Kelerius metus įvairių institucijų maitinti viltimi ir pažadais, Daugų ir aplinkinių kaimų gyventojai patys pradėjo drausminti Didžiulio ežere siautėjančius, atsakingų institucijų nekontroliuojamus vandens motociklininkus. Žmonės tikino, kad jie kovoja ne tik dėl savo ramybės, bet ir dėl gamtos išsaugojimo.

Paukščių perėjimo metu - išbandyti motociklų?

„Dar neprasidėjus plaukiojimo sezonui, pačiu vandens paukščių perėjimo metu, gegužės dvyliktąją, girdžiu, kad ežere šėlioja net du vandens motociklininkai. Greitai nuskubėjau, paprašiau parodyti leidimus. Jaunesnis nuplaukė tolyn, o maždaug penkiasdešimtmetis, pasakęs „Mums galima, mes išbandome vandens motociklą“, - parodė pažymėjimą. Jame perskaičiau tik tiek - Vidaus vandenų apsauga. Net pyktelėjau, tokios tarnybos, tokie nesusipratėliai - juk paukščių perėjimo metu jie turėtų drausminti kitus. Ir kodėl iš karto bandomi du motociklai?

Vakar keturi paplūdimio teritorija skrodė, perspėjau, tai jie atitarė: „Dink iš čia, jei tau trukdome.“ Juos atvežė automobilis raudonais tranzitiniais numeriais. Tai ne vietiniai, ne daugiškiai, mūsų mieste tik keletas turi vandens motociklus.

Neseniai buvau tėviškėje, už kelių kilometrų esančiose Karliškėse. Ten toks mažutis ežerėlis, vietinių Aukraščiu vadinamas, tarp kalvelių spindi. Girdžiu jau ir jame riaumoja motociklas“, - piktinasi Krantinės gatvės gyventoja Aldona Diksienė.

Policininkų prisišaukti neįmanoma

„Labiausiai vandens motociklininkai trikdo žmonių ramybę. Ir mirusiųjų, ir gyvųjų. Juk vos už trisdešimties metrų - kapinės. Akivaizdžiai sumažėjo paukščių: laukių, baublių, ančių, gulbių. Net kormoranų nebeliko. Savaeigės plaukiojimo priemonės pakenkė paukščių perėjimo vietoms, naikinamos Berno konvencijos nurodytos saugomos žuvys - seliavos, sykai, padarytas neigiamas poveikis žuvų nerštui, ikrų ir jauniklių vystymuisi.

Prieš gerą savaitę šiapus plūdurų pastebėjau baubiantį motociklą, vairuotojo paprašiau parodyti leidimą, bet jis atitarė nerodysiantis, pažadėjo neplaukioti maudynėms skirtoje vietoje.

Esu bendruomenės narys, valdžia siūlo rodyti daugiau pilietiškumo, bet į jį neatsižvelgia. Tikrai nunešiu ir atiduosiu bendruomenės nario pažymėjimą Alytaus rajono merui Algirdui Vrubliauskui. Juk jis buvo atvykęs į Daugus, tikino, kad bus atsižvelgta į tai, ką mes išsakėme per susirinkimą. Jis tuomet pritarė mūsų minčiai, kad didžiausią poveikį aplinkai ir gyventojams kelia vandens motociklai ir jų vairuotojų dažnai nedrausmingas ir neatitinkantis nustatytų reikalavimų elgesys. Meras net pažadėjo prašyti Aplinkos ministerijos Didžiulio ežerą įtraukti į Vandens telkinių, kuriuose plaukiojimas tam tikromis plaukiojimo priemonėmis draudžiamas ar ribojamas, sąrašą, nurodant draudimą jame plaukioti vandens motociklams. Atsiuntė mums net raštišką patvirtinimą. Šiandien jis jau nebenori būti mūsų pusėje. Meras nuvylė ne tik mane ir Aldoną, jis nuvylė net 443 savo rinkėjus, kurie pasisako prieš vandens motociklininkų savivalę mūsų ežere“, - pasakoja daugiškis, šalyje žinomas ichtiologas Algimantas Zubavičius.
Daugų gyventojai piktinosi, kad maudytis nesaugu, ypač vakarais, kai kartais net girtų vairuojami motociklai kaukia. Skrieja dideliu greičiu, pavojingai manevruoja per nendrynus. Sukeltos bangos ne tik paukščių lizdus, bet ir žmones su valtimi apverčia.

Ir kiti Daugų gyventojai piktinosi, kad maudytis nesaugu, ypač vakarais, kai kartais net girtų vairuojami motociklai kaukia. Skrieja dideliu greičiu, pavojingai manevruoja per nendrynus. Sukeltos bangos ne tik paukščių lizdus, bet ir žmones su valtimi apverčia. Vidaus vandenų kontrolieriai nesilanko, nes Laivybos inspekcijos skyriaus Alytuje jau nebėra. Policininkų, kaip teigia A.Zubavičius iš savo patirties, prisišaukti neįmanoma. Gyventojų nuomone, nereikia būti gamtininku, kad suprastum, jog vandens motociklininkai daro žalą gamtai.

Vietos gyventojams skaudžiausia, kai laidojamas žmogus. Visai greta, už kapinių tvoros, prasidedančiame ežere pradėjus kaukti motociklams, net žodžių prie kapo duobės nesigirdi.

Išgelbėtų regioninio parko statusas

A.Zubavičius mano, kad padėtis pasikeistų, jei būtų įkurtas Daugų regioninis parkas. Tokia idėja gamtininkui buvo kilusi jau seniau, tačiau jam susidarė įspūdis, kad vietinė valdžia parko nenorėjo, nugalėjo privačių paežerės žemių savininkų interesai.

Daugų gyventojams dar pernai rudenį paprašius pagalbos Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorės Rūtos Bačkytės, ši atrašė, kad plaukiojimas tam tikromis plaukiojimo priemonėmis draudžiamas saugomų teritorijų vandens telkiniuose. Jei Didžiulio ežeras patektų į saugomos teritorijos (valstybinio draustinio, regioninio parko, biosferos poligono) teritoriją, plaukiojimas savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis jame būtų ribojamas. R.Bačkytė priminė galimybę Daugų regioninio parko steigimo procesą atnaujinti Alytaus ir Varėnos rajonų savivaldybių ar vietos gyventojų iniciatyva.

Pilietiški Daugų gyventojai jau turėjo vilties, kad jų svajonės - išgyvendinti iš Didžiulio ežero motociklininkus - išsipildys. Kreipęsi į keletą institucijų, iš Aplinkos apsaugos agentūros direktoriaus Raimondo Sakalausko bei aplinkos viceministro dr. Aleksandro Spruogio jie gavo pažymas, kuriose rašoma, kad, prašant Alytaus rajono savivaldybei, bus siūloma Didžiulio ežerą įrašyti į vandens telkinių, kuriuose plaukiojimas tam tikromis plaukiojimo priemonėmis draudžiamas ar ribojamas, sąrašą. Aplinkos apsaugos agentūra atkreipė dėmesį į tai, kad šis ežeras yra H formos, turintis daug įlankų su nedidelėmis vandens akvatorijomis, todėl vandens motociklai neišvengiamai plaukioja netoli krantų ir daro tiesioginį neigiamą poveikį paukščių bendrijoms.

Viceministras persigalvojo

Praėjus daugiau kaip pusei metų, nesulaukę konkrečių valstybės tarnautojų veiksmų bei sprendimų, Daugų gyventojai įpareigojo Rimą Reckevitz vėl kreiptis į Aplinkos ministeriją.

„Rašte ministerijai nurodžiau, kad mūsų prašymui pritaria ir Alytaus rajono savivaldybė. Priminiau iš Aplinkos ministerijos ir Aplinkos apsaugos agentūros gautus raštiškus pažadėjimus. Išsakiau, kad toks problemos sprendimo vilkinimas yra nusikalstama neveikla ir pažeidžia mūsų, Lietuvos Respublikos piliečių, teises ir įstatymų ginamus interesus. Todėl, jausdami pareigą ir atsakomybę gamtai, reikalaujame nedelsiant uždrausti motociklų ir katerių plaukiojimą Didžiulio ežere“, - prisimena Rima.

Daugiškiai sako, kad aplinkos viceministro dr. A.Spruogio atsakymas juos pritrenkė. Jis iš esmės pakeitė savo nuomonę - leidžiama plaukioti ne arčiau kaip 100 metrų nuo kranto. Viso ežero įrašymui į vandens telkinių, kuriuose plaukiojimas tam tikromis plaukiojimo priemonėmis draudžiamas ar ribojamas, sąrašą, viceministro nuomone, aplinkos apsaugos motyvų nepakanka. Gyventojų išdėstytos problemos esą nėra aplinkosauginės ir negali būti pagrindas įtraukti Didžiulio ežerą į sąrašą.
Daugų gyventojai sako, kad nugalėjo turtingieji, jų pastebėjimu, net vandens motociklininkų mažosios atžalos juos jau užgaudinėja, teigia, kad žmonės pyksta, nes pavydi jų tėveliams turtų.

Netrukus daugiškiai sužinojo ir tikrąją pasikeitimo priežastį. Į minėtas institucijas kreipėsi Vandens motociklų savininkai ir nuomotojai. Jie surinko apie šešiasdešimt parašų. Nors tai septynis kartus mažiau negu besikreipiančiųjų su priešingais norais, atsižvelgta į mažumos pageidavimus.

Daugų gyventojai sako, kad nugalėjo turtingieji, jų pastebėjimu, net vandens motociklininkų mažosios atžalos juos jau užgaudinėja, teigia, kad žmonės pyksta, nes pavydi jų tėveliams turtų.

Nepaiso kelio ženklo

Daugų seniūnas Vydas Raudonis yra daugumos pusėje. „Aš pats į Aplinkos ministeriją kreipiausi, jos specialistai teigė, kad ruošiamos pataisos, bet nebus visiškai uždrausta plaukioti vandens motociklais. O tikrai reikėtų uždrausti, nes geru oru jų susirenka apie dvidešimt, neįmanoma prie ežero būti. Didžiulio ežeras pagal plotą - didelis, bet jo tokia konfigūracija, kad laikantis įstatymų plaukioti motociklais būtų įmanoma tik vienoje vietoje“, - teigia seniūnas.

Valstybinės vidaus vandenų laivybos inspekcijos išleistose Asmeninių laivų (vandens motociklų) naudojimo taisyklėse nurodoma, kad vandens motociklai greitąja eiga gali plaukioti ne arčiau kaip 500 metrų nuo maudyklų teritorijos. Vadinasi, ten, kur ežero plotis 1000 metrų. Pasak seniūno, toks plotis yra tik vienoje vietoje.

Vandens motociklininkai šių taisyklių visiškai nepaiso. Jie gyventojų pamėgtoje maudymosi vietoje įsirengė net nelegalią prieplauką. R.Reckevitz ir kitų pastebėjimu, jie net degalus pilasi neiškėlę savo motociklų iš vandens.

Su vandens motociklininkais taip ir nepavyko pasikalbėti. Keli jų kategoriškai atsisakė bendrauti su žiniasklaida. Sprendžiant iš jų rašto Aplinkos apsaugos agentūrai, Didžiulio ežere nėra saugotinų rūšių vandens augalų ir gyvūnų buveinių, radaviečių, auginviečių, plaukiojimas nedaro neigiamo poveikio kultūrinei ir istorinei aplinkai, kraštovaizdžiui. Šis ežeras, jų nuomone, visiškai atitinka reikalavimus, keliamus vandens telkiniui, kuriame galima plaukioti vandens motociklais.

„Tai niekuo neparemti faktai. Vandens motociklų mėgėjai dar ežero prieigose pažeidžia visiems galiojančias Kelių eismo taisykles, nepaiso kelio ženklo - automobiliams įvažiuoti draudžiama. Ir nė karto jų policija nėra baudusi ar nors sudraudusi“, - išlydėdami mus į kelio ženklą rodė daugiškiai.