Daugiau kartų susitiko jaunimo rinktinės

Nuo 1992-ųjų tarptautinėje arenoje rungtyniaujanti Armėnijos nacionalinė rinktinė oficialiose rungtynėse pusantro dešimtmečio neiškovojo skambesnių pergalių ir išsiskirdavo nebent lygiosiomis su Portugalija, Ukraina, Norvegija, Lenkija, Rumunija.

Draugiškose rungtynėse tarp armėnų laimėjimų buvo ir 2000 metais iškovota pergalė 2:1 prieš Lietuvą. Daugiau lietuviai ir armėnai oficialiose rinktinių varžybose yra susitikę tik žaidžiant jaunimui.

Įvairių amžių ekipos pasidalijo po dvi pergales, o kartą sužaidė lygiosiomis. Po pastarosios dvikovos 2007 m. abiejų šalių U-19 rinktinės pirmajame Europos čempionato atrakos etape aplenkė Lenkiją pateko į antrąjį varžybų etapą.

Rezultatams atsiliepė ir politinis konfliktas

Vienas geriausių Armėnijos nacionalinės rinktinės pasirodymų buvo 2008 metų Europos čempionato atrankoje, kai ši komanda 1:0 įveikė lenkus, sužaidė lygiosiomis su portugalais (1:1) ir serbais (0:0). Tiesa, užimti aukštesnę vietą armėnams sutrukdė tas faktas, kad dėl itin įtemptų politinių santykių su Azerbaidžaną dvejos šių komandų rungtynės buvo atšauktos ir taškų negavo nė vieni.

Paskutinė pasaulio čempionato atranka Armėnijai nebuvo sėkminga, nors tarp rezultatų buvo ir netikėta pergalė prieš Belgiją 2:1.

Nuo 2002 iki 2009 metų, neskaitant pertraukų su laikinais strategais, Armėnijos rinktinei vadovavo specialistai iš užsienio: Rumunijos, Prancūzijos, Olandijos, Škotijos, Danijos. Galiausiai pernai prieš atrankos ciklą armėnai paskyrė jauną trenerį Vardaną Minasianą.

Šis 37 metų specialistas, buvęs rinktinės saugas, pasitikėjimą užsitarnavo iki tol dirbęs trenerio asistentu ir ne kartą vadovaudamas ekipai laikinai, kol būdavo rastas naujas užsienietis.

Nugalėjo slovakus, nustebino rusus ir šoktelėjo aukštyn

Vadovaujama naujojo trenerio Europos čempionato atrakos cikle Armėnija su aštuonis taškais žengia ketvirtoje vietoje. Armėnų sąskaitoje – pergalės prieš Slovakiją ir Andorą bei lygiosios su Makedonija ir Rusija.

Pasaulio čempionato dalyviai slovakai pernai spalį neturėjo priešnuodžių prieš armėnų staigias atakas.

„Armėnija pasirodė tikrai įspūdingai ir žaidė geriau už mus, pademonstravo greitą ir kokybišką žaidimą. Tai komanda su didžiuliu potencialu“, - po nesėkmės Jerevane sakė Slovakijos rinktinės treneris Vladimiras Weissas.

Šiemet vargo su armėnais jau turėjo Rusija. Kovą Jerevane komandos sužaidė lygiosiomis 0:0.

„Tai labai mobili ir gerai organizuota komanda. Jie greitai pereina iš gynybos į puolimą, o jų kontratakos visada pavojingos“ , - tada sakė Rusijos rinktinės saugas Dinijaras Bilialetdinovas.

Birželį Sankt Peterburge pirmieji pasižymėjo svečiai, tačiau rusai vis dėlto išmoko pamoką ir po Romano Pavliučenkos trijų įvarčių nugalėjo armėnus 3:1.

Nors prieš dvejus metus Armėnija dar buvo už FIFA rinktinių reitingo šimtuko, po laimėjimo prieš slovakus 2010 m. lapkritį armėnai buvo pakilę aukščiausiai – iki 59 vietos. Dabar Armėnija žengia 70-oje pozicijoje ir viena vieta nusileidžia Lenkijai.

Į Lietuvą Armėniją atvykstą kitą savaitę. Rugpjūčio 10 dieną Lietuvos ir Armėnijos rinktinės 19 valandą susitiks Kauno S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadione.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją