai naudoja savąją tiesos versiją, kad priverstų partnerius pasiduoti ir paklusti.

Tokios knygos, kaip Johno Gray’aus “Vyrai kilę iš Marso, moterys – iš Veneros” ar Deborah Tannen “Tu tiesiog nesupranti” puikiai aiškina, kaip skiriasi vyrų ir moterų bendravimo stilius. Vis dėlto matome, kad bendravimo problemos – kur kas daugiau nei stilistiniai skirtumai. Bendravimo problemos dažnai slepia vertybių, interesų, tikslų ir troškimų skirtumus.

Net jei sutuoktiniai išmoksta efektyviai “bendrauti” vienas su kitu, jie dažnai nustemba pamatę, kad susidūrė su didesniais skirtumais, kuriuos sudėtinga išspręsti. Taigi susitelkti vien tik į bendravimo problemas nėra daugumos santuokinių problemų sprendimas. Tai tik pirmasis žingsnis.

3 mitas. Žmonės iš tikrųjų nesikeičia

Vis dėlto daugybė žmonių šiandien tiki, kad žmonės negali pasikeisti ar niekas santuokoje nepasikeis, jei nepasikeis abu partneriai. Šie neteisingi ir pesimistiniai teiginiai trukdo pastangoms patobulinti santuoką.

Visa tiesa yra tokia, kad jie stengiasi pakeisti savo santykius neproduktyviais būdais, nusivilia rezultatais ir tuomet sako, kad tokie rezultatai įrodo, jog žmonės nesikeičia. Taip pat dauguma mūsų taip baiminasi tikrųjų pokyčių, kad mieliau pabėga nei ryžtasi sunkiam darbui. Net jei vienas iš sutuoktinių griežtai nusiteikęs nesikeisti, kitas gali padaryti labai daug, kad paskatintų pasikeitimus santuokoje. Pokyčiai visada yra įmanomi.

4 mitas. Kai susituokiate, kuriate savo šeimos istoriją

Jūs galite gyventi toli nuo savo tėvų, bet kai sukuriate savo pačių šeimą, jų įtaka tampa dar stipresnė nei anksčiau. Kai tampame žmonomis, vyrais ir tėvais, tie modeliai, kuriuos matėme, ir konfliktai, kuriuos patyrėme savo šeimose būdami vaikai, iškyla mūsų dvasioje ir kenkia mūsų artimiems santykiams.

Mūsų seneliai greičiausiai gyveno labai arti savo tėvų (jei ne tame pačiame name), dažnai matė vieni kitus ir buvo labai glaudžiai susiję su savo tėvais. Mūsų dabartinėje labai judrioje visuomenėje gyvename toli nuo tėvų. Paradoksalu, bet jų įtaka gali būti dar didesnė nei bet kada anksčiau; kadangi jų nėra šalia, mažiau tikėtina, kad mes žinome, kaip nesąmoningai elgiamės taip pat arba priešingai, kaip jie augino mus.

Labiausiai šokiruoja supratimas, kad jūsų šeima daro jums rimtą įtaką, net jei jūs sąmoningai pasirinkote elgtis skirtingai nei jie. Sutuoktiniai, kurie neįvertina tėvų šeimos įtakos jų vertybėms ir gyvenimo būdui, gali turėti rimtų problemų savojoje santuokoje.

5 mitas. Moderni santuoka lengvesnė nei tradicinė

Moderniojoje šeimos sampratoje pagrindiniai lūkesčiai yra tokie, kad, jei ir ne visi buities darbai bus pasidalinti perpus, šeimos atsakomybė turi būti padalyta sąžiningai, taip pat turi būti dalijamasi sprendimų priėmimo galia. Šiame modelyje vyras gerbia žmonos darbą ir dalyvavimą šeimos gyvenime, o valdžia nepriklauso nuo lyties ar gaunamų pajamų. Lygybė kaip teorija yra tikrai patraukli; realybėje sutuoktiniai dažnai konfliktuoja dėl lyčių vaidmenų lūkesčių bei atsakomybės.

Vyrai jaučiasi nevertinami už tai, ką jie daro gerai, tai yra, už tai, kad jie sunkiai dirba už namų ribų, ir už tuos namų ruošos darbus, kuriuos jie sutinka atlikti namuose. Panašiai ir moterys, kurios dirba ne namuose, po darbo grįžta ir rūpinasi namais bei vaikais, dažnai jaučiasi nevertinamos už šį papildomą triūsą.

Sociologė Arlie Hochschild pastebi, kad septyniasdešimt procentų moterų dirba ne namuose, o grįžusios imasi didžiulės atsakomybės už namus su minimalia arba be jokios vyro ar visuomeninių institucijų pagalbos. Dauguma dirbančių moterų yra pervargusios ir išsekusios, o kai kurios galiausiai pasidaro piktos dėl tokio gyvenimo. Hochschild tikina, kad tokia įtampa santuokoje yra pagrindinė moterų nepasitenkinimo šiuolaikine santuoka priežastis ir tai nebus išspręsta, kol vyrai visiškai neprisiims savosios atsakomybės už buities darbus dalies.

6 mitas. Vaikai sutvirtina santuoką

Išdrįskime pasakyti tai, apie ką paprastai nekalbama: vaikai – didžiulė grėsmė santuokai. Labai sunku pripažinti, kad vaikai, kuriuos taip mylite, gali įvaryti pleištą tarp jūsų kaip poros, ypač jei viena priežasčių, dėl kurių susituokėte, buvo ta, kad norėjote turėti šeimą. Vis dėlto realybė tokia, kad pasaulyje, kur sutuoktiniai dirba per sunkiai ir nepraleidžia pakankamai laiko kartu, vaikai atima tą likusią fizinę ir emocinę energiją, kurią būtumėte galėję skirti vienas kitam.

Net jei karštai mylite vaikus, net jei galvojote, kad esate pasirengę tiems didžiuliams trikdžiams, kuriuos jie sukelia (kas negirdėjo milijonų istorijų apie bemieges naktis prie naujagimių, pavojus pradedantiems vaikščioti kūdikiams, paauglių baimes?), jūsų natūralus atsidavimas vaikams gali išklibinti jūsų šeimos pamatus. Jei jūsų vaikas yra sunkus – fiziškai ar psichiškai neįgalus, nepastovaus būdo ar pan. – jūs turėsite dar ryžtingiau kovoti, kad išsaugotumėte santuoką.

Pasakykime taip: jei norite išsaugoti santuoką, vaikai negali visą laiką būti pirmoje vietoje. Skamba neįprastai, bet jūsų santuokoje svarbiausia sutuoktinis, ne tik dėl jūsų pačių, bet ir dėl vaikų, kuriems gera augti tvirtoje šeimoje.

7 mitas. Seksualinės revoliucijos dėka geras seksas dabar lengviau pasiekiamas

Nuo sekso nuplėšta paslapties skraistė. Geriausiai parduodamų knygų sąraše puikuojasi knygos apie tai, kaip suteikti ir pajusti seksualinį pasitenkinimą. Žurnaluose siūloma naujausių sekso gudrybių. Vyrai ir moterys išpažįsta savo seksualines problemas pokalbių laidose: nėra nieko, apie ką būtų gėda diskutuoti. Televizijoje seksas atsiduria pagrindinėje vietoje; personažai kalba apie savo seksualinį gyvenimą ir keičia partnerius kaip kojines. Žiniasklaidos dėka – nuo nepavojingos komedijos iki pornofilmų - jūsų gyvenimas kimšte prikimštas gražių žmonių, kurie visą laiką mėgaujasi geru seksu, atvaizdų.

Taigi jei seksas yra visur ir informacijos apie jį kur kas daugiau nei bet kada anksčiau, kodėl lovoje jums ne geriau? Todėl, kad jūs, atsidūrę lovoje, iš tikrųjų niekada nesate vieni; tie įsirėžę į sąmonę nuostabiai besimylinčiųjų atvaizdai paradoksaliai apsunkina galimybę atsipalaiduoti ir likti patenkintam seksu. Net jei šaipotės iš tų nerealistinių vaizdavimų – tie žmonės niekada nebūna išsekę nuo darbo ar vaikų, jų liemuo neįtikėtinai liaunas, o jų libido niekada nesutrikdo partnerio blogas burnos kvapas ar šūsnis neapmokėtų sąskaitų ant spintelės – vis dėlto jums jie daro didžiulę įtaką.

Jie priverčia jus jaustis taip, lyg jūs ar jūsų partneris niekada jiems neprilygs, kad kažkur yra tas, kuris bus jums patrauklesnis ar kuriam jūs būsite patrauklesnė, kad visi mėgaujasi gyvenimu, išskyrus jus. Jie verčia jus tikėti, kad natūrali draugystės evoliucija, - nuo liepsningo susižavėjimo iki pastovių santykių, ramios meilės, brandžios partnerystės, - atspindi malonumo praradimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)