Nors nieko negalite padaryti dėl jau nutikusios situacijos, kuri pasiliko praeityje, jūs galite apie šią situaciją kalbėti sąmoningai – tai padės jums greitai pasijusti geriau.

Garsus prancūzų etologas Borisas Cyrulnikas sako, kad esti svarių priežasčių, kodėl turėtume būti atsargūs kalbėdami. Kone visos moterys, su kuriomis jis dirbo ir kurios buvo patyrusios seksualinę traumą, sakė, kad ne užuojauta joms padėjo atsigauti, bet kitų žmonių žodžiai, kad jos „stiprios“, padėjo joms išties pasijusti stiprioms.

B. Cyrulnikas teigia, kad jei žmonės išreiškia pernelyg daug atjautos jums ar baisisi jūsų situacija, jie gali tik paaštrinti jūsų skausmą.

Su tuo galima visiškai sutikti, juk kai susiduriame su iššūkiais gyvenime ir kai nesijaučiame tvirtai, norime būti tik šalia žmonių, kurie sustiprina kiekvieno kaip stipraus žmogaus tapatybę.

B. Cyrulnikas perspėja, kad po traumos jums reikia būti atsargiems ir nekalbėti su žmonėmis, kurie gali jus ir toliau laikyti „aukos pozicijoje“.

Žinodami šią žodžių galią, psichoterapeutai Morrie ir Asleah Shectman naudoja jėgų suteikiančią kalbą padėdami žmonėms, išgyvenantiems traumas. Morrie sako, kad jis niekada neužjaučia savo pacientų, kadangi tai leidžia jiems ir toliau plūduriuoti aukos pozicijoje. Jie vis iš naujo prisimena, kas nutiko, ir analizuoja savo jausmus, užuot judėję į priekį.

Morrie praktikuoja neurolingvistinį programavimą (NLP), į kliento pasąmonę kreipdamasis kalba, kuria palaikomas jo jautimasis stipriu. NLP yra terapija, grįsta įsitikinimu, kad galite įtakoti pasąmonę ir keisti elgesį sąmoningai naudodami pozityvią kalbą ir susitelkdami į dalykus, kurie priklauso nuo jūsų ir kuriuos galite pakeisti.

NLP yra stebėtinas fenomenas. 2000 metais mokslininkas Johnas Barghas atliko dabar plačiai žinomą tyrimą, kuris parodė, kaip mūsų lingvistinis kontekstas veikia mūsų elgesį. Dviem skirtingoms žmonių grupėms J. Barghas davė du skirtingus sąrašus žodžių, kuriuos reikėjo atmaišyti. Žmonėms buvo pasakyta, kad jie tiriami dėl paprasto problemų sprendimo.

Pirmajame sąraše buvo žodžiai, žymintys nekantrumą, šiurkštumą, agresyvumą; antrajame – žymintys kantrumą, mandagumą, ramybę. Po to, kai „testas“ buvo užbaigtas, dalyvių buvo paprašyta sugrąžinti sąrašus administratorei, kuri buvo įsitraukusi į pokalbį su savo kolega, ir štai čia prasidėjo tikrasis eksperimentas.

Visi dalyviai, kurie turėjo sąrašus su šiurkštumą bei agresyvumą žyminčiais žodžiais, piktai pertraukė administratorę. Tačiau iš kitos grupės dalyvių, turėjusių sąrašus su kantrumą ir ramybę žyminčiais žodžiais, dauguma – 82 procentai – nepertraukė administratorės.

Pamoka, kurią reikia išmokti: žodžiai, kuriuos naudojame ir kuriuos girdime, yra galingi. Bandydami atsigauti po sunkių išgyvenimų, venkite pernelyg daug kalbėti apie ištikusią traumą. Vietoje to naudokite įkvepiančius, optimistiškus žodžius, kurie nukreiptų jus pozityvia kryptimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją