Psichologai aprašo standartinę situaciją. Moteris jaučia, jog ima tolti nuo savo mylimojo ir nori su juo aptarti susiklosčiusią situaciją. Vyras prašymą pasikalbėti interpretuoja kaip kritiką. Misūrio universiteto ekspertai atliko socialinį eksperimentą ir išsiaiškino: dauguma vyrų pokalbius apie santykius laiko keistais, nepatraukliais ir paprasčiausiai neturinčiais prasmės.

Tačiau šeimų konsultantai ir toliau tvirtina, kad kalbėtis apie santykius poroms būtina.

Gydytoja Patricia Love teigia: „Pokalbiai nepadeda dėl vyrų ir moterų psichologijos skirtumų. Nuo senų laikų visuomenėje jie atlieka skirtingus vaidmenis, todėl dėl lyčių skirtumų žmonės ne vienodai reaguoja į stresą ir skirtingai priima artumą“.

Pats faktas, kad moteris atsakinga už giminės pratęsimą ir vaikų auklėjimą, lemia tai, kad ji turi kliautis kitais. Dėl šios priežasties dailiosios lyties atstovės ir šiandien problemas pradeda spręsti dalindamosi jomis su kitais. Vyrų funkcija – ginti ir saugoti. Būtent pagal šiuos sugebėjimus stipriosios lyties atstovai save ir vertina (pagal tai, kaip jiems pavyksta apsaugoti moterį). Taigi, kai moteris pareiškia, kad nori pasikalbėti, vyras pradeda galvoti, jog tikriausiai nesusidoroja su savo vaidmeniu, ir emociškai užsisklendžia.

Pokalbiai apie jausmus moteris ramina, o štai vyrai tokių pokalbių metu jaučia netgi fizinį diskomfortą. Stipriosios lyties atstovų organizme išsiskiria daugiau streso hormono kortizolio, į raumenis priteka daugiau kraujo. Tuo tarpu moterys mano, kad vyrai jų nesiklauso.

Dar vaikystėje berniukai ir mergaitės skirtingai reaguoja į stresą, pavyzdžiui, mergaitė, išgirdusi triukšmą, pradeda nervintis ir jai kuo skubiai reikia pasidalinti savo nerimu su kitu žmogumi. Tuo tarpu berniukas tokiu atveju iš karto pradeda dairytis aplinkui, aktyviai reaguodamas į neįprastą garsą.

Specialistai pataria bet kokia kaina bandyti išlaikyti poros kontaktą. Ir ne tik verbalinį. Labai padeda lietimas. P. Love pataria partnerį mažiausiai šešis kartus per dieną apkabinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją