Suknelė. Keičiasi mados, tad šiandien, žinoma rinkčiausi kitokią. Tačiau vienas patarimas - pabandykite aplankyti dizainerius. Ypač, jei ketinate nuomotis suknelę, o ne pirkti. Kai kurie jų mielai ir tikrai nebrangiai „paskolina“ savo darbus, mainais į nelabai didelę sumą pinigų ir jaunosios nuotraukų, kurias galėtų vėliau naudoti savo portfolio. Ypač jei vestuves fotografuoja profesionalus fotografas ir padaro neblogų meninių nuotraukų. Tokias nuotraukas vėliau mielai naudoja ir vizažistai, ir kirpėjai, ir drabužių modeliuotojai savo darbų portfolio.

Makiažas. Labai rekomenduoju pasidaryti „bandomąjį“ makiažą. Vėlgi, galite pasiūlyti barterinius mainus: jūs - nuotraukas, o vizažistas - makiažą. Kai man vestuvių dieną padarė vakarinį makiažą ir pamačiau save veidrodyje, nustėrau.. Prie lengvutės suknelės, prie vasaros ir gamtos, priklijuotos blakstienos, ryškūs šešėliai ir storas pudros sluoksnis netiko niekaip.. Svarsčiau grįžusi iš grožio salono viską nuvalyti, tačiau galiausiai apsigalvojau... Ir kiek žiūriu nuotraukas (o apie jas dar parašysiu), akis bado tas grimas... Nors vizažistei sakiau, kad noriu lengvo, gaivaus ir vasariško makiažo, deja mūsų supratimas apie tai radikaliai skyrėsi.

Tą patį patarčiau padaryti ir su šukuosena, ypač jei ketinate daryti kažką įmantresnio, nei tik susukti kelias lengvas garbanas.

Bažnyčia. Aš, prisižiūrėjusi serialų, tikėjausi susitikti su savo brangiuoju iškart prie altoriaus. Net neįsivaizdavau, kad gali būti kitaip... O nutiko, kad atvažiavus į bažnyčią, mano brangusis manęs su kunigu laukė prie įėjimo, kai tuo tarpu visi svečiai jau stovėjo viduje... Pasirodo, prieš ceremoniją kunigas dar kartą turi paklausti jaunųjų, ar šie tikrai žino, ką daro ;)  ir tą padaryti ne svečių akivaizdoje... Todėl patarčiau su kunigu aptarti šią situaciją prieš viską ir aiškiai išsakyti ko pageidaujate ir ar tai neprieštarauja tos bažnyčios tvarkai... Nuotaika dėl tokio akibrokšto buvo šiek tiek sugadinta.

Fotografas. Kadangi pinigai kišenės tuo metu neplėšė, stengėmės taupyti ten, kur galima.. Todėl fotografo eilutei vestuvių biudžete palikome niekingai mažą sumelę. Turėjome pažįstamą su neblogu aparatu, pamanėm, to ir užteks.. Sakėm, kad nieko ypatingo nereikia, pakaks tiesiog užfiksuoti akimirkas... Ir dabar galiu pasakyti - tai buvo pati didžiausia klaida. Juokauju, kad po vestuvių lieka tik nuotraukos ir žiedas. Tai mūsų nuotraukos liko labai prastos. Atidavė mums pusantro tūkstančio „juodų“ neretušuotų kadrų, kuriuos patys peržiūrėję supratome, kad neturim realiai nė vienos nuotraukos, kurią galėtume bent kam nors parodyti...

Draugai vis prašo parodyti ir tikrai nesmagu, kai parodyti nėra ko... Dabar fotografuojančių yra labai nemažai. Paprašykite parodyti savo darbų galeriją, aptarkite, ko norite, kas patinka ir nepatinka. Būtinai sutarkite, kiek laiko fotografuoja, kiek nuotraukų atiduos, ar jos bus retušuotos (tik tokios ir turėtų būti) bei kiek laiko užtruks nuotraukų sutvarkymas. Žinia, kad vasara yra pats darbymetis fotografams, tad kai kurie nuotraukų liepia laukti ir pusę metų, ir visus metus - nepamirškite paklausti apie terminus.

Dar patarčiau „pagooglinti“ apie fotografą, paieškoti nuomonių įvairiuose forumuose, mat nuotraukų galerijose, kuriose apsilankę susidarysite įspūdį apie fotografą, yra publikuojami patys geriausi jų darbai. Dažnai būna tai netikros vestuvės, o netgi režisuotos fotosesijos vestuvių tema. Tad tokio lygio nuotraukos nebūtinai bus įteiktos ir Jums. Režisuotos fotosesijos - tai ilgas darbas, planavimas, detalių derinimas, vietų parinkimas... Tai režisuota fotosesija, o ne vestuvių fotografavimas. Ten dėmesys skiriamas nuotraukos kokybei ir tai būna svarbiausia.

Tad jei nenorite paversti savo vestuvių fotosesija ir darbu „ant kadro“, galite tikėtis, jog nuotraukos bus daugiau reportažinės nei meninės. Tiesiog pasidomėkite ir fotografo darbais, ir atsiliepimais pačių klientų, ką jie realiai gavo ir kokia yra nuomonė. Nemažai forumuose galima rasti informacijos ir patarimų... Taip pat forumuose yra nemažas pulkas pradedančių fotografų, kurie dar neturi didelio įdirbio, bet nemaža dalis jų tikrai gražiai fotografuoja. Tokie ir kainos didelės neužsiplėš, ir dirbs, tikėtina, labai nuoširdžiai bei atsidavę, kad tik padarytų gerai, mat taip formuoja savo stilių bei tokie darbai jam - papildoma reklama, padėsianti prasimušti į fotografų Olimpą.

Žinoma, galite sulaukti ir priešingo varianto, tad būtinai paprašykite darbų galerijos ir paieškokite atsiliepimų. Manau, fotografo eilutė vestuvių biudžete turėtų būti viena svarbiausių.

Muzika. Mūsų vestuvėse grojo gyva pučiamųjų grupė. Buvo viskas nuostabu. Likusiai vakaro daliai su vyru nusprendėme, kad gros mūsų parinktą muzika tiesiog „iš kompiuterio“. Kelis mėnesius prieš vestuves kruopščiai rinkome mums mielus kūrinius, viską dėliojome atitinkama seka, kad galėtume paspausti „play“ mygtuką ir pamiršti muzikos valdymą. Suskaičiavome ir laiką, kiek grotų, ir maždaug sudėliojome šventės eigą..

Tačiau iš pradžių viskas buvo gerai, tačiau vėliau, prisišokę ir prisivaišinę svečiai pradėjo lysti prie kompiuterio ir reguliuoti muziką savaip. Kai kažkas ištraukė iš savo mašinos CD su Radžiu ir A. Rimiškiu (nieko asmeniško, tačiau mūsų vestuvių garso takelyje šių atlikėjų neįtraukėme), tai man pakirto kojas.. Visiškai ne tai turėjo groti.. Tai buvo mūsų šventė ir norėjome, kad būtų taip, kaip mes su vyru suplanavome. Deja... Tad jei muziką grosite iš kompiuterio, uždėkite slaptažodžius, kad niekas negalėtų jos reguliuoti. Kaip visada, per balius atsiranda labai daug didžėjų su skirtingais skoniais.

Tortas. Na, geriausia būtų pasidaryti bandomąjį tortą prieš šventę. Tačiau jei ne, tuomet labai aiškiai papasakokite, ko pageidaujate. Aš norėjau torto su gyvomis gėlėmis ir kondiretė tai, regis, aiškiai suprato. Tačiau kai tą tortą mums pristatė... Tai buvo didelis blynas, apdėtas raudonomis rožėmis iš kraštų. Visiškai man nepatiko. Manau, tai buvo tiesiog netikslios nuomonės išsakymas arba konditerė suprato savaip. Tad labai aiškiai papasakokite, kaip įsivaizduojate savo šventės skanėstą.

Konditeriai taip pat turi nemažai nuotraukų su savo darbais, tad paprašykite, parodys, gal kažką išsirinksite kartu. Matant nuotraukas, lengviau ir Jums suprasti meistro profesionalumą bei meistrui- Jūsų pageidavimus. Vėlgi patarčiau „pagooglinti“ - gal rasite ne pačių profesionaliausių, bet labai nuoširdžiai ir gerai dirbančių pradedančių kepėjų.. Žinia, jų įkainiai mažesni, nes dar neturi nei tokio įdirbio, nei vardo. Aišku, neatmeskite galimybės, kad pradinukas gali skaudžiai klysti, todėl pagalvokite ar norite rizikuoti. Kita vertus, klaidų daro ir profesionalai... Na, spręsti Jums.

Dūžiai. Jei nuomositės kažkokią vietą savo šventei, nepamirškite pasiteirauti ar bus dar kažkokių papildomų išlaidų be numatytųjų. Mūsų atveju, dužo kelios taurės šventės metu ir buvome gana nustebinti, kai už tris taures pareikalavo 200 Lt. Na, dėl visa ko, verta tai aptarti.

Fejerverkai. Pasiteiraukite, ar galima bus juos leisti, jei ketinate tą daryti. Mūsų atveju, tai buvo sodyba su šiaudų stogais, todėl šeimininkai iškart pasakė, kad fejerverkų leisti negalėsime (nors ir taip jų nenorėjom), nes gali labai greitai įvykti nelaimė. Mūsų šventė atrodė nuostabiai, kai naktį prie helio dujomis užpildytų balionų leidome pririštas šaltąsias ugneles. Buvo ir nebrangu, ir tikrai gražu.

Povestuvinė kelionė. Dauguma viešbučių jauniesiems dovanoja mielų staigmenų, parenka geresnius kambarius, pvz., ar su burbuline vonia, ar langais į jūrą, ar dovanoja romantišką vakarienę dviems restorane, tad nepamirškite administracijoje paminėti, jog esate naujai iškepta šeima.

Graži šventė, tai yra dideli namų darbai, pasiruošimas gana varginantis, nors ir mielas... Naivu būtų tikėtis, jog palikus viską savieigai, išeis taip, kaip pageidavote.. Kuo daugiau apgalvosite, planuosite ir pabandysite tiesiog mintyse surežisuoti savo šventę žingsnis po žingsnio su visomis smulkmenomis, tuo, tikėtina, ta šventė bus sklandesnė. Tiesiog užsimerkite ir pradėkite mintyse įsivaizduoti tą dieną. Kaip atsikeliate, kaip važiuojate ar pas Jus atvažiuoja kirpėja, vizažistė, kaip rengiatės (padeda kažkas ar apsirengsite pati?), kaip važiuojate į bažnyčią (pagalvokite atsarginį variantą, jei suges mašina), kaip susitinkate su brangiausiuoju, kaip papuošta bažnyčia, kaip išeinate iš jos po ceremonijos (svečiai kažką mėto į Jus? Balandžius, kruopas, pinigus ar gėles?), kaip važiuojate fotografuotis (ką tada veikia likę vieni svečiai? Dažnai tai būna gana nemaloni pertrauka jiems), kaip važiuojate į pobūvio vietą, kaip Jus sutinka, kas veda vakarą (tai labai svarbu kad šventė būtų sklandi. Savaime palikus švęsti, dažnai išeina chaosas ir eilinis balius, nes nebelieka akcento jauniesiems, visi tiesiog kažką veikia...Manau, būtinai turi būti kažkokie žmonės ar žmogus, kurie šiek tiek pakontroliuotų visą eigą)..

Gražios ir sklandžios šventės. Galų gale, juk svarbiausia - gražūs jausmai ir visas nuostabus gyvenimas prieš akis.


Indrė

******
Visų būsimųjų nuotakų vardu dėkojame už patarimus, o jus taip pat raginame pasidalinti savo patirtimi - dalyvaukite konkurse „Klaidos, kurių nekartočiau besiruošdama/-s vestuvėms“ ir laimėkite kvietimą (dviems, su nakvyne) praleisti SPA viešbutyje „Belvilis“!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)