Gyvenamųjų namų komplekso „Twin Ponds“, kur 339 būstuose gyvena 241 šuo, administratorė Deb Logan „Reuters“ sakė, kad šunų DNR atpažinimo technologija, pavadinimu „PooPrints“ (ją sukūrė „BioPet“ laboratorijos specialistai), jau duoda tiesiog stulbinančių rezultatų.

JAV vartotojų teisių žinybos šunų išmatas įvardijo kaip šeštą labiausiai erzinantį dalyką Amerikoje. Manoma, kad tokia neatsakingų šunų augintojų demaskavimo sistema puikiai veiks visose nuovokiose bendruomenėse, tokiose kaip „Twin Ponds“, kur sanitarinių sąlygų užtikrinimui skiriamas itin didelis dėmesys. Jau dabar kai kur Amerikoje už paliktas šunų išmatas gresia tūkstančio dolerių bauda (2407 Lt).

Štai kaip veikia „PooPrints“ programa „Twin Ponds“ gyvenvietėje: šunį turintis bendruomenės narys privalo pasinaudoti „PooPrint“ DNR mėginio paėmimo rinkiniu. Tai reiškia, kad šuns DNR įvedama į registrą, sukuriama byla. Šuns DNR nustatomas iš seilių mėginio, kuris nusiunčiamas „BioPet“ laboratorijai, kuri ir rūpinasi „Twin Ponds“ šunų duomenų baze.

Tokiu atveju, jei šuns šeimininkas nesurenka savo šuns išmatų, ne vietoje paliktų išmatų mėginys siunčiamas į laboratoriją DNR tyrimui. „BioPet“ ekspertai užtikrina rezultatų tikslumą 99,9 proc.
„Tai tikrai nėra kažkas panašaus į Didįjį brolį. Programa atlieka mūsų skirtą užduotį, tai, ko nori administratorius – tiesiog paskatinti žmones surinkti šunų kakučius“, - sakė „BioPet“ vadovas Jimas Simpsonas.

Tiesą sakant, amerikiečių idėja tikrai verta pagalbos – ypač atsižvelgiant į faktą, kad kasmet vidutinio dydžio šuo „pagamina“ 124 kilogramus išmatų. O šunų viena JAV gyvena 77,5 mln. Paskaičiuokite patys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)