"Taip, Moktada sutiko su visais reikalavimais", - agentūrai "Reuters" sakė šeichas Mahmudas Sudanis.

Tačiau dvasininko atstovas negalėjo patvirtinti kiek anksčiau pasirodžiusių pranešimų, jog M.al Sadro biuras Bagdade nusiuntė laišką nacionalinės konferencijos delegatams, kuriame skelbiama apie šiitų lyderio pasirengimą nutraukti sukilimą Nedžefe.

Irako Nacionaline Asamblėją renkančios konferencijos delegatai trečiadienį pareiškė, kad radikalusis šiitų dvasininkas Moktada al Sadras sutiko paklusti reikalavimams baigti sukilimą šventajame Nedžefo mieste.

M. al Sadro Bagdado biuro laiške, kurį perskaitė delegatai, sakoma, kad dvasininkas sutinka paklusti vyriausybės remiamos konferencijos reikalavimams, tarp kurių yra raginimas palikti Imamo Ali mečetę Nedžefe.

Nacionalinė konferencija taip pat reikalauja, kad M. al Sadro "Mehdi" kovotojai sudėtų ginklus ir prisijungtų prie šalyje vykstančio politinio proceso.

Anksčiau Irako gynybos ministras kovotojams buvo davęs kelias valandas laiko, kad šie pasiduotų, įspėdamas, jog karinės pajėgos pasiruošusios dideliam puolimui, kad "duotų jiems pamoką, kurios jie niekada nepamirš".

Kiek anksčiau amerikiečių kariai trečiadienį apsupo radikalaus šiitų dvasininko Muktados al Sadro kovotojus. Policijos šaltinių duomenimis, JAV tankai tik per kilometrą nutolę nuo šiitams šventos imamo Ali mečetės, kur yra įsitvirtinę sukilėliai.

Pranešama, kad tarp kovotojų ir JAV karių vyko mūšiai. Amerikiečiai M.al Sadro kovotojų pozicijas atakavo granatomis. Kol kas nėra patikimų duomenų apie aukas.

Irako gynybos ministras trečiadienį nurodė šventajame Nedžefo mieste įsitvirtinusiems šiitų sukilėliams per artimiausias kelias valandas sudėti ginklus ir perspėjo juos, kad Nacionalinės gvardijos pajėgos dabar ruošiasi didelio masto puolimui ir "duos jiems tokią pamoką, kurios jie niekada nepamirš".

"Jie turi šansą. Per artimiausias kelias valandas jie turi pasiduoti ir sudėti ginklus", - sakė gynybos ministras Hazimas Šaalanas šiame pietiniame šalies mieste po susitikimo su vietos pareigūnais, tarp jų Nedžefo gubernatoriumi Adnanu al Zorfiu.

"Mes dabar baigiame visus mūsų karinius pasirengimus, - sakė jis. - Mes jiems duosime tokią pamoką, kurios jie niekada nepamirš".

Savo ruožtu Bagdade ministras pirmininkas Ijadas Alavis sakė, kad vyriausybė yra pasiryžusi kaip įmanoma greičiau atkurti saugumą Nedžefe, kur mūšiai vyksta jau nuo rugpjūčio 5 dienos.

"Irako vyriausybė nesėdės sudėjusi rankas matydama šį sukilimą. Ji yra rimtai pasiryžusi kaip įmanoma greičiau atkurti saugumą ir stabilumą šventajame mieste", - sakoma laikinojo premjero sekretoriato išplatintame I.Allawi pranešime.

H.al-Šaalanas anksčiau arabų palydovinei televizijai "Al Arabiya" pareiškė, kad trečiadienį reikia laukti "lemiamo mūšio", kurio metu bus visiškai sutriuškintos M. al Sadro formuotės.

"Šiai operacijai vadovaus irakiečių pajėgos, - pridūrė jis. - Tik irakiečiai įeis į mauzoliejų. Amerikiečių intervencijos (į šią šventovę) nebus".

"Amerikiečiai tik pridengs iš oro ir padės veržiantis mauzoliejaus link, tačiau į mauzoliejų 100 proc. įžengs tik irakiečiai", - sakė jis.

Antradienį vakare JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) sakė nemanąs, kad amerikiečių kariai galėtų šturmuoti šiitų branginamas šventoves Nedžefe.

"Neįmanoma, kad Amerikos pajėgos imtų rengti operacijas šventose vietose", - sakė Pentagono vadovas interviu televizijos kompanijai PBS.

"Šitai kaip tik yra tai, ko mes negalime padaryti. Aš manau, kad šį uždavinį turi atlikti Irako pajėgos, nes visa tai turi tokią didelę reikšmę tikėjimui", - pridūrė jis.