Paskutinį kartą pajėgiausią pasaulyje krepšinio lygą lokautas buvo užklupęs 1998 m. liepą. Tuomet susitarimas buvo pasiektas 1999-ųjų sausį, o reguliariajame NBA sezone vietoje 82 rungtynių sužaista 50 mačų.

Nesusitarimo pagrindai

2011 m. lokautas paženklins 2010-2011 m. sezono pabaigą. Tai buvo vienas sėkmingiausių NBA istorijoje - rungtynių lankomumas bei transliacijų kiekis sparčiai kilo.

Tačiau, nors sezonas lygai buvo sėkmingas finansiškai, NBA klubų savininkai turi kitą nuomonę.

Anot jų, krepšininkų atlyginimai yra per dideli lyginant su komandų pajamomis iš bilietų pardavimo bei rinkodaros akcijų. Pasak NBA komisaro Davido Sterno, statistika rodo, jog 22 iš 30 lygos ekipų 2010-2011 m. sezone patyrė nuostolių.

NBA klubų vadovai su žaidėjų asociacija nesutaria dėl maksimalių krepšininkų algų mažinimo, piniginių srautų tarp turtingesnių ir nuostolius patiriančių klubų judėjimo, lygos žaidėjų amžiaus cenzo nustatymo jauniems krepšininkams.

Pasak NBA verslo specialistų, klubų savininkai turi pagrindo reikalauti mažinti algas - NBA krepšininkai yra vieni geriausiai apmokamų JAV atletų, o vienas lygos krepšininkas per sezoną vidutiniškai uždirba 5,7 mln. JAV dolerių.

"Neturiu, ką pasakyti. Mes nesusitarėme", - žurnalistus informavo žaidėjų sąjungos viceprezidentas, "San Antonio Spurs" krepšininkas Mattas Bonneris.

Žiniasklaidos atstovams daug informacijos nepateikė ir NBA žaidėjų sąjungos vadovas Billy Hunteris. Pasak jo, susitarimo nėra, tad laikas skelbti lokautą. Tačiau jis neabejoja, jog derybos tęsis.

Finansinis krachas

B. Hunteris ir D. Sternas buvo pagrindiniai lokauto pabaigos iniciatoriai 1999-aisiais. Nuo 1998 m. liepos iki kitų metų sausio lygoje vyravęs lokautas atnešė didelius nuostolius NBA klubų savininkams bei privertė susiveržti diržus išlaidauti mėgstančius žaidėjus.

"Aš noriu žaisti. Negaliu nerungtyniauti. Privalau išlaikyti šeimą, giminaičius. Turiu finansinių įsipareigojimų", - 1998 m. gruodį kalbėjo tuometinis "Boston Celtics" įžaidėjas Kenny Andersonas, vėliau 2002-aisiais žaidęs Kauno "Žalgiryje".

Šis krepšininkas - viena 1998 m. NBA lokauto aukų.

Tąkart sportininkui teko išparduoti kelis savo būstus Floridoje bei Kalifornijoje. Be abejo, objektai buvo parduoti pigiau nei įsigyti, o po pardavimo K. Andersonas liko skolingas valstybei todėl, jog atliko finansinių operacijų, susijusių su nekilnojamuoju turtu daugiau nei leidžia įstatymai.

K. Andersonas asmeninį bankrotą paskelbė 2005 m.

Pasak dabar jau karjerą baigusio Shaquille'o O'Nealo šie NBA klubų savininkų ir žaidėjų asociacijos karai yra bereikšmiai ir didžiausią žalą daro krepšiniui.

"Žinote, pasakysiu taip - krepšinio klubų savininkai yra milijardieriai, o mes tik milijonieriai. Jie laimės, mes pralošime", - 1998 m. kalbėjo Sh. O'Nealas.

Trumpasis sezonas

1998 m. gruodį D. Sternas pranešė: "Jei iki sausio 7-osios nesusitarsime, ketiname skelbti, jog 1998-1999 m. sezonas oficialiai atšaukiamas". Tačiau sausio 6-ąją krepšininkų sąjungos prezidentas B. Hunteris paskelbė apie paliaubas - sezonas įvyks.

50-ties rungtynių sezonas pasibaigė "San Antonio Spurs" krepšininkų su Timu Duncanu ir Davidu Robinsonu priešakyje triumfu - San Antonijaus krepšininkai NBA superfinale 4:1 įveikė "New York Knicks".

Lietuviai

1998-aisiais Žydrūnas Ilgauskas rengėsi geriausiam savo sezonui NBA ir buvo pasirengęs padėti "Cleveland Cavaliers" klubui. "Portland Trail Blazers" "centras" Arvydas Sabonis tuo tarpu jau matavosi "Žalgirio" marškinėlius, tačiau grįžo į JAV vos tik paskelbus apie lokauto pabaigą.

2010-2011 m. sezone NBA žaidė trys Lietuvos krepšininkai - Linas Kleiza, Ž. Ilgauskas bei Darius Songaila.

L. Kleiza yra traumuotas ir geriausiu atveju į aikštelę išbėgs prieš Naujuosius metus. Krepšininkas yra pareiškęs, jog jei lokautas užsitęs, gali būti, jog grįš žaisti į Europą. Tačiau tai jis darys žinodamas, jog NBA sezonas bus atšauktas.

Ž. Ilgauskas, prieš NBA superfinalą skelbęs, jog baigs krepšininko karjerą, panoro kovoti dėl čempionų žiedo ir lieka "Miami Heat" klube dar metams. Paramą ir tikėjimą krepšininku išreiškė ir "Heat" vadovas Patas Riley.

D. Songaila šiuo atveju yra laisviausias iš visų Lietuvos krepšininkų, praeitame sezone rungtyniavusių NBA - liepos 1-ąją jis tapo laisvuoju agentu, o "Philadelphia 76ers" paskelbė, jog puolėjui nesiūlys naujojo kontrakto. Marijampolietis yra vienas kandidatų rungtyniauti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempiono Kauno "Žalgirio" klube.

Tuo tarpu NBA naujokų biržoje pasirinkti lietuviai Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas lauks savo žvaigždžių valandos.

Aukščiausiai NBA naujokų biržoje pašauktu lietuviu tapęs J. Valančiūnas praverti NBA duris šįmet neplanavo - dar mažiausiai metus jis gins Vilniaus "Lietuvos ryto" garbę.

Kiek kitokie buvo Trevizo "Benneton" (Italija) aukštaūgio D. Motiejūno planai. Dvidešimtmečio sutartyje yra sąlyga, leidžianti be jokios išpirkos jam palikti Trevizą bei žaisti pajėgiausioje pasaulyje krepšinio lygoje, tad buvo didelė tikimybė, jog "D-Mo" šių metų spalį prakaitą lietų Teksaso valstijos Hiustono mieste, o ne Trevize.

Trumpesnė lokauto versija

NBA sezonas nesutrumpėtų, jeigu pusės susitartų taip, kaip tai padarė 1995 ir 1996-aisiais. 1995 m. lokautas tęsėsi tris mėnesius, tad žaidėjui nekliudomai sugrįžo į klubus po vasaros. Po metų nesusitarimai buvo likviduoti per pora valandų.

Lokauto nauda Europai

Kauno "Žalgiris" beveik maksimaliai išnaudojo 1998 m. lokauto naudą. Į Kauną atvyko žaisti trys buvę NBA krepšininkai - Anthony Bowie, Tyusas Edney ir George'as Zidekas. Kodėl beveik maksimaliai? Nes mažai tereikėjo, jog A. Sabonis taipogi prisidėtų prie tuo metų galingai žaidusios "Žalgirio" komandos.

Tačiau papildomų 220 сentimetrų neprireikė - žalgiriečiai Eurolygos finale įveikė Bolonijos "Kinder" (Italija) ir laimėjo auksinį krepšį.

1998 m. vietoje NBA Europą pasirinko pirmasis naujokų biržos šaukimas Michaelas Olowokandi, Radoslavas Nesterovičius, Vlade Divacas, Andrew Bettsas, Rubenas Pattersonas, Derrickas Dialas, su savo buvusiais klubais treniruotis pradėjo Vladimiras Stepania, Dirkas Nowitzki, Marko Miličius, Žanas Tabakas bei kiti krepšininkai.

Europos krepšinio grandų vadovai puikiai atmena 1998 m. laikus, todėl nevengs kalbinti NBA talentų. O šie atvyks į Senąjį žemyną, jei jiems leis kontraktai - daugiausiai tokių galimybių turi šįmet laisvaisiais agentais tapę krepšininkai.

Jau dabar netyla spekuliacijos tokiomis pavardėmis kaip Tony Parkeris, Kobe Bryantas, Tracy McGrady, Ronas Artestas, Andrejus Kirilenka bei kitais žinomais NBA veidais.

Kokios galimybės? Itin žemos. Kaip sakė L. Kleiza, nebent NBA lokautas truktų visą arba didesnę dalį sezono. Pagrindinė problema krepšininkams - sveikatos draudimas. Žaidėjai su NBA klubais yra susieti milijoniniais kontraktais, todėl bet kokia trauma ir atsinaujinęs NBA gyvenimas juos priverstų stipriai atgailauti dėl savo sprendimo.

Tačiau tikrai aišku, jog legionierių Europos krepšinio klubuose padaugės. Ir dauguma jų atvyks iš už Atlanto, o tai mažins vietinių krepšininkų atlyginimus.

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją