Karštą vasaros dieną nėra nieko geriau nei patogūs, pralaidūs orui ir vėsinantys drabužiai. Būtent tokie yra lininiai apdarai.

Linas vertinamas nuo seno. Prieš du šimtus metų kas penktas europiečio dėvimas drabužis buvo lininis. Šiandien linas tapo dar populiaresnis dėl pasaulį apėmusios ekologiško gyvenimo būdo manijos.

Manoma, kad linas yra pats seniausias pluoštinis audinys. Naudoti linus audinio gamybai pradėta daug anksčiau nei vilną – maždaug 5000 m. pr. Kr. Egiptiečiai dar 2000 m. pr. Kr. lino kultūrą bei lininius audinius skambiai vadino suaustu vėju, taip įvardydami geriausias jo savybes – lengvumą, natūralumą ir tvirtumą. Nuo seno iš lino buvo siuvami vasariniai drabužiai.

Šiandien dėvėti drabužius ir aksesuarus, pagamintus iš natūralių, aplinkai nekenkiančių audinių, yra itin populiaru. Moterys pamėgo ilgas ir trumpas linines sukneles, sijonus, plačias palaidines, plono audinio kelnes, lino kostiumėlius.

Linas ypatingas ir tuo, kad karštomis dienomis veikia kaip kondicionierius ir vėsina mūsų kūną, o šaltomis apsupa malonia šiluma. Šio audinio drabužiai beveik nesidėvi. Laikui bėgant linas ne tik stiprėja, bet ir darosi vis baltesnis ir švelnesnis. Iš visų audinių linas sukuria geriausią mikroklimatą odai, yra laidus orui, gerai sugeria drėgmę ir prakaitą. Bene vieninteliai šios medžiagos trūkumai – ji netampri ir greit susiglamžo. Tačiau šiandien šiek tiek susiglamžę lininiai drabužiai itin madingi.

Svarbu ir tai, kad iš lino pasiūti apdarai tinka alergiškiems ir elektros krūviui jautriems žmonėms. Lino audinys ne tik atsparus statiniam elektros krūviui, bet ir per pusę sumažina radiacijos poveikį, apsaugo žmogaus organizmą nuo ultravioletinių spindulių.

Madingi ne tik balti rūbai

Pataria dizainerė Lina Augūnaitė

Šiais metais madingi keli lininių drabužių siluetai. Aštunto dešimtmečio stiliui būdingas pabrėžtas liemuo ir tiesus kirpimas. Šio stiliaus kelnės yra platėjančios, sijonai platūs, o palaidinės – platinančios pečių liniją. Tiesaus silueto suknelės ir palaidinės yra lengvai prigludusios. Tokie drabužiai ypač tinka toms, kurių figūros itin moteriškos. Tiesaus kirpimo ar su vos platėjančiomis klešnėmis kelnės vyrauja tiek klasikiniuose kostiumėliuose, tiek laisvalaikio aprangoje.

Lininių suknelių, sijonų ir kelnių ilgis gali būti nuo vos kelius siekiančio iki ilgo. Populiariausios spalvos – balta ir smėlio. Balta spalva jau tapo vasaros klasika. Tačiau nereikia bijoti ir ryškių lino audinių: šiais metais madingi ir mėlyni, žali, geltoni ar raudoni lininiai drabužiai.

Lino audinys gali būti austas įvairiais raštais. Vertikalios ir horizontalios, siauros ir plonos, vingiuojančios ir tiesios linijos susiduria su apskritimais, rutuliukais, taškeliais, įvairiais gėlių motyvais.

Šviesių spalvų drabužius patariama derinti su ryškiomis, kontrastuojančiomis detalėmis, aksesuarais. Smėlio, pilkus atspalvius siūlau pagyvinti ryškiaspalviais dirželiais, puošniomis gėlėmis, derinti ryškias rankines, skaras. Tamsių spalvų lininiai audiniai atrodo stilingiau, kai jie yra marginti įdomiais raštais.

Kiti populiarūs lino gaminiai

Tekstilė virtuvei: lininiai gali būti virtuvės rankšluosčiai, prijuostės, pirštinės ir kiti virtuvėje naudojami medžiaginiai gaminiai.

Stalo užtiesalai ir servetėlės: jie tinka ir ypatingomis progomis, ir paprastomis dienomis. Ypač stilingai atrodo puoštos nėriniais ar siuvinėtos staltiesės bei servetėlės.

Patalynė: linas yra geriausias audinys patalynei. Jis tolygiai išsklaido drėgmę ir palaiko vienodą jūsų kūno temperatūrą. Lininė patalynė gali būti pasiūta vien iš lino arba iš lino ir medvilnės.

Užuolaidos, romanetės: lininės užuolaidos dažniausiai yra pieno baltumo arba natūralios lino spalvos, todėl tinka bet kuriam interjerui. Dieninės užuolaidos ir romanetės paprastai siuvamos iš lengvo, permatomo audinio, naktinėms naudojamas dvigubas audinys.

Rankinės: vasarą prie lininių apdarų galite derinti ir lininę rankinę. Jos būna lengvos, erdvios ir patogios.

Kepurės: pasipuošusios natūralaus lino audinio kepure ar skrybėlaite jausitės ne tik stilingai, bet ir patogiai bei gaiviai. Linas ypač gerai praleidžia orą ir sugeria prakaitą.

Lininių drabužių priežiūra

Skalbimas

Galima skalbti rankomis, skalbimo mašina, valyti sausu valymu. Balinantys skalbikliai tinka tik baltam linui. Spalvotą audinį patariama skalbti, naudojant švelnius skalbiklius arba muilą. Tamsius ir šviesius audinius skalbkite atskirai. Jeigu skalbiate mašina, neperkraukite jos, kad lininis gaminys galėtų laisvai judėti. Tiek skalbiant mašina, tiek rankomis lininiai gaminiai turi būti kruopščiai išskalauti.

Balinimas

Linas gali būti balinamas įvairiais balikliais, kurie puikiai veikia nebalintą arba baltą audinį. Balikliai nerekomenduojami spalvotiems audiniams. Nenaudokite chloro turinčių baliklių, nes jie gali sugadinti audinio struktūrą.

Lyginimas

Liną lyginti reikia drėg­ną. Geriausia lyginti labai karštu lygintuvu. Įsitikinkite, kad lygintuvo padas yra švarus ir lygus. Po lyginimo lininius gaminius palikite šiek tiek drėgnus ir leiskite jiems visiškai išdžiūti. Šviesių audinių pirmiausia lyginkite išvirkščiąją, tik po to – gerąją pusę. Tamsūs audiniai gali būti lyginami tik iš išvirkščiosios pusės. Siuvinėtą liną reikia lyginti iš išvirkščiosios pusės, po apačia patiesus kilpinį rankšluostį. Taip siuvinėtas raštas nesusispaus. Kišenes, apykakles ir siūles reikia lyginti per kitą audinį tam, kad neliktų įsispaudusių lyginimo žymių.