„Premier“ lygos ir Anglijos futbolo lygos (Football League) derybos su žiniasklaidos atstovais dėl to, kaip apie rungtynes informuos nacionaliniai Jungtinės Karalystės dienraščiai ir naujienų agentūros, nutrūko. Kilo grėsmė, kad žiniasklaida neturės galimybių deramai informuoti apie sezono pradžios susitikimus.

Abi Anglijos futbolo sistemos organizacijos jau kelis mėnesius nesutaria, kokių teisių turės žurnalistai, fotokorespondentai ir klientai, perkantys tokių naujienų agentūrų kaip „Reuters“ ir „Press Association“ medžiagą, informuodami apie šio sezono „Premier“ ir Anglijos futbolo lygos susitikimus.

Pranešama, kad derybos nutrūko trečiadienio naktį, kai futbolo organizacijų atstovai nuo derybų stalo pasikėlė taip ir nepasiekę bendro sprendimo. Ginčijamasi dėl tokių dalykų kaip nuotraukų iš rungtynių paskelbimo greitis ar tiesiogiai rungtynių metu teikiamos informacijos būdai.

„Premier“ lyga pateikė ant stalo susitarimo projektą, kurį žiniasklaidos priemonės vadina smarkiai ribojančiu medžiagos, gautos futbolo aikštėse, naudojimą.

„Jie pateikia 16 puslapių ilgio teisinius apribojimus, kur, be kitų dalykų, kalbama apie tai, kad „Premier“ lyga kontroliuos kaip ir kada informaciją galima talpinti internete ir kaip žinios apie futbolą gali būti platinamos gerbėjams tiek čia, tiek užsienyje“, - teigiama žiniasklaidos priemonių susivienijimo pranešime.

„Daugeliu atveju jie taip pat reikalauja, kad informacijos turėtojai gautų leidimą publikuoti medžiagas ir netgi už jį futbolo organizacijoms susimokėtų“, - skelbia dokumentas.

Žiniasklaidos priemonių susivienijimas, kurį sudaro nacionalinių Jungtinės Karalystės dienraščių ir naujienų agentūrų atstovai, siekia pakeisti šiuo metu galiojantį susitarimą, pasirašytą dar 2003-2004 metų sezonui, nes mano, kad jo turinys nepritaikytass skaitmeniniam amžiui, o kai kurios nuostatos esą neteisingos.

„Jie („Premier“ lyga) nori, kad vėl įsigaliotų tas pats, mums nepriimtinas susitarimas kaip ir anksčiau. Jie nori prie žiniasklaidos smilkinio nuolat laikyti ginklą“, - teigia deryboms artimas šaltinis.

Savo ruožtu futbolo organizacijos teigia, jog žiniasklaidos atstovams niekada nebuvo pateiktas ultimatumą primenantis galutinis pasiūlymo variantas. Jie teigia esą derybų niekada nebuvo nesutraukę ir mano, kad sprendimas visiems apskelbti, kad derybos žlugo, yra taktika, kuria siekiama įvesti tik jiems palankias žiniasklaidos akreditavimo taisykles.

Anksčiau naujienų agentūros ir nacionaliniai dienraščiai buvo sudarę atskirus susitarimus su futbolo organizacijomis.

Žiniasklaidos priemonių susivienijimas siekia iš susitarimo pašalinti nuostatas, kuriose kalbama apie teksto ir nuotraukų, skelbiamų internete, kiekių ribojimo mechanizmus.

Susivienijimas tvirtina, kad skaitmeninės žiniasklaidos amžiuje egzistuojant tokioms žiniasklaidos formoms kaip tinklaraščiai, socialiniai tinklai ir „Flickr“, kurios prieinamos visiems, pati idėja riboti dienraščių ir naujienų agentūrų prieigą prie informacijos yra nereali.

Futbolo organizacijos siekia į susitarimą įtraukti naują punktą, kuris draustų žurnalistui, dirbančiai tiesiogiai rungtynių metu, bendrauti su skaitytojais ar naudotis tokios priemonėmis kaip komentarai.

Dar vienas klausimas, kurį išspręsti itin suinteresuotos būtent naujienų agentūros, - galutinio vartotojo licencijos bet kuriai žiniasklaidos priemonei, norinčiai gauti prieigą prie informacijos apie varžybas.

Žiniasklaidos atstovai teigia, kad jei susitarimo su futbolo organizacijomis pasiekti nepavyks, gali sutrikti informacijos pateikimas apie sezono pradžios rungtynes.

„Kai nepavyksta surengti rimtų diskusijų, naujienų agentūros ir dienraščiai turi norom nenorom pradėti galvoti apie tai, kaip nenuvilti savo skaitytojų“, - teigia žiniasklaidos atstovai.

Jie tvirtina, kad derybos su futbolo organizacijomis nutrūko, nes šios atsisako svarstyti naujausius pasiūlymus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją