„Per liepos-rugpjūčio mėnesius paukščių sužieduota gerokai mažiau nei tuo pat metu pernai“, - sako vyriausias Ventės rago ornitologas Vytautas Jusys. Pasak specialisto, į gaudykles papuola gerokai mažiau paukščių nei įprastai, o tai ir lemia visą žiedavimo spartą.

Pernai metais iki rugpjūčio 18 dienos Ventės rage buvo jau sužieduota per 16 tūkstančių paukščių, šiais metais žadama sužieduoti 3-4 tūkstančiais mažiau.

Pasak V. Jusio, per dieną sužieduojama nuo keliolikos iki keliasdešimties paukščių. Ketvirtadienį iki pietų buvo sužieduoti tik septyni paukščiai, tuo tarpu praėjusių metų rugpjūčio 18 d pažymėti net 87 paukščiai.

Kodėl sparnuočiai neįkliūna į gaudykles – neaišku. Ornitologas neįvardija nė vienos priežasties, kuri galėtų kažkokiu būdu atbaidyti paukščius.

Devynbalsės - viena iš aktyviausiai stotyje žieduojamų paukščių rūšių. Toks paprastas žymėjimas leidžia paukščius atskirti, stebėti jų maršrutus ir atlikti kitus panašius tyrimus.

Žiedas su numeriu dažniausiai tvirtinamas apie paukščio koją, tačiau kai kurios retesnės ar didesnės paukščių rūšys gali būti žymimos ir žiedais apie kaklą ar sparną.

Žiedavimas atliekamas taip, kad kuo mažiau pakenktų paukščiui ar priverstų jį elgtis nenatūraliai. Skirtingi įvairioms rūšims pritaikyti žiedai sukurti taip, kad būtų pakankamai lengvi ir patogūs.

Visada radę žieduotą paukštį ar tiesiog patį žiedą praneškite Lietuvos paukščių žiedavimo centrui.