„Jau keletą metų turime paradoksalią situaciją - Lietuvos įmonių vadovai, darbdaviai skundžiasi technologijų specialistų trūkumu, o abiturientams renkantis studijas, inžinerinės pakraipos specialistus ruošiančios studijų programos sulaukia mažiau dėmesio“, - A. Plečkaitis.

Jo teigimu, šių metų sausį darbo biržoje buvo 33 tūkst. registruotų bedarbių su aukštuoju išsilavinimu, iš kurių 5,7 tūkst. buvo ką tik studijas baigę aukštųjų mokyklų absolventai. Daugiausia ieškančių darbo buvo tarp įgijusių verslo vadybos, teisės, apskaitos, ekonomikos, verslo ir viešojo administravimo specialybes.

„Darbo biržos klientų „top“ dešimtuke nėra nė vienos technologijų specialybės, išskyrus statybų inžineriją. Akivaizdu, jog šiandien besirenkantys populiariųjų socialinių mokslų studijas ateityje labiau rizikuoja likti be darbo, nes jau dabar darbo rinkoje jaučiamas ženklus šių specialistų perteklius“, - prognozuoja ekspertas.

Kaip skelbė DELFI, medicina, ekonomika, teisė, politikos mokslai, odontologija – šios specialybės šįmet pirmauja tarp stojančiųjų į universitetus.

Pasak verslo eksperto, tendenciją rinktis intuityviai suvokiamus ir lengviau studijuojamus socialinius mokslus užuot gilinusis į technologijas lėmė per pastaruosius keletą metų susiformavęs konkrečių specialybių dirbtinis prestižas ir abejingas požiūris į technologijas švietimo sistemoje.

„Teisininko ar finansininko profesija iki šiol moksleiviams asocijavosi su užtikrinta finansine padėtimi ir statusu visuomenėje, kita vertus, moksleiviai beveik neturi galimybių susipažinti su technologine kūryba, mokyklose trūksta naujų technologijų patrauklumui atskleisti reikalingos kvalifikacijos, mokymo programų ir įrangos, o formalioji programa suformavo itin fragmentišką ir nepatrauklų šios krypties profesijų paveikslą“, - paaiškina A. Plečkaitis.

Jo teigimu, šiuo metu nėra kitos išeities, tik bendromis verslo atstovų bei švietimo ir mokslo politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų pastangomis nedelsiant keisti susiklosčiusią situaciją, dėl kurios nukenčia tiek ne ypač perspektyvias specialybes pasirenkantys jaunuoliai, tiek šalies verslas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)