Porų konsultavimasis su psichologu dar neįprastas ir Vakaruose. 1997 metais Britanijoje BBC atliko apklausą, kurios metu paaiškėjo, jog trys ketvirtadaliai suaugusiųjų, kurie augina vaikus, turėjo rimtų santuokos problemų. Trečdalis jų manė, kad jų problemos jau nebeišsprendžiamos, ir artimiausiu metu ketino skirtis. Ir tik 6 procentai pagalbos laukė iš profesionalų. 1994 metais toje pačioje šalyje atlikta studija parodė, jog tik 20 procentų iš visų išsiskyrusių porų pasinaudojo porų konsultavimu, o 76 procentai buvo įsitikinę, kad psichologo pagalba yra nereikalinga ar nederama.

Stigmos baimė

Konsultacija su specialistu daugeliui porų kelia pasibaisėjimą. Didžioji dalis jų įsivaizduoja, kad jeigu jau jie nuėjo konsultuotis – jų santykiai, galima sakyti, palaidoti. Liūdna – toks požiūris gali tik užkirsti kelią realiems ir teigiamiems konsultacijos rezultatams.

Labai mažai žmonių žino, ko tikėtis iš konsultacijos. Ir tiek vyrai, tiek moterys yra linkę susidaryti labai skirtingas nuomones apie tai. Apklausos rodo, kad vyrai ne itin nori dalyvauti “pasisėdėjimuose” su psichologu ir koncentruojasi tik į konkrečios problemos sprendimą. Tuo tarpu moterys kaip tik nori atsiverti, tyrinėti santykius ir aptarti jausmus.

Kaip ten bebūtų, turbūt pačioje išsamiausioji studijoje skyrybų tema (High Divorce Rates: The State of the Evidence on Reason and Remedies, 2 dalis, Vasaris1999) daroma tokia išvada: „Daugybė besikonsultavusių žmonių mano, jog santykių terapija yra naudinga daugeliu atžvilgių. Ir tie, kurių santykiai po konsultacijos pagerėjo, ir tie, kurie juos nutraukė, suprato, jog tokia terapija bet kokiu atveju jiems padėjo. Padedant specialistams jiems buvo lengviau išgyventi gilų sielvartą dėl prarastų santykių ar iškentėti ir pereiti visas audras, kad santykiai pasitaisytų“.

Konsultacija teikia priemones problemoms spręsti

Visi kalbinti žmonės sutiko pasidalinti savo patirtimi tik tuo atveju, jei liks anonimais. „Kai išbandžiau porų terapiją, galiu drąsiai rekomenduoti ją ir kitiems. Vienkartinė konsultacija, žinoma, nieko jūsų santykiuose neištaisys. Vieno pasilankymo rezultatai yra trumpalaikiai. Tai kažkuo primena automobilį: sutaisai sankabą, o pasirodo, kad dar kažkas negerai su varikliu. Su laiku pamatai, kad iš vienų problemų kyla kitos, bet konsultavimasis davė mums įrankius, kuriais galėjome sutvarkyti savo santykių automobilį ir dar – išmokome ne tik spręsti problemas, bet ir jų išvengti“,- pasakoja dvylika metų santuokoje pragyvenęs vyras.

O štai ką pastebėjo kitas pašnekovas: „Šis procesas tam tikra prasme gąsdino ir buvo labai skausmingas, bet buvo vertas šių išgyvenimų. Labai sunku būti visiškai atviram su partneriu. Bet konsultacijose buvo sukurta saugi aplinka, kuri padėjo mums abiem atsiverti. Manau, po viso šito mes vienas kitą išvydome visai kitoje šviesoje“.

Vis dėlto ne visiems išlieka tokie teigiami jausmai ir prisiminimai. „Kol mes nėjome pas psichologą, maniau, kad aš ir dabartinis mano eks-vyras turime galimybę likti draugais. Po viso proceso mes vienas kito jau nekentėme. Konsultavimasis atvėrė visas senas žaizdas ir karčius atsiminimus, ko daryti visiškai nereikėjo. Tuomet ir taip buvo skausmingas metas – konsultacijos jį tik pablogino. Santykiai neišlaikė, mes iš jų tikėjomės skirtingų dalykų. Man tikrai nereikėjo detaliai sužinoti, kuo jis mane kaltina, nuo to jis artimesnis man tikrai netapo. Man daug geriau buvo turėti savo įvykių versijas, taip pat ir jam“, - sako moteris, kuri daugiau niekada neitų konsultuotis.

Normalu, kad procedūra padeda ne visiems, ir jei jūsų santykiai blogi, niekas, išskyrus jus, jų neištaisys. Tačiau daugelis žmonių, kurie vis dėlto nutraukė nelaimingus, ilgai trukusius santykius padedant psichologui, mano, kad toks konsultavimasis jiems padėjo išvengti sąžinės graužimo kančių ir nesikankinti dėl „kas būtų, jei būtų“. „Man atrodo, kad tuomet man reikėjo tik patvirtinimo. Aš norėjau paskutinį kartą pabandyti išspręsti nesutarimus, ir mes pabandėme. Galų gale pamatėme, kad mes tiesiog vienas kitam netikome“, - aiškino vienas iš konsultacijos šalininkų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją