Ministro teigimu, daug klausimų kelia tai, jog ši istorija pradėta eskaluoti tik pastaruoju metu, nors Lietuva duomenis apie nevyriausybinės organizacijos "Vesna" aktyvistų bankų sąskaitas perdavė dar kovą. Organizacijos vadovas Alesis Beliackis dėl tariamo mokesčių slėpimo Minske sulaikytas rugpjūčio 4 dieną, kaip pretekstą nurodant iš Vilniaus gautus duomenis. Lietuvos pareigūnai netrukus atsiprašė dėl incidento.

"Kad nuo kovo pabaigos iki dabar šita situacija buvo tyli, aišku, siūlo daugybę versijų, kam gali būti tai naudingas dabar tas eskalavimas įvykių. Ir bent jau tikrai kam naudinga, tai, ko gero, yra naudinga Rusijai, nes visiškai kitoje byloje, Golovatovo byloje Lietuvos poziciją tikrai silpnina, o ne stiprina" – interviu Žinių radijui sakė teisingumo ministras.

"Turime indikacijų, kad būtent tik paskutiniu metu sugalvota panaudoti šitą kanalą galimiems politiniams persekiojimams", - kalbėjo R.Šimašius.

"Nusikaltimai A.Beliackiui buvo inkriminuojami įvairiais būdais. Tenka apgailestauti, kad iš Lietuvos į Baltarusiją patekusi informacija palengvina galimybę susidorojimui", - teigė politikas.

Pasak teisingumo ministro, metant šešėlį ant Lietuvos pareigūnų Baltarusijos aktyvistų istorijoje, gali būti viešoje erdvėje pradedami kelti klausimai dėl Lietuvos moralinės teisės kritikuoti Austriją, kuri 1991 metų Sausio 13-osios žudynėmis įtariamą M.Golovatovą liepos mėnesį paleido nepraėjus nė parai po jo sulaikymo pagal Vilniaus išduotą Europos arešto orderį.

"Jeigu mes dabar užsiimame saviplaka, kaltų ieškojimu, o ypač jeigu surasime nekaltus ir paversime juos kaltais tarp savų, iš tikrųjų nuimdami įtampą nuo mūsų kaimynų Baltarusijoje, tai kyla klausimas, kokią moralinę teisę mes turime reikalauti iš austrų, kad jie elgtųsi preciziškai", - sakė R.Šimašius.

"To šešėlio metimas tikrai gali būti naudingas tiems, kurie nori apsaugoti M.Golovatovą ir kitus įtariamus Sausio 13-osios nusikaltimais nuo persekiojimo", - kalbėjo teisingumo ministras.

Remdamasi dvišale sutartimi, informaciją apie "Vesna" vadovo A.Beliackio piniginių lėšų judėjimą Lietuvoje veikiančių bankų sąskaitose Lietuvos teisingumo ministerija Baltarusijai perdavė kovo pabaigoje. A.Beliackis Minske sulaikytas rugpjūčio 4 dieną. Kitą dieną organizacijos atstovai pranešė, kad sulaikymo pretekstu tapo Teisingumo ministerijos suteikta informacija.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis kitą dieną po sulaikymo pasmerkė Minsko veiksmus ir paragino "Baltarusijos valdžią nedelsiant ir besąlygiškai išlaisvinti visus politinius kalinius ir pilietinės visuomenės aktyvistus".

R.Šimašius ketvirtadienį sakė pats jaučiantis atsakomybę už incidentą, tačiau pakartojo, kad šiuo atveju trūkumai išryškėjo visoje sistemoje, nes Teisingumo ministerija tik birželio mėnesį gavo perspėjimą iš Užsienio reikalų ministerijos.

"Lietuva pripažįsta, kad tai nėra atvejis, dėl kurio verta didžiuotis. Šis atvejis atidengė sisteminę klaidą. Pripažindamas klaidą noriu dar kartą atsiprašyti pono Beliackio artimųjų ir kitų demokratinių judėjimų aktyvistų, kad ši klaida leido suabejoti Lietuvos patikimumu kaip demokratines vertybes ginančios valstybės. Nuoširdžiai atsiprašau už šį nesusipratimą", - kalbėjo teisingumo ministras.

"Didžiausia atsakomybę už sutarties naudojimą politiniams tikslams tenka Baltarusijos valdžiai. To iki šiol nebuvo. Daugiau to irgi nebebus, nes kol kas duomenų perdavimas sustabdytas ir bus atnaujintas, kai bus visiškas aiškumas, kad duomenys nebus naudojami politinio susidorojimo dalykams", - sakė R.Šimašius.