Niujorko mokslų akademijos leidinyje „Update“ rašoma kaip vaistų gamybos ir genų inžinerijos pasiekimai padeda atletams išvengti jiems nepalankių dopingo testų rezultatų, o mokslininkai naudodamiesi tais pačiais pasiekimais stengiasi sukurti vis geresnius dopingo vartojimo aptikimo metodus.

Šiais laikais Olimpinėse žaidynėse uždraustų preparatų farmakopėjoje yra ne tik simuliantai, bet ir narkotikai, anaboliniai steroidai, peptidiniai hormonai (pavyzdžiui, eritropoetinas EPO ir žmogaus augimo hormonas hGH) bei kitos medžiagos. Praėjusiais metais vaistų bendrovė „Balco“ buvo apkaltinta specialiai sportininkams skirtų preparatų (tarp jų - steroido tetrahidrogestrinono THG) platinimu.

Paskutiniaisiais metais mokslininkai, siekiantys išaiškinti dopingo vartotojus, pasiekė keletą svarbių pergalių. Jie sukūrė testus, kuriais galima aptikti THG ir EPO. Be to, 1999 metais įkūrus Pasaulio anti-dopingo agentūrą WADA (World Anti-Doping Agency) galima tikėtis beveik universalių dopingo kontrolės standartų visose sporto federacijose, visose valstybėse.

Deja, dabartiniais Olimpiadų dalyvių tikrinimo metodais neįmanoma pagauti atletų, kurie treniruojasi naudodami steroidus ir tokiu būdu augina raumenis, o keletą mėnesių prieš prasidedant žaidynėms draudžiamų preparatų nebevartoja. Taip pat neįmanoma pasakyti, kad sportininkas vartojo EPO, jei paskutinį kartą šio hormono vartota daugiau nei prieš keletą dienų iki varžybų.

Siekiant kovoti su šiais nesąžiningo rezultatų siekimo būdais kuriami nauji nelegalių medžiagų aptikimo metodai. WADA pasiūlė testus atlikinėti visus metus ir be jokių įspėjimų. „Įspėkite atletus daugiau nei prieš 24 valandas ir jokių medžiagų jų organizmuose neaptiksite“, sakė vienas iš WADA vadovų Casey Wade‘as (Keisis Veidas).

Tarptautinis olimpinis komitetas reikalauja, kad metus prieš žaidynes atletai turi būti visur ir visada pasirengę atlikti dopingo testą. Šiemet WADA planuoja ištirti apie 2400 sportininkų. Tikrinant sportininkų pateiktus mėginius bus atsižvelgiama į tai, kokius preparatus vienos ar kitos sporto šakos atstovas būtų labiausiai linkęs vartoti ir laiką, kurio reikia preparatams pasišalinti iš organizmo prieš žaidynių pradžią.

Mėginių tikrinimas laboratorijoje yra labai sudėtingas. JAV olimpinio testavimo laboratorijoje Kalifornijos universitete mėginių tyrimui naudojama daug masės spektrometrijos metodų. Naudojant šiuos metodus suskaidomos steroidų molekulės ir gauti fragmentai surūšiuojami pagal mases. Tačiau tokiu būdu galima neaptikti THG, nes šis preparatas modifikuotas taip, kad įprastiniais metodais charakteringus fragmentus labai sunku pastebėti.

Laboratorijos direktorius Donas Catlinas (Ketlinas) sako, kad piktnaudžiavimo EPO ir hGH atvejus išaiškinti ypač sunku, nes kūno skysčiuose šių medžiagų kiekiai būna itin maži. EPO skatina eritrocitų gamybą, o dėl to gerėja raumenų aprūpinimas deguonimi. hGH skatina raumenų augimą. D.Catlino teigimu, daugumos vaistų, su kuriais tenka susidurti šioje laboratorijoje, molinė masė yra apie 300, tuo tarpu EPO molinė masė yra tarp 30 000 ir 35 000, todėl laboratorijos naudojamais masės spektrometrijos metodais šių medžiagų tikrinti nepavyksta.

Dar daugiau rūpesčių dopingo priešininkams kelia genetiniai sportinių rezultatų gerinimo būdai. Kalifornijos universiteto Žmogaus genų terapijos programos direktoriaus Theodore‘o (Teodoro) Friedmanno teigimu, genų perkėlimo metodais galima užauginti skeleto raumenis ir padidinti eritrocitų gamybą, todėl jie patrauklūs visiems sportininkams.

„Genai yra žinomi ir juos galima pagaminti. Viskas, ko reikia, yra 3-4 sumanūs diplomuoti specialistai ir vienas ar du milijonai dolerių“, sakė T.Friedmannas.

Natūralu, kad WADA į uždraustų medžiagų sąrašą įtraukė kraujo ir genų dopingą, tačiau draudimas kol kas tik dokumentinis. Genetinių manipuliacijų aptikimo testai dar tik kuriami. Mokslininkams naudinga tai, kad vietoj šlapimo mėginių sportininkai dabar dažniausiai turi pateikti kraujo mėginius.

Kad ir kokius sunkumus mokslininkams tektų įveikti, jie įsitikinę, kad sugebės pasipriešinti vis rafinuotesniems preparatams ir jų vartojimo būdams. Mokslininkai kuria naujus efektyvius tikrinimo būdus, racionalizuoja jau naudojamus metodus ir bendradarbiauja su įvairiomis prieš dopingą kovojančiomis organizacijomis. Belieka tikėtis, kad XXI amžiaus technologijos senovinei Olimpiados dvasiai bus naudingos, o ne žalingos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją