Pasak tyrimo, kuriam vadovavo psichologas Aldertas Vrij iš Didžiosios Britanijos Portsmouth universiteto, mūsų negebėjimą atpažinti, kada mums meluojama, lemia keli veiksniai. Ar kada nors tapote šių veiksnių auka?

Viena priežasčių, dėl kurių apgavystės nepastebime, yra ta, kad mes nenorime matyti tiesos. Ir galbūt dėl to, kad melą lengviau ištverti. Šis veiksnys dažnai lemia rimtesnius melus ir dar rimtesnius padarinius.

Vienas pavyzdžių, cituojamų tyrimo – buvusio prezidento Billo Clintono ir Monicos Lewinsky skandalas. B. Clintono sekretorė Betty Currie stengėsi nesužinoti smulkmenų apie jų santykius, kad jai nereiktų spręsti, ką daryti su informacija.

Melagiai neturi Pinokio nosies

Manote, kad žmogus kaltas, nes jis nežiūri į akis? Nes ima prakaituoti? Pasak tyrimo, nėra žodinių ar nežodinių ženklų, vienareikšmiškai susijusių su melu ar apgavyste. Viename 2003 metų tyrime analizuoti 158 ženklai – iš jų 118 pasirodė visiškai nesusiję su apgavyste.

Melagius sunku pastebėti

Vis dar manote, kad galite sugauti žmogų meluojant? Jums prireiks daug įžvalgumo: pasak tyrimo, elgesio skirtumai tarp sąžiningų žmonių ir melagių dažnai yra labai menki, skirtingai nei manoma.

Melagiai žino, kaip pateikti savo melą

Melagiai yra gudrūs: savo melą jie įvynioja į tiesą. Kadangi jų istorijose gausu detalių, dažnai sumišusių su tiesa, mes susipainiojame – ir būname apgauti, sako mokslininkai. Kitas pavyzdys – kai, užuot pasakę ką nors neigiamo apie žmogų, vietoje to akcentuojame pozityvius dalykus.

Melagiai mėgina jus apgauti

Tai gali pasirodyti akivaizdu, tačiau viena pagrindinių problemų atpažįstant apgavystę yra ta, kad melagis dažnai naudoja strategijas, kad atrodytų kalbantis tiesą. Prisimenate tuos žodinius ir nežodinius signalus? Tuos, kurie jau nebėra tokie tikslūs ar susiję su apgavyste? Yra tikimybė, kad melagis pasinaudoja tais ženklais, norėdamas jus dar labiau supainioti, teigia mokslininkai.

Melagiai neprisipažįsta

Kai užbaigiame užduotį ir sulaukiame kritikos, kitą kartą pasitaisome. Atpažįstant melagystes tokio grįžtamojo ryšio nėra – mes dažnai taip ir nesužinome, ar mums buvo meluojama.

Kai kurie žmonės yra tiesiog geri melagiai

Galiausiai kai kurie žmonės tiesiog talentingai sugeba meluoti, o apie gero melagio bruožus tėra nedaug tyrimų. Tyrime pateikti šeši bruožai, kurie gali vaidinti tam tikrą vaidmenį apsprendžiant, ar žmogus gali būti linkęs į melagystes. Pasak mokslininkų, geriausi melagiai yra:

1. žmonės, kurių natūralus elgesys neleidžia jais abejoti;
2. žmonės, kurie nejaučia baimės, savigraužos ar pasitenkinimo meluodami;
3. žmonės, kurie yra geri aktoriai ir demonstruoja sąžiningumą;
4. žmonės, kurių patrauklumas leidžia daryti prielaidas apie jų nuoširdumą;
5. žmonės, kurie yra geri psichologai ir jaučia, ką kiti nori girdėti;

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją