Senelio žemėje, Pakruojo rajono Striukų kaime, prieš daugiau nei 20 metų ūkininkauti pradėjęs Gediminas Ališauskas sukūrė ne tik vieną stambiausių šalies ūkių, bet ir įstabią sodybą, į kurią bičiuliai ir svečiai važiuoja atsipalaiduoti, pasikrauti akmenų skleidžiamos energijos.

Primena Stounhendžą

Pasivaikščiojus po G.Ališausko sodybą susidaro įspūdis, tarsi būtum patekęs į lietuvišką Stounhendžą.


„Susirgau akmenlige, kuri nepagydoma, tačiau teikia stiprybės žmogui“, – juokauja ūkininkas, į savo erdvų kiemą sutempęs tūkstančius mažų ir didžiulių akmenų.


4 ha ploto sodyboje užburia įstabių akmenų kompozicijų, daugybės žydinčių alpinariumų, skulptūrų parkelių, tvenkinių, buities rakandų, senųjų padargų ir technikos rinkinių dermė.
Kurti darnią aplinką sodybos šeimininkui padeda kraštovaizdžio architektas Stasys Gilys. „Gedimino sodyboje akmenų bus daugiau nei Mosėdžio muziejuje“, – neabejoja ūkininko talkininkas.


Pakruojietis akmenis renka tik nuo savo dirbamų žemių, kurių – 1 000 hektarų. Gedimino bičiuliai džiaugiasi, kad jo laukai akmenuoti. Aistra akmenims užsidegęs vyras kuria unikalų kampelį, į kurį atviros durys ne tik draugams, bet ir visiems smalsuoliams.


Stato akmenų mandalą


G.Ališauskui akmenų dėliojimas ir jų lietimas prilygsta meditacijai. Vyras stengiasi suprasti akmenų kalbą, įžvelgti juose slypinčius ženklus, vaizdus, pajusti jų skleidžiamą energiją. „Štai čia mongolas – akytės siauros, kaktytė suraukta. Ten sėdi kiaulė, ropoja vėžliukas, tupi orus liūtas, nemažai šuniukų yra, o čia – kosminis akmuo“, – ne viename akmenyje ženklus ar panašumus į gyvūnus arba žmones įžvelgia vyras.


Savo akmenis turi kone visi ūkio darbuotojai. Neseniai jie aptiko tokį, kuriame įžiūrėjo šeimininko profilį.


„Kartą grįžtu namo, o darbuotojai pasitinka mane plačiomis šypsenomis ir praneša, kad pagaliau atrado ir mane“, – šypsosi Gediminas.

Kartu su kraštovaizdžio architektu ūkininkas pradėjo kurti akmenų mandalą. Rato viduryje pastatytas didžiulis akmuo, kuriam atgabenti prireikė keturių traktorių. Aplink ratu 2,7 m atstumu išdėlioti mažesni akmenys.


„Pagal atitinkamus reikalavimus padaryti akmenų mandalą – Stasio idėja. Ji dar neužbaigta, tačiau prisilietus prie centre pastatyto akmens jaučiama jo skleidžiama energija“, – sakralią vietą sodyboje rodo šeimininkas.


Akmenų mandalos poveikį jaučia ir Gedimino draugai. Pasak S.Gilio, akmenys yra gyvi ir turi savo kalbą, o kai kurie skleidžia ypatingą energiją ir turi gydomųjų galių. Keli tokie akmenys yra ir G.Ališausko sodyboje.


„Štai priglauskite ranką prie šio akmens. Ar jaučiate, kaip maloniai kutena pirštus? – pajausti akmens energiją moko S.Gilys. – Manoma, kad prie tokio akmens reikėtų pabūti iki 12 minučių.“
G.Ališauskas atviravo, kad jo pomėgis į savo kiemą vilkti akmenis daug kam yra nesuprantamas ir kelia šypseną. Ir ūkio darbuotojai neretai pyksta, kad ūkininkas dėl akmenų gadina techniką. Tačiau idėjų ir sumanymų kupinas vyras sustoti neketina. Neseniai įsigijo naują suomišką akmenų rinkimo mašiną, tad, atrodo, sodyboje netrukus atsiras naujų akmenų kompozicijų.

Ilsisi ant ypatingų suoliukų


Erdvioje sodyboje galima rasti ne vieną jaukią vietelę poilsiui. Draugai ir pats šeimininkas karštą dieną mėgsta atsipūsti medžių paunksnėje, šalia fontano pastatytuose ąžuoliniuose krėsluose.
Pavakaroti galima vakarų pusėje tvenkinio viduryje suformuotoje salelėje. Žydinčios vandens lelijos, įspūdingo dydžio kvepiantis alpinariumas ir saulėlydis įkvepia naujai darbo dienai.
Netoliese – ratu surikiuoti septynias savaitės dienas žymintys akmenys. „Kiekvieną dieną reikia atsisėsti vis ant kito akmens“, – svečius intriguoja Gediminas.

Rytinėje sodybos pusėje pastatyti Zodiako ženklus vaizduojantys mediniai suoliukai. „Kiekvienas gali pasirinkti suoliuką pagal savo ženklą. Tiesa, keturių ženklų dar trūksta“, – aiškina šeimininkas. Neseniai 55 metų sukaktį minėjęs G.Ališauskas renkasi Liūtui skirtą suoliuką.


Šie suoliukai, kaip ir nemažai kitų medinių bei akmens skulptūrų, sodyboje liko po praėjusią vasarą čia vykusio menininkų plenero. Tarp akmenų, medžių ir alpinariumų vietą rado seni ūkio padargai ir ūkininkavimo pradžią menanti tarybinė žemės ūkio technika. Senuose pastatuose kaupiami kaimo buities rakandai.


Dėmesio vertas vaistažolių ir prieskoninių augalų sodas, kurį prižiūri Gražina Žičevičienė. Ji gali daug papasakoti apie kiekvieną auginamą žolelę ir jų naudingumą sveikatai.
Be tradicinių žolelių – mėtų, čiobrelių, juozažolių ir kt. – vaistažolių sode galima aptikti ir retesnių augalų. G.Žičevičienė gyrė krūminę perilę, kuri ne tik puošni, bet ir naudinga sveikatai stiprinti.
„Krūminė perilė įveikia auksinį stafilokoką, profilaktiškai saugo nuo vėžio“, – aiškina moteris.

Namas traukia svečius


Akmenų skleidžiama energija ir šeimininko dosnumas į sodybą pritraukia daugybę svečių. Čia lankosi ne tik geri bičiuliai, bet ir moksleiviai, užsieniečių delegacijos.
Senelio žemėje įsikūręs G.Ališauskas mano, kad šurmulio jo sodyboje netrūksta dėl to, jog tinkamoje vietoje pastatytas gyvenamasis namas.


„Buvęs senas smetoninis kelias veda tiesiai į namą. Sakoma, jei namas stovi ant kelio, jo šeimininkams niekada netrūks draugų ir svečių“, – šypsosi Gediminas.
Šioje vietoje namą statyti norėjo G.Ališausko senelis, tačiau jo gyvenimo planus sujaukė tremtis į Sibirą. Praėjus ne vienam dešimtmečiui jo svajonę išpildė anūkas.