Penktadienio pavakarę Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenų bazėje prašymus buvo užpildę 39,2 tūkst. stojančiųjų. Sistemoje registravosi dar daugiau - beveik 41 tūkst. stojančiųjų, tačiau dalis jų atkrito dėl neišlaikytų egzaminų, dalis procesą nutraukė įstoję į užsienį.

„Tai – viso bendro priėmimo istorijos laikų rekordas“, - DELFI sakė LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas. Jis neabejojo, kad iki dienos pabaigos šis skaičius dar turėtų išaugti vienu kitu šimtu.

Šįmet mokyklas baigė 28 tūkst. abiturientų – maždaug puse tūkstančio mažiau nei praėjusiais metais. Visas padidėjimas daugiausia susijęs su vyresniais – priėmime dalyvauja apie 11 300 stojančiųjų, kurie mokyklas baigė pernai ir anksčiau. Pernai tokių nebuvo ir 9000.

„Šiemet labai nepagrįstos kalbos, kad visi masiškai bėga į užsienį. Aiškiai žinome, kad dalis stojančiųjų dėl įvairių priežasčių grįžę iš užsienio – pasirodė, kad studijos ten materialiai sunkiai pakeliamos, dalis įstojo į antrarūšes aukštąsias mokyklas, pamatė, kad su kokybe nieko gero ir geriau grįžti namo“, - aiškino P. Žiliukas.

Dalis stojančiųjų jau studijuoja - jie stoja dar kartą bandydami gauti valstybės finansuojamą vietą, dalis nori studijuoti kitas programas ar pernai studijoms nebuvo pasiryžę.

P. Žiliukas sutiko, kad dalis stojančiųjų lygiagrečiai stoja ir į užsienio universitetus. Visgi, sako jis, dalyvaujančių imtis pakankamai didelė ir aiškiai matyti, kad šįmet konkursas bus gana didelis.

Stojantiesiems valstybė siūlo beveik 19 tūkst. nemokamų vietų – 9,7 tūkst. universitetuose ir 9,2 tūkst. kolegijose. Vadinamuosius studijų krepšelius gaus šiek tiek mažiau nei pusė stojančiųjų. Kitiems bus pasiūlyta už mokslą susimokėti patiems.

Kvietimai studijuoti bus skelbiami antradienį. Geriausieji gaus po du kvietimus studijuoti – galės rinktis arba valstybės finansuojamą, arba mokamą vietą.

Pagal populiarumą tarp stojančiųjų į universitetus pirmoje vietoje liko ekonomika Viliaus universitete (VU), toliau rikiuojasi teisė VU, medicina Lietuvos sveikatos mokslų universitete, medicina VU, politikos mokslai VU.

Bendrajame priėmime šiemet dalyvauja 44 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos: 21 universitetas ir 23 kolegijos.