Gubernatorius Adnanas Zufris paneigė šiitų kovotojų lyderių tvirtinimus dėl ugnies nutraukimo 24 valandoms.

Pasak jo, JAV jūrų pėstininkai humanitariniais sumetimais po penkias dienas trukusių intensyvių kovų kelioms valandoms sustabdė veiksmus. "Jokių paliaubų nėra. Koalicijos pajėgos atsitraukė dėl humanitarinių priežasčių", - žurnalistams sakė A.al Zufris.

Temstant miesto centre įnirtingi susirėmimai atsinaujino. Matėsi, kaip iš JAV tankų šaudoma į "Mahdi (Mahdžio) armijos" kovotojus, įsitvirtinusius aplink objektus, sakė gyventojai.

Per intensyvius vyriausybinių pajėgų ir šiitų dvasininko Moktados Sadro kovotojų susirėmimus, kurie pirmadienį vyksta Irako pietuose esančiame Divanijos mieste, žuvo ar buvo sužeisti keli žmonės, sakė liudininkai.

Pasak jų, M.al Sadro "Mahdi (Mahdžio) armijos" kovotojai šiame 180 km į pietus nuo Bagdado esančiame mieste apsupo gubernatoriaus būstinę ir policijos nuovadą, o dauguma žuvusių ar sužeistų žmonių yra policininkai.

Per įnirtingus pirmadienio susirėmimus Basros gatvėse buvo sužeisti penki britų kareiviai, sakė kariškių atstovas spaudai, kuris kalbėjo neslūgstant įtampai šiame antrajame pagal dydį Irako mieste.

Šiitų dvasininko Moktados Sadro kovotojai iš granatsvaidžių apšaudę patrulį taip pat padegė du britų kariškių automobilius "Land Rover".

"Šiuo metu atrodo, kad penki kareiviai buvo nesunkiai sužeisti", - žurnalistams sakė britų pajėgų atstovas Basroje kapitonas Hishamas Halawi (Hišamas Halavis).

Britų pajėgų atstovė spaudai sakė, kad šiuo metu mėginama atgauti sudegusius automobilius. "Vyksta mūšiai. Tai tikrai konfliktas, - sakė ji. - Galiu patvirtinti, kad sunaikinti du automobiliai, bet kitais (klausimais) padėtis šiuo metu paini".

Vienas Basros gyventojas, kuris prašė jo pavardės neminėti, sakė, kad kovotojai su britų pajėgomis susirėmė netoli kariškių štabo buvusiame olimpiniame pastate.

Pasak jo, "Mahdi (Mahdžio) armijos" kovotojai kontroliuoja kelias svarbias miesto sankryžas, bet britų atstovas sakė negalįs patvirtinti šios informacijos.