Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis ketvirtadienį kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT), prašydamas panaikinti liepos 14-ąją Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį, kuriuo E. Vaitekūnas buvo nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant vieneriems metams.

Skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę teismo prašė Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda, visos prokuratūros vardu skundęs Kauno apygardos teismo nuosprendį, kuriuo E. Vaitekūnui buvo skirta reali pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė.

Prokuratūros ir nuteistojo skundai – identiški

„Nuteisus E.Vaitekūną realia laisvės atėmimo bausme, jis praras gyvenimo vertybes, kurios gali sudaryti ar sudaro jo gyvenimo pagrindą, šios vertybės gali būti neatkuriamos ar sunkiai atkuriamos“, – buvo pažymima prokuratūros skunde. Nesodinti už grotų prašė ir pats buvęs prokuroras, vylęsis, kad bus atleistas pagal laidavimą – už jį laiduoti sutiko LATGA-A vadovaujantis tėvas.

Beje, tiek prokuratūros, tiek nuteistojo skundai dėl Kauno apygardos teismo buvo identiški, o tai, pasak teisėjų, labai retas atvejis.

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad už grotų E. Vaitekūną pasiųsti nusprendęs Kauno apygardos teismas pernelyg sureikšmino nuteistojo nusikaltimo padarymo metu užimamas pareigas, o įstatymai nedraudžia prokurorui bausmės vykdymą atidėti.

Pasak teismo, kyšį paėmęs E. Vaitekūnas „ir taip patyrė daug neigiamų pasekmių“ – jis buvo atleistas iš darbo, neteko pajamų, apie jo padarytą nusikaltimą buvo informuota visuomenė. Be to, buvusiam prokurorui užkirsta galimybė dirbti valstybės tarnyboje, verstis advokato praktika. Teismas taip pat mano, kad nuteistasis neturi galimybės padaryti naujo korupcinio pobūdžio nusikaltimo, o jam paskirta bausmė neturi būti per griežta pertekline prasme.

Prokurorai teigia, kad jų kolega pakirto pasitikėjimą visa sistema

Pasiekę norimą rezultatą po kilusio visuomenės nepasitenkinimo prokurorai pakeitė poziciją – ketvirtadienį apskundė Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį kasacine tvarka.

Skunde LAT nurodoma, kad nuosprendis turi būti panaikintas dėl netinkamai pritaikyto Baudžiamojo kodekso bendrosios dalies normų, reglamentuojančių bausmės paskirtį ir bausmės vykdymo atidėjimą, taip pat dėl neteisingai paskirtos bausmės už padarytą veiką.

„Generalinės prokuratūros prokuroro, kuriam keliami aukštesni kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, kuris ne tik pats organizuoja centrinių ikiteisminio tyrimo įstaigų atliekamus ikiteisminius tyrimus itin svarbiose bylose, tačiau kontroliuoja ir žemesnių prokuratūrų prokurorų procesinę veiklą, padaroma žala ženkliai didesnė: pakertamas pasitikėjimas visa prokuratūros sistema, valstybės tarnyba, pačia valstybe. Taip pat sutrikdomas normalus teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas. Todėl manome, kad E. Vaitiekūno įvykdyta nusikalstama veika padarė ypatingai didelę neturtinę žalą prokuratūros, kaip teisėsaugos institucijos, autoritetui“, – Generalinės prokuratūros pranešime cituojamas ONKTD vyriausiasis prokuroras I. Mikelionis.

Skunde prokuroras pažymi, kad E. Vaitiekūnas pats pareikalavęs kyšio, šią nusikalstamą veiką padarė sąmoningai pažeisdamas moralines ir įstatymines nuostatas.

Prokurorą sulaikė su įkalčiais

DELFI primena, kad E. Vaitekūnas buvo nuteistas už tai, kad savo naudai tiesiogiai pareikalavo duoti kyšį, pažadėjęs jį priimti ir priėmė 30 tūkst. Lt dydžio kyšį už savo teisėtą veikimą, vykdant įgaliojimus. Prokuroras vieno suimtojo tėvui buvo pažadėjęs paleisti jo sūnų į laisvę.

Praėjusių metų birželio 21-ąją E. Vaitekūnas vienoje Kauno degalinėje susitiko su asmeniu, iš kurio turėjo paimti pinigus. Šį susitikimą įrašinėjo specialiosios tarnybos, prokuroras tuomet buvo sulaikytas su įkalčiais.

Dirbdamas Generalinės prokuratūros prokuroru, E. Vaitekūnas tyrė bylas, susijusias su prekyba žmonėmis, nusikaltimais elektroninėje erdvėje.