"Lietuvos rytas" rašo, kad iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tokių vaistų bus perkama maždaug trejus metus.

Dienraštis primena, kad pastaruosius keletą metų Jungtinių Valstijų ambasada ragino Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) apeiti kai kuriuos teisės aktus ir atspariajai tuberkuliozei gydyti nupirkti Europoje neregistruotų vaistų ir JAV. Atkreipti dėmesį į PSO "Green Light" programą ministerijos ne kartą prašė ir ambasadorė Lietuvoje Anne E.Derse.

Sveikatos apsaugos ministras R.Šukys pagaliau tai padarė. Praėjusį mėnesį jis brūkštelėjo įsakymą, kad šių vaistų laikinai – iki 2014-ųjų pabaigos – būtų tiekiama Lietuvos rinkai. Pasak ministro, Lietuvą PSO yra įrašiusi tarp 18 pasaulio šalių, kuriose grėsmingiausia vaistams atsparios tuberkuliozės epidemiologinė padėtis.

Pagal PSO "Green Light" programą, vaistais prekiauja Tarptautinė vaistų asociacija IDA, paprastai besidarbuojanti tik besivystančiose šalyse. Jos aprūpinamos vaistais, skirtais ŽIV/AIDS, maliarijai ir tuberkuliozei gydyti.

R.Šukys pasirašė įsakymą tuo metu, kai Valstybinė ligonių kasa jau buvo paskelbusi viešųjų pirkimų konkursą įsigyti vaistų, skirtų atspariajai tuberkuliozei gydyti. Konkurso būdu perkami tik registruoti vaistai. VLK duomenimis, jis dar nesibaigė. Anot VLK atstovo Kazio Žilėno, vaistams, skirtiems atspariajai tuberkuliozei gydyti, numatyta išleisti 2,6 mln. litų. Tiek pinigų šįmet skirta pagal Tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės 2011–2014 metų programą. VLK planuoja, kad konkurso būdu perkamų vaistų kiekio pakaks vieniems metams.

VLK specialistai, remdamiesi kainų apklausos duomenimis, apskaičiavo, jog perkant vaistus iš IDA, o ne iš Lietuvos didmeninių farmacijos įmonių, per metus būtų išleidžiama 500–600 tūkst. litų mažiau.

Tačiau dienraštis savo ruožtu pažymi, kad iš IDA įsigyjamų vaistų kaina priklauso ir nuo JAV dolerio kurso, ir nuo kitų rinkos sąlygų. Be to, IDA vaistus pristato tiktai į konkrečią vietą: logistikos išlaidos

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją