Turim vaiką. Aš ją be proto myliu ir visą ateitį mačiau tik su ja, o ji pasakė, kad meile man dingo po truputi per laiką, ji nebemyli manęs ir nori skirtis. Ar įmanoma susigrąžint jausmus? Ką man daryt?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Vyro ir moters bendrystės pagrindą sudaro ne tik jausmai. Ir, matyt, visaip bandydamas priversti savo moterį vėl jus pamilti, galite ir prašauti. Prieš darant gyvenime kokius nors žingsnius, vertėtų pagalvoti, ko išties siekiate ir kam esate pasiryžęs eikvoti savo jėgas. Ko labiau trokštate, būti mylimas šios moters, ar ją mylėti?

Jei jūsų pagrindinis siekis yra sužadinti jos jausmus, atsakymo pateikti negalėčiau. Jūsų mylima moteris greičiausiai turi savo nuoskaudas, nusivylimus ir pasiryžimus nebebūti su jumis, kurių stiprumą be jos pačios pasidalinimo įvertinti sunku. Lygiai taip pat sudėtinga atpažinti, ką reiškia jos noras nutraukti judviejų santykį ir ko ji tikisi konkrečiai iš jūsų. Visgi jei išties norite atkurti bendrystę su ilgamete partnere, derėtų perklausti apie savo meilę jai.

Kokia ji buvo? Pats savo itin trumpame laiške įvardinote, jog prie santykių žlugimo prisidėjo rutina, jūsų neįsiklausymas ir abejingumas. Pabandykite nuoširdžiai įvardinti, kiek jūsų meilė buvo duodanti, o kiek reikalaujanti? Kiek darėte, kad kitas žmogus matytų jūsų jausmus, norą būti kartu.

Meilė nėra virš galvų plevenanti aura ar koks nors viską apgaubiantis šydas, kuris vieną dieną tiesiog ima ir išsisklaido. Tai yra veiksmas. Jis gali būti nukreiptas reikalavimo ir noro, kad kitas demonstruotų savo švelnumą ir atsidavimą keliu. Arba teikiančios, trokštančios, kad šalia esančiam būtų gera, kad kartu būnantis asmuo galėtų jaustis priimamas, matomas, girdimas, svarbus meilės link.

Nežinau jokių stebuklingų meilės receptų, kurie padėtų manipuliuoti kito asmens jausmai. Tai, kas gali sušildyti kito širdį, yra nuoširdi, teikianti ir aktyvi meilė. Turinti laiko ir noro būti kartu, dovanoti dovanas, kalbėtis, pagelbėti bei teikti fizinį artumą. Ji neatgimsta, o yra kuriama kiekvieną dieną. Taigi jei tikrai norite būti kartu su moterimi, kad galėtumėte ją mylėti, belieka prašyti laiko ir per jį tai daryti. Tai daryti taip ir tol, kol kitas iš ties pasijus svarbus, vertinamas, gerbiamas, priimamas ir svarbiausia suvoks jūsų santykį kaip vertą išsaugoti.

Nederėtų pamiršti ir to, jog santykiai nėra statiškas dalykas. Jie visada eina į priekį ir praeina tuos pačius pasikartojančius taškus: pakylėjimą, ramybę, nusileidimą, norą pabėgti ir vėl pamažu ateinantį kilimą.

Išbūti santykiuose nėra taip paprasta. Nelengva mylėti ir dėl savo paties įvairiausių sužeidimų, nesaugumo, nerimo, nuovargio, vertybių ir kitų dalykų. Dėl to vienas iš jūsų veikliosios meilės ženklų būtų ieškojimas palaikymo knygose ar organizacijose teikiančiose pagalbą poroms. Drąsos mylėti ir mylėti kitaip.

Vaida

Rekomenduojama literatūra:

1. Arturo Cattaneo; bendradarbiaujant Frankai ir Paolo Pugni. Santuoka iš meilės: gyvenimas poroje. 2008 m.
2. Gintautas Vaitoška. Lengvas gyvenimas. 2007 m.
3. Valerio Albisetti. Santuokinės meilės terapija. 2000 m.
4. E.M. Zurhorst. Mylėk save, ir nesvarbu, koks tavo sutuoktinis. 2009 m.

Organizacijos:

1. Lietuvos šeimos centras., Kaune.
2. Vilniaus arkivyskupijos šeimos centras.
3. Pal. J. Matulaičio šeimos pagalbos centras. Nuo rudens galima dalyvauti sutuoktiniams skirtoje programoje “Šeimų klubas. Darna”.
4. Šeimos santykių institutas, Kaune.

***************************************************************
Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)