Šiuo metu Civilinės metrikacijos skyriai (CMS) visiems norintiems susituokti užsienyje išduoda pažymą, patvirtinančią, jog šie asmenys nėra sudarę galiojančių santuokų. Deja, kai kuriose užsienio valstybėse tokia pažyma yra laikoma nepakankama ir nesuteikianti išsamios informacijos. CMS duomenimis, šiuo metu išduodamas pažymas išsiuntus pvz. į Graikiją, Lenkiją, Japoniją ar Portugaliją, asmenys dažniausiai sulaukia prašymo atsiųsti dar vieną pažymą, pavirtinančią, kad nėra ir kitų kliūčių santuokai sudaryti, pvz. dėl asmens neveiksnumo, amžiaus, lyties ir kt.

Atsižvelgiant į tai, parengtas teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus įsakymo projektas, kuriuo siūloma pakeisti šiuo metu išduodamų CMS pažymų turinį ir nustatyti, kad norintiems tuoktis užsienyje būtų iš karto išduodamos pažymos, kuriose būtų nurodyta, ar jiems, pagal Lietuvos teisę, nėra kliūčių sudaryti santuoką. „Iš karto patikrinus visas sąlygas ar nėra jokių kliūčių santuokai sudaryti pagal mūsų teisę, asmenims nebeliktų nepatogumų papildomai tikslinant ar pildant kartą jau išduotas pažymas. Tiek žmonėms, tiek valstybei tai leistų sutaupyti ir laiko, ir pinigų“, - sako teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius.

Prielaidos patikrinti, ar asmuo atitinka visas sąlygas, sudarytos nuo šių metų įsteigus Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registrą bei jo duomenis susiejus su Gyventojų registro duomenimis. Civilinės metrikacijos įstaigos, prieš išduodamos minėtą pažymą, turės vadovaujantis šių informacinių bazių duomenimis įvertinti, ar asmuo galėtų tuoktis Lietuvoje, t.y. nustatys pareiškėjo lytį, amžių, veiksnumą, šeiminę padėtį ir kitus duomenis.

Penkių didžiausių Lietuvos miestų CMS duomenimis, pernai sulaukta 982 prašymų išduoti pažymas užsienio valstybėms apie tai, kad asmenys nėra sudarę galiojančių santuokų. Per nepilnus aštuonis šių metų mėnesius tokių sulaukta jau per 600. Daugiausia pažymų išduodama ketinantiems susituokti Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Rusijoje, ar Airijoje, kiek mažiau Turkijoje, Ispanijoje, Kipre, Šveicarijoje ar Italijoje.

Teisingumo ministro įsakymo projektas, numatantis minėtus pokyčius, šiuo metu yra pateiktas visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Išsamiau su juo galima susipažinti internete.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją