Prieš 20 metų aukštesniųjų atmosferos sluoksnių tyrimo palydovas (UARS) buvo paleistas erdvėlaivio „Discovery“ ir nuo to laiko sėkmingai dirbo maždaug 600 kilometrų aukštyje. Pagrindinė šio palydovo užduotis buvo tirti aukštesniuosius atmosferos sluoksnius, o ypač – ozono skylių susidarymo procesus. Šis erdvėlaivis svėrė daugiau nė 6 tonas, jo ilgis – 10,7 metro. JAV klasifikacijoje jam suteiktas 217021 numeris, o tarptautinėje - 1991-063B.

NASA nusprendė šio palydovo daugiau nebeeksploatuoti. Nors NASA metinis biudžetas turbūt didžiausias pasaulyje, pagrindine tokio sprendimo priežastimi specialistai įvardija lėšų trūkumą: kasmet UARS programai išleidžiama per 10 mln. JAV dolerių (23,82 mln. Lt).

NASA specialistai palydovą iš orbitos nuleisti siūlė su vienu iš turimų erdvėlaivių, tačiau praktiškai ši idėja taip ir nebuvo įgyvendinta. Be to, palydovo darbą sutrukdė neįvardytas objektas. Vėliau po išsamios analizės, kurią atliko JAV veikiantis kosminių aparatų ir inovacijų centras, ekspertas Thomasas Kelso padarė išvadą, jog UARS greičiausiai buvo pažeistas per susidūrimą su sovietų laikų palydovu „Kosmos-1275“ detale. Manoma, kad „Kosmos-1275“ 1981 metais susidūrė su kosmoso šiukšlėmis.

Šiuo metu JAV palydovo liekanos juda 56,96 laipsnių trajektorija, artėja prie Žemės.

„Kadangi palydovas juda 57 laipsnių trajektorija, jo liekanos gali didelėje teritorijoje nuo 57 laipsnių šiaurės platumos iki 57 laipsnių pietų platumos“, - ITAR TASS naujienų agentūrai pranešė Rusijos ekspertai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją