Žurnalistė Tanith Carey aprašo Londono reklamos agentūros darbuotojos Sunny Moran atvejį. Moteris kasdien keldavosi 6 val., pusantros valandos važiuodavo į darbą, o biure sėdėdavo iki 22 val., be jokios pietų pertraukos, nes darbe pertraukos nebuvo skatinamos. 6 metus Sunny aukojo sveikatą ir asmeninį gyvenimą darbui, tačiau vieną dieną atsibudusi suprato, kad neturi jėgų net atsikelti iš lovos. Kai ji pasakė savo viršininkui, jog tučtuojau išeina iš darbo, jis nesiginčijo.

Kas dešimta moteris dirba daugiau nei 45 valandas per savaitę, tad nenuostabu, jog daugumos jų psichika ir organizmas išsenka iki pavojingos ribos, pažymi leidinys.

Rizikos grupėje atsiduria ne tik perfekcionistai ir darboholikai, pabrėžia psichologė Joan Borysenko, naujos knygos apie perdegimo fenomeną autorė. Knyga vadinasi: „Perdegusieji: kodėl jūs perdegate darbe ir kaip pakilti iš pelenų“ (angl. „FRIED: Why You Burn Out And How To Revive“).

Problema aiškinama tuo, kad mūsų laikais kompanijos ir organizacijos mažina etatų skaičių, o likusiems darbuotojams padidėja krūvis, tačiau protestuoti jie bijo, kad patys nepakliūtų į atleidžiamųjų sąrašus. J. Borysenko nuomone, ypač sunku moterims, nes jos labiau nei vyrai linkusios įsiteikti aplinkiniams ir ignoruoti savo poreikius.

Perdegęs žmogus praranda motyvaciją ir gyvybines jėgas bei nekenčia savo gyvenimo būdo, pažymi J. Borysenko. Daugelis moterų šią būklę pastebi tik tada, kai ji jau tampa praktiškai negrįžtama.

43 m. Helen McNallen, dirbusi Sityje biržos maklere, po nervinio priepuolio pateko į psichiatrinę ligoninę. „Aš bijojau pasirodyti silpna, prarasti darbą, prarasti savo namą“, – aiškino ji. Helen net privažiavo mašina prie paties aukščiausio pastato, pasitaikiusio pakeliui, galvodama apie savižudybę, bet vis dėlto grįžo namo.

Galiausiai viskas baigėsi isterija. „Moteriai nervinis priepuolis tapo ilgo kelio į visišką pasveikimą pradžia“, – pabrėžia leidinys.
Perdegimo simptomai kartais primena depresiją, bet vaistai nuo jos nepadeda, pabrėžia J. Borysenko. Ji rekomenduoja radikaliai keisti gyvenimo būdą. Labai svarbu išmokti atskirti teigiamą stresą nuo neigiamo. Daugeliui koją pakiša nuostata, kad neįtempus jėgų nieko gyvenime nepasieksi.

„Įtempus jėgas darbo našumas didėja, bet neilgai. Streso būsenoje bėgi paskui morką – atlygį už darbą, kokį tu jį įsivaizduoji. O po to pastebi, kad produktyvumas mažėja: dedi daugiau pastangų, bet darbo kokybė mažėja. Taip prasideda perdegimas“, – paaiškino J. Borysenko.

Moterys tokioje situacijoje pradeda skeptiškai ir neigiamai žiūrėti į gyvenimą. Jausmas, kad jos niekam nerūpi, formuoja „kankinės kompleksą“ – moteris jaučiasi įsižeidusi ant viso pasaulio ir mano, kad jos irzlumas turi pagrindą, – rašo J. Borysenko.

„Kai nuo streso jaučiamės prislėgti, smegenys ima dirbti kitaip. Įsijungia „baimės centras“, pakinta kaktos skilčių veikla, mes nebekontroliuojame savo emocijų, – nurodo psichologė. – Kiekviename iš mūsų gyvena daktaras Džekilas ir ponas Haidas, ir streso būsenoje viršų ima ponas Haidas.“ Darbe žmogus priverstas kontroliuoti savo vidinį Haidą, užtat išsikrauna namie, aprėkdamas artimuosius. Taip perdegimas nuodija tarpusavio santykius.

J. Borysenko pati 10 metų bandė derinti mokslą, dviejų vaikų auklėjimą ir knygų rašymą. „Ji suprato, kad kažkas ne taip, kai pastebėjo, jog net pačiomis linksmiausiomis akimirkomis nieko nebejaučia“, – rašo laikraštis.

Šiuolaikinėms dirbančioms mamoms, kurios privalo dirbti, kad išmaitintų šeimą, stresas ypač pavojingas, pabrėžia J. Borysenko. Ji pataria moterims taupyti laiką ir griežtai išbraukti iš gyvenimo viską, kas verčia tuščiai jį eikvoti.

Geriausia apsauga nuo perdegimo – laiku nustatyta diagnozė. J. Borysenko pataria moterims vertinti savo būsenas pagal skalę nuo „man labai gera“ iki „man prasidėjo perdegimas“. Reguliariai vertinkite savo būseną pagal šitą skalę ir pririekus skubiai imkitės priemonių. Kiekvieno būdai įveikti stresą skirtingi, dažnai patys paprasčiausi – masažas, paplepėjimas su draugėmis, pabuvimas vienam (–ai).

Sunny Moran po perdegimo pakeitė savo gyvenimą – susirado asmeninį trenerį, sulieknėjo, o dabar organizuoja seminarus „Naujoji tu“ moterims, patiriančioms tas pačias problemas, teigiama straipsnyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)