Dauguma vairuotojų (apie 60 proc.), išlaikę vairavimo egzaminą, praėjus tam tikram laikui tikrina savo KET žinias, domisi įsigaliojusiais pakeitimais, sprendžia testus, kad galėtų prisiminti ar pasitikrinti savo kelių eismo taisyklių žinojimą, rodo autotransporto portalo Autogidas.lt apklausa. Tačiau didelė dalis (beveik 40 proc.) respondentų po egzamino išlaikymo niekuomet nebesidomi taisyklėmis ir nebeatnaujina žinių.

Nors dauguma savo teorines žinias reguliariai tikrina, didžioji dalis vairuotojų vis tiek pažeidžia KET, rodo atliktos apklausos duomenys. Vieni vairuojantys asmenys tai daro tyčia, kiti – nesąmoningai. Apie 60 proc. respondentų teigia, kad sąmoningai taisyklių niekada nepažeidžia, nebent netyčia. Tačiau maždaug kas trečias vairuojantis asmuo pripažįsta, kad taisykles pažeidžia sąmoningai – tai daro kartais arba nuolatos. Taisyklių išvis nepažeidžia tik keli procentai respondentų. Taip pat vairuotojai, važiuodami užmiestyje, yra linkę viršyti greitį – maždaug 8 iš 10 vairuojančių asmenų būtinai važiuoja greičiau, nei leidžiama.

Jei pažeidusius KET vairuotojus sustabdo policijos pareigūnai, dauguma vairuotojų, norėdami susimažinti baudą, nesiginčija, pripažįsta, kad yra kalti, ir leidžia pareigūnams nuspręsti, kokią baudą jiems skirti. Tik vyrai bando įrodyti, kad yra nekalti, o moterys nėra linkusios tokiose situacijose diskutuoti ar pateikti savo versijų. Taip pat apie 10 proc. respondentų bando su pareigūnais susitarti siūlydami pinigus, kad gautų kuo mažesnę baudą arba jos išvis negautų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją