Šiaurėje šalis ribojasi su Namibija ir Zimbabve, rytuose - su Mozambiku ir Svazilandu. Pietų Afrika pasižymi kalbų ir kultūrų įvairove. Čia rasite daug didingų istorinių paminklų, išvysite daugybę egzotiškų laukinių gyvūnų, nuostabių gamtos vaizdų ir puikiai pastatytų miestų, patirsite nepaprastą vietinių žmonių draugiškumą. Štai 10 vietų, kurias rekomenduojame aplankyti, jei planuojate atostogauti šioje šalyje.

1. Krugerio nacionalinis parkas

Krugerio nacionalinis parkas - lankomiausias šalies objektas. Tai 2 milijonus hektarų užimantis gyvūnų rezervatas, esantis 1600 kilometrų aukštyje virš jūros lygio. Ši pievų teritorija žinoma “Lowveld” pavadinimu, o vietiniai ją vadina “tikrąja Afrika”.

Subtropiniame klimate veši ir tankūs lapuočiai, ir spygliuočiai medžiai, sukuriantys natūralų botanikos sodą. Nacionaliniame parke gyvena drambliai, liūtai, zebrai, žirafos ir daugybė kitų mažu bei didelių gyvūnų. Galite užsisakyti turą su gidu, išsinuomoti kalnų dviratį arba išsirengti į safarį pėsčiomis.

2. Sodo kelias

Sodo kelias (Garden Route) - dar viena nuostabi kalnuota vietovė, skalaujama jūros bangų. Ji išsidėsčiusi pietrytinėje Pietų Afrikos pakrantėje ir tęsiasi nuo Vakarų Kape esančio Heidelbergo miesto iki Storms upės. Klimatas - tropinis: vasarą šilta ir drėgna, žiemą - vėjuota. Tarp nuostabių koralinių rifų nardo banginiai, delfinai ir ruoniai, pakrantėse čiulba 300 rūšių paukščiai. Čia tikrai bus ką veikti ir į ką pažiūrėti!

3. Durbano paplūdimys

Jei jūsų kelionės į Pietų Afriką tikslas - pasimėgauti saule ir jūra, siūlome rinktis Durbano paplūdimį. Durbanas - judrus uostas ir trečias pagal dydį šalies miestas. Jis garsėja nuostabiu paplūdimiu, be to, čia rasite vienintelį Pietų Afrikoje banglenčių sporto muziejų. Paplūdimyje gausu kavinių, restoranų, prekybos centrų, blusų turgų, vandens pramogas siūlančių prekeivių. Dėl šių priežasčių Durbanas yra viena lankomiausių šalies vietų.

Nepamirškime ir puikaus subtropinio klimato, kuris vilioja turistus ir vasarą, ir žiemą. Pietų Afrikos Respublika turi 3000 km ilgio pakrantę, tad paplūdimių čia - apstu.

4. Mpumalanga

Žodis “Mpumalanga” zulų kalba reiškia “vietą, kur teka saulė”. Ši provincija išsidėsčiusi rytinėje šalies dalyje, kuri dar vadinama “Highveld”. Centriniame provincijos regione stūkso didingų kalnų grandinės, auga vešlūs miškai, klajoja laukiniai gyvūnai. Mpumalangos teritorija ir jos kalnai, žali miškai ir įspūdingi kriokliai užima maždaug 80 tūkst. kv. km plotą. Čia išsibarstę kaimai ir miesteliai reprezentuoja turtingą šalies kultūros paveldą.

5. Stalo kalnas

Keiptaune esantis Stalo kalnas - vienas įstabiausių gamtos kūrinių. Ši kalnų grandinė su visiškai plokščiu viršumi yra vaizduojama ir Keiptauno vėliavoje. Dėl tokios neįprastos išvaizdos Stalo kalnas pritraukia minias turistų. Norėdami pasigrožėti nuo viršūnės atsiveriančia panorama, pasikelkite funikulieriumi arba užkopkite patys. Kalno viršūnė yra plokščiakalnis su stačiais uolų skardžiais, kuris tęsiasi maždaug 3 km. Žymiausios viršūnės - Velnio smailė rytuose ir Liūto galva vakaruose.

6. Sovetas

Sovetas (Soweto) - tai tik Johanesburgo miesto, esančio Gautengo provincijoje, dalis, tačiau jis įtrauktas į 10 lankomiausių objektų sąrašą. Šioje 150 kv. km teritorijoje gyvena pusantro milijono žmonių, kurių didžiąją daugumą sudaro juodaodžių afrikiečių populiacija.

Sovetas garsus tuo, kad jame daug metų gyveno Nelsonas Mandela. Be to, čia yra Hektoro Pietersono muziejus ir Laisvės aikštė. Vietiniai gyventojai nepamiršo senosios Pietų Afrikos kultūros; turistai gali paganyti akis į ryškiaspalvius tautinius drabužius ir pasiklausyti šiam regionui būdingų užburiančių melodijų.

7. Žmonijos lopšys

Gautengo provincijoje esantis Žmonijos lopšys (The Cradle of the Humankind) - vietovė, kurioje tiesiog privalote apsilankyti. Šiame žemės ruože slypi daugybė dolomitinių kalkių urvų, kuriuose yra augalų, gyvūnų ir hominidų (tikrųjų žmoginių beždžionių) fosilijų. Šiems urvams - beveik 2,3 milijono metų. Jie išsidėstę 17 tūkst. hektarų plote Gautengo provincijoje. Žmonijos lopšyje yra beveik 200 urvų, o trylikoje jų rasta fosilijų.

8. Johanesburgas

Johanesburgas, dar vadinamas “Aukso miestu”, yra viena populiariausių atostogų vietų Pietų Afrikoje. Tai didžiausias šalies miestas ir Gautengo provincijos (turtingiausios provincijos Pietų Afrikoje) sostinė. Priešingai nei daugelis kitų pasaulio metropolių, Johanesburgas neturi priėjimo prie jūros ar upės.

Turistus vilioja geras klimatas, aktyvus naktinis gyvenimas ir galybė pramogų. Johanesburgas populiarus ir dėl to, kad čia yra daug zoologijos sodų, teatrų, restoranų, istorinių muziejų ir prabangių prekybos centrų.

9. Vynininkų miesteliai (Winelands)

Keiptauno rytuose išsidėstęs Winelands regionas - tai žali slėniai, kuriuos juosia kalnų grandinės, ir miesteliai su nuosavais vynuogynais. Pasidairę po vaizdingas vietoves, pasigrožėkite XVII a. olandų architektūra ir pavakarieniaukite viename iš gausybės restoranų. Rasti viešbutį bus nesunku, nes šis vaizdingas slėnis jau seniai vilioja Pietų Afrikoje viešinčius turistus.

10. Šiaurės Kapas

Paskutinis 10-ies populiariausių objektų sąraše yra Šiaurės Kapas. Tai didžiausia, tačiau rečiausiai apgyvendinta šalies provincija, mat dalį jos užima Karoo pusdykumė ir Kalahario dykuma. Per šiuos didžiulius nederlingos žemės plotus tekanti Oranžinė upė sukuria keletą gaivių oazių.

Šioje vietovėje išvysite didelę botanikos įvairovę, nes čia auga įvairių rūšių sukulentiniai (sultingi) ir dykumų augalai. Likusioji provincijos dalis - įvairūs miesteliai ir kaimai, kuriuose galima išmėginti vandens sportą ir kitas pramogas.

Jei nepavyks aplankyti visų 10-ies paminėtų vietų, išsirinkite tas, kurios jums įdomiausios, ir susidarykite savo sąrašą. Pietų Afrika tikrai paliks neišdildomą įspūdį!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)