Komišką protestą surengė „Facebook“ grupės NVVGA (Nacionalinės varškės valgytojų gynėjų asociacijos) nariai. Kaip pokštas sukurta grupė sparčiai išpopuliarėjo ir dabar vienija jau daugiau kaip 2,2 tūkst. „Facebook“ vartotojų.

„Tiems, kas nėra abejingi, kokioje Lietuvoje gyvena. Bei visiems kas tiki, kad kiekvieno žmogaus prigimtinė teisė yra nešiotis varškę. Atėjo laikas pakovoti už savo teises!!! Atsineškit violetinių balionų, plakatų, žvakučių, bei žinoma daug VARŠKĖS, kurią visi valgysime vasaros terasoje!“, - rašoma kvietime ateiti į varškės valgytojų mitingą.

Visą šį judėjimą sukėlė publikacija spaudoje, kurioje aprašoma kurioziška situacija su varškės kvapu. Rašytoja Zita Čepaitė, viešai pasiskundusi, kad apsaugos darbuotojas jai neleido į grupės „Antis“ koncertą įsinešti pakelį grūdėtos varškės, tapo savotišku NVVGA simboliu. Į „Facebook“ grupę susibūrę entuziastai nevengia pašiepti to, kad varškės istorija atsidūrė pirmuose laikraščių puslapiuose.

Subjuręs oras gerokai išretino mitinguotojų už laisvą varškę gretas. Į Mokytojų namų kiemelį susirinko negausus, bet entuziastingas „Facebook“ suvienytų vilniečių būrys. Pabrėždami varškės laisvės aktualumą ir laikydami tai skatinančius plakatus, renginio dalyviai vieningai skandavo savo įkvėpėjos vardą: „Zita, Zita!“

„Manau, kad jie žvėrys. Gyvenime nepajutę varškės malonumo. Kramsnoti grūdelių. Jie nieko nežino apie tautinį paveldą. Jie nieko nežino“, - apsaugininkų poelgį su Z. Čepaitės varškė nupasakojo vienas renginio dalyvių, vienu metu derinęs varškės ir cigaretės skonį. „Eisiu ir vakarais valgyti čia varškę. Ne tik rytais“, - pridūrė pašnekovas.

Į renginį atvykęs varškės mėgėjas Paulius Ambrazevičius akciją nupasakojo paprastai: „Jinai buvo tiek pat prasminga, kiek laikraščio straipsnis, kad moteris bandė prasinešti varškę į Mokytojų namų kiemelį ir jos neįleido“.

Jis neslėpė varškės incidento eskalavimą laikąs absurdu. „Pats esu patyręs labai nemalonią situaciją. Aš bandžiau į klubą įsinešti degtinės butelį ir karbonadą. Pusryčiams, žinoma. Ir manęs neįleido. Sužvėrėję apsauginiai. Sužvėrėję“, - ironizavo P. Ambrazevičius.

Renginio vinimi tapo Algirdas Kaušpėdas, varškės epopėjos centre atsidūrusios grupės „Antis“ lyderis. Jis viešai atsiprašė Z. Čepaitės už varškėtą incidentą ir perskaitė NVVGA entuziastams sukurtą ketureilį.

Savotiškas varškės kultas jau keletą dienų plinta sostinėje. NVVGA nariai fotografuojasi kavinėse, kino teatruose ir kitose vietose valgantys savo atsineštą varškę, o po vienu iš Vilniaus tiltų išpieštas didžiulis užrašas „Banditai atėmė varškę“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)