Tad nuo pradžių. Kuo gi maniškės vestuvės buvo kitokios?

Pirmiausia tuo, kad abu mus suvedė likimas ne Lietuvoje. Abu esame iš skirtingų kraštų ir skirtingų kultūrų. Ir vestuves kėlėme ne Lietuvoje.
Antra, dėl šeimyninių aplinkybių vestuves dalinome į dvi dalis: oficialią registracijos ceremoniją su draugais bei šeimos šventę su ceremonija bažnyčioje. Ir abi dalys vyko skirtingose šalyse bei skirtingu laiku.

Painiava? Ko gero. Bet užtai galiu pasidalinti patirtimi bei patarimais, sumąsčiusiems vestuves kelti užsienyje.

Pirmiausia gerai išsiaiškinkite, kokia tvarka registruojamos santuokos pasirinktoje šalyje, kokie dokumentai yra reikalingi. Mūsų atveju, tuokiantis Čekijos Respublikoje, reikėjo pristatyti: gimimo liudijimą (su apostile bei vertimu į čekų kalbą), pažymą dėl šeiminės padėties bei pažymą dėl pilietybės (jo prašoma, bet Lietuva šios pažymos neišduoda, tad teko apsieiti ir be jos).

Antra, nemažai pagalbos dėl dokumentų tvarkymo galite sulaukti iš vietinės Lietuvos ambasados - tereikia paklausti, o kontaktus visada galima rasti LR užsienio reikalų ministerijos puslapyje internete.

Trečia, būkite nusiteikę, kad santuokos registravimas užsienyje yra kantrybės reikalaujantis reikalas, finansų irgi. Išsiaiškinkite, kiek ir kas kainuos. Tuokiantis Prahoje, galima rinktis keletą galimybių; santuokos registruojamos rotušėje, kiekviena Prahos dalis turi savo. Jeigu norite tuoktis pagrindinėje - vietas reikėtų užsisakyti bent prieš pusmetį. Santuokos registravimo kainos skiriasi priklausomai nuo rotušės ir miesto dalies - pagrindinėje reikėtų už ceremoniją sumokėti apie 500 Lt ar daugiau, o mažesnėje užtektų ir mažesnės sumos.

Taip pat prisiminkite, kad vestuvių ceremonijos metu bus reikalingas vertėjas (jei mokate vietos kalbą, šių išlaidų išvengsite), o po ceremonijos irgi teks paplušėti. Gavus santuokos liudijimą, reikia patvirtinti jo galiojimą užsienyje (apostilizuoti, t.y. legalizuoti) - išlaidos šiuo atveju nėra tokios didelės, bet laiko sąnaudos nemenkos.

Asmeniškai man teko kelias dienas "pabėgioti", bet ką padarysi - kitaip santuokos, kad ji galiotų, Lietuvoje neįregistruosi. Tvarka visur turi būti.

Ketvirta, jei galite skirti didesnį biudžetą - samdykitės vietinį vestuvių organizatorių (padės ir dokumentus sutvarkyti ir parinks geriausią vietą). Patikėkite, tai verta. Sutaupysite ir laiko, ir nervų. Kitu atveju, bandykite ieškoti pažįstamų, kurie galėtų pagelbėti.

Penkta, apsispręskite, ko tikrai norite - mažos ceremonijos rotušėje su nedideliu būreliu draugų, ar pompastikos, kuri ir Lietuvoje gali pareikalauti nemažai lėšų bei nervų. Turėkite savo viziją ir siekite jos.

Šešta, išsiaiškinkite vietos papročius. Kartais net toje pačioje Europoje gali kilti įvairiausių nesusipratimų vien iš nežinojimo. Mūsų kompanijoje šventės metu buvo ir lietuvių, ir čekų, ir balkanų. Tad ir supratimai apie vestuvinius papročius skyrėsi. Dauguma buvo priimtini visiems, tačiau teko kiek ir pakaisti, kai čekų draugai pasiūlė nuotakai "parduoti šokių batelius", t.y. pavaikščioti su bateliu rankoje ir tiesiogine prasme "pasirinkti pinigėlių į batelį". Pakaitau ir nemenkai.

Daugelis svečių šio papročio nesuprato, jautėsi nepatogiai, kai tuo tarpu čekų svečiams tai normali vestuvių dalis. Tad būkite pasiruošę - pasiskaitykite apie papročius, kad netektų kaisti.

Bet svarbiausia - turėkite kantrybės ir viskas bus gerai. Juk svarbiausia ne prabangi ir nepatogi suknelė ar nuomotas limuzinas, o du žmonės, kurie nori kartu keliauti gyvenimo keliu, tai jų šventė. Tad galite klausyti artimųjų patarimų bei prašyti jų pagalbos, bet spręskite visada jūs, nes tai jūsų šventė ir jūsų prisiminimai.

Mes buvome drąsesni - rinkomės ne prabangius rūbus, o paprastumą; ne tradicinį vestuvinį restoraną, bet širdžiai mielą restoraną su nuostabia aplinka; nesirinkom ir tradicinių vestuvių muzikantų, o tikrą grupę su tikru koncertu - ir viskas buvo daugiau nei gerai. Įgyvendinome savo viziją ir savo svajonę. Gal kažkas ir buvo ne taip, bet tai - tik menkos smulkmenos, kurios greit nublanko, užleisdamos vietą nuostabiems prisiminimams.

Ringailė

******
Visų būsimųjų nuotakų vardu dėkojame už patarimus, o jus taip pat raginame pasidalinti savo patirtimi - skubėkite dalyvauti konkurse „Klaidos, kurių nekartočiau besiruošdama/-s vestuvėms“ ir laimėkite kvietimą (dviems, su nakvyne) praleisti SPA viešbutyje „Belvilis“!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją