Mūsiškiai ir amerikiečiai vadinami Latvijoje ketvirtadienį prasidedančių planetos pirmenybių favoritais, tačiau antradienio susitikime lietuviai buvo visa galva pranašesni prieš svečius.

Lietuvos komanda atitrūko jau pirmojo kėlinio pabaigoje ir vėliau tik sparčiai didino pranašumą prieš padrikai ir pavieniais veiksmais bandžiusius gelbėtis JAV žaidėjus. Trečiojo ketvirčio pabaigoje komandas skyrė net 40 taškų (89:49).

Lietuvos rinktinė rungtyniavo pajėgiausios sudėties – prie trenerio Kazio Maksvyčio auklėtinių jau prisijungė ir vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas. Šiame mače jis buvo rezultatyviausias – pelnė 23 taškus ir atkovojo 11 atšokusių kamuolių.

JAV krepšininkai nesugebėjo reabilituotis po kito triuškinančio pralaimėjimo Panevėžyje, kur juos 101:72 sumindė Europos čempionatui besirengianti Lietuvos 20-mečių komanda.

Penkias dienas trukusiame „Global Games“ turnyre Lietuvos 19-mečiai taip pat 80:70 nugalėjo Australijos bendraamžius ir 69:43 sutriuškino Argentinos krepšininkus.

Pasaulio čempionato kovas Lietuvos rinktinė pradės C grupėje Latvijoje, kur susitiks su Pietų Korėjos, Kanados ir Kroatijos komandomis. Pirmosios rungtynės – ketvirtadienį, 20.30 val. su kroatais.

Rungtynės

Lietuvos komandoje mačą pradėjo Vytenis Čižauskas, Edgaras Ulanovas, Dovydas Redikas, Tautvydas Sabonis ir Jonas Valančiūnas. Mūsiškiai iškart šovė pirmyn, kai 5 taškus iš eilės rinko įžaidėjas V. Čižauskas (5:0). Tačiau amerikiečiai surengė dvi sėkmingas atakas, o sužaidus dvi minutes jų kontrataką nutraukti bandęs E. Ulanovas buvo nubaustas nesportine pražanga, kurią JAV komanda pavertė dar dviem taškais ir išsiveržė į priekį (5:6).

Bet lietuviai besivejančiųjų vaidmenyje buvo trumpai – įsižaidė J. Valančiūnas ir mūsiškiai vėl emė tolti (11:6). JAV krepšininkai „smaginosi“ netiksliais metimais ir dažnai klydo, o V. Čižauskas ketvirčio viduryje sumetė tris baudas (14:6).

Po minutės pertraukėlės amerikiečiai mažino skirtumą (14:10), bet beįsibėgėjančius varžovus pristabdė E. Ulanovo ir Žygimanto Skučo baudų metimai (17:10). Ketvirčio pabaigoje JAV rinktinė vis dažniau rasdavo spragų mūsiškių gynyboje, tačiau sėkmingas J. Valančiūno žaidimas puolime tai kompensavo.

Paskutinę minutę po tritaškį smeigė Deividas Pukis, Renaldas Simanavičius ir E. Ulanovas, o Lietuvos komanda susikrovė dviženklę persvarą (34:23).

Antrojo ketvirčio pradžioje skirtumas toliau augo, kai įsisiautėjo Ž. Skučas – po kelių puolėjo tikslių metimų iš eilės komandas jau skyrė 16 taškų (41:25). Amerikiečiai dažnai individualiais reidais mėgino sumažinti atsilikimą, tačiau Lietuvos rinktinės atakos ir toliau liejosi nesustabdomomis bangomis. Sužaidus 16 minučių mūsų šalies 19-mečiai jau buvo surinkę 51 tašką ir triuškino varžovus 51:31.

Įpusėjus susisitikimui komandas vis dar skyrė didelė praraja – 59:38.

Trečiasis kėlinys prasidėjo V. Čižausko dvitaškiu, J. Valančiūno bloku ir Ž. Skučo tolimu šūviu. Netrukus Ž. Skučas pridėjo ir dvitaškį su bauda – lietuviai toliau daužė svečius (67:38). Ketvirčio viduryje J. Valančiūnas vėl pradžiugino aistruolius, gražiai blokuodamas oponento metimą, kitame aikštės gale pelnė taškus, o tritaškį smeigė D. Redikas (72:41).

Lietuvos rinktinė kontroliavo įvykių aikštėje eigą, abiejų komandų treneriai jau trečiojo ketvirčio pabaigoje į aikštelę ėmė leisti mažiau pažaisti gaunančius krepšininkus. Kėlinio pabaigoje Arnas Butkevičius triuškinančiu dėjimu padidino skirtumą iki 40 taškų (89:49).

Prasidėjus paskutiniam ketvirčiui Lietuvos krepšininkai stabtelėjo ir amerikiečiai laimėjo atkarpą 7:0 (89:58). Netrukus antrą kartą susitikime nesportine pražanga buvo nubaustas R. Simanavičius, turėjęs palikti aikštelę. JAV komanda ir toliau mažino milžinišką atsilikimą (91:62).

Vis dėlto vytis Lietuvos ekipą svečiams jau buvo per vėlu. Mūsiškiai varžovams labiau įsibėgėti neleido ir likus žaisti 3 su puse minutės D. Redikas baudos metimais džiugino aistruolius 100-uoju tašku (100:68).

Statistika

Lietuva: J. Valančiūnas 23 taškai (6/11 dvit., 11/15 baudų; 11 atk. kam.), Ž. Skučas 16 (2/2 trit., 3/5 dvit., 4/6 baudų), D. Redikas (1/4 trit., 1/2 dvit., 6/6 baudų) ir V. Čižauskas (3/11 dvit., 5/6 baudų; 8 atk. kam., 4 rez. perd., 6 kld.) po 11, E. Mockevičius 9 (7 atk. kam.), R. Jakštas 8, A. Butkevičius 7, R. Simanavičius, R. Giedraitis, T. Sabonis ir E. Ulanovas (5 atk. kam., 4 rez. perd.) po 5, D. Pukis 3.

JAV: D. McDermottas 15 (0/2 trit., 6/7 dvit., 3/3 baudų; 7 atk. kam.), J. Lambas 13 (0/5 trit., 5/9 dvit., 3/3 baudų), J. Jacksonas 12, K. Applingas 8, K. Marshallas ir P. Youngas (6 atk. kam.) po 6, T. Hardaway’us, J. Bellas ir T. Mitchellas (8 atk. kam.) po 5.

Dvitaškiai: Lietuva 22/44 (50 proc.) – 26/56 (46 proc.) JAV

Tritaškiai: Lietuva 9/22 (41 proc.) – 0/17 (0 proc.) JAV

Baudų metimai: Lietuva 37/46 (80 proc.) – 23/34 (68 proc.) JAV

Atkovoti kamuoliai: Lietuva 43 – 36 JAV

Rezultatyvūs perdavimai: Lietuva 16 – 6 JAV

Perimti kamuoliai: Lietuva 10 – 16 JAV

Klaidos: Lietuva 24 – 21 JAV

Blokai: Lietuva 4 – 4 JAV.

Komentarai

Lietuvos rinktinės žaidėjas J. Valančiūnas: „Buvo geros rungtynės, buvome užsivedę. Žaidžiant su amerikiečiais motyvacija visada yra didesnė. Apie mane – reikia pripažinti, kad sunku atsigauti po kelionių ir laiko juostų ketimo“.

Lietuvos rinktinės strategas K. Maksvytis: „Smagu taip baigti pasirengimą čempionatui. Komandos žaidimas mane tenkina, tik dar reikėtų gerinti gynybą.

Favoritų etiketė mums buvo klijuojama ir pernai (Europos čempionate – DELFI), tad dėl to šiemet psichologinių problemų nebus. Medalius reikia iškovoti, jie nedovanojami. Amerikiečiai irgi dar pagerins žaidimą.

Neramina, kad Jonas praleido nemažai treniruočių, tad jam sunkiau grįžti į krepšinį. Šiemet galima daug ko tikėtis iš labai patobulėjusių A. Butkevičiaus, E. Mockevičiaus, labai neblogos formos ir V. Čižauskas“.

JAV riktinės žaidėjas D. McDermottas: „Turėjom labiau saugoti kamuolį. Antrame kėlinyje kritome į duobę, bet nudžiugino tai, kad ketvirtame kėlinyje stengėmės nepalūžti ir išlikti vieninga komanda“.

JAV rinktinės strategas P. Hewittas: „Antrame kėlinyje padarėme daug klaidų, praleidome tritaškių, turėjome labiau saugoti kamuolį ir kovoti. J. Valančiūnas yra geras žaidėjas, jis puikiai „centruoja“, o svarbiausia – sunkiai dirba ir atlieka daug nematomo darbo. Svarbiausia čempionate mums bus laimėti pirmuosius mačus, atgauti per juos pasitikėjimą savo jėgomis ir ritmą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją