"Kartu su patruliu važiavo geologai", - BNS pirmadienį patvirtino kariuomenės Jungtinio štabo atstovas kapitonas Nerijus Parfionovas.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Geologijos ir mineralogijos katedros profesoriai Gediminas Motuza ir Saulius Šliaupa Goro provincijoje lankosi nuo liepos 26 dienos.

Mokslininkai įgyvendina Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšomis finansuojamą projektą "Goro geologinė raida ir naudingų iškasenų paieška". Pasak URM pranešimo, jie lankosi mineralizacijos apraiškų vietose ir atlieka lauko tyrimus, ima uolienų bandinius laboratoriniams tyrimams.

"Liepos 29-30 dienomis geologų komanda aplankė vieną iš numatytų mineralizacijos apraiškų vietų Goro provincijos Daulat Jaro rajone", - teigiama ministerijos pranešime.

Kapitonas N.Parfionovas paklaustas, ar patrulis nebuvo rengtas specialiai dėl geologinės ekspedicijos atsakė: "Patruliai nėra rengiami spontaniškai, jie planuojami ilgą laiką".

Penktadienio vakarą Daulat Jaro rajone patruliavę Lietuvos kariai buvo apšaudyti iš automatinių ir prieštankinių ginklų. Incidentas įvyko apie 50 kilometrų į rytus nuo Čagčarano, kai kariai apsistojo nakvynei. Patrulio grupė užpuolikams taip pat atsakė ugnimi, per incidentą kariai nenukentėjo.

Geologų ekspedicija į Afganistaną yra 2008 metais pradėtų geologinių tyrinėjimų Afganistane tęsinys, kurio vienas iš tikslų - ištirti Goro provincijos geologinės sandaros ir raidos bruožus, įvertinti teritorijos perspektyvą naudingosioms iškasenoms rasti ir eksploatuoti.

Lietuva nuo 2005 metų vadovauja Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupei, kurioje kartu su mūsų šalies kariais ir civiliais tarnauja bei dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai.