Aišku, sakoma, jog nuotaiką susikuri pats ir pats nusprendi, ar jaudintis dėl kiekvienos nepavykusios smulkmenos, ar nekreipti į tai dėmesio. Tiesos tame yra, tačiau negalima taip teigti visoms situacijoms, į smulkmenas dėmesio gal ir galima būtų nekreipti, tačiau daug smulkmenų ar didelė nesėkmė gali tikrai negrįžtamai sugadinti nuotaiką. Todėl apžvelgsiu pagrindiniu dalykus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį planuojant vestuves.

Pirmiausia, nepamirškit, tai JŪSŲ šventė! Ir ją darote pirmiausiai dėl savęs. Ne dėl draugų, šeimos ar giminės. Tuo reikėtų vadovautis planuojant šventę. Todėl darykite taip, kaip Jūs norite ir neklausykite kitų, jog vestuvinė suknelė turi būtinai būti balta, nors tau gražesnė raudona, jog visi vyrai turi būti su kostiumais, nors Jums norisi, jog visi ateitų su šortais ir paplūdimio šlepetėmis, ar kad būtina švęsti dvi dienas, nors iškart po ceremonijos norėtumėte sėsti į lėktuvą ir išskristi į šiltus kraštus. Darykite taip, kaip Jūs norite ir Jums atrodo geriausiai. Tai Jūsų vestuvės ir Jūsų pasirinkimas, todėl visų kitų nuomonė tampa nebesvarbi.

Dėl patarimų, sakyčiau, jog visus verta išklausyti, tačiau nebūtina taip ir daryti. Šeima ar draugai tikrai gali duoti puikių patarimų ar idėjų Jūsų šventei. Tačiau jų reikėtų klausyti tik tuo atveju, jei tai objektyvūs ir pagrįsti, o ne nuomone ir asmeniniais įsitikinimais paremti įsitikimai.

Mano patarimai bus skirti vidutinio dydžio vestuvėms, kur dalyvauja nuo 25 iki 50 svečių ir kurių biudžetas tarp 10 000 – 30 000 litų. Tačiau kai kurie tikrai pritaikomi ir mažesnėms vestuvėms.

Vienas iš svarbių dalykų, kurį daug kam svarbu suprasti – svečiai, kuriuos pakviesite, yra tik svečiai, jie negali būti organizatoriai, koordinatoriai, vedėjai, muzikantai, fotografai ar operatoriai. Ir tai - pagrindinė taisyklė, jei norite sklandžių vestuvių. Ir visai ne dėl to, kad jie nesugebės atlikti pavesto darbo, o dėl to, kad jie svečiai, o ne vestuvių šventės darbuotojai. Jie nori švęsti, o ne dirbti. Jų idėjos gali nesutapti su Jūsų ir jie gali padaryti kaip jiems atrodo „geriau“, ko nepadarys (bent jau neturėtų) tam samdyti žmonės. Taip pat nereikės jaudintis, kad kažkas šiek tiek padaugino ar pamiršo sutartą planą. Šiai taisyklei galima padaryti išimtį tik tuo atveju, jei vestuvės nedidelės ir jais Jūs 100% pasitikite.

Vestuvių planuotojas. Manoma, jog vestuvių planuotojas reikalingas tik didelėms vestuvėms ir jo paslaugos yra pakankamai brangios. Tačiau galiu tai paneigti. Visų pirma, dažniausiai vestuvių planuotojai prašo 10% nuo vestuvių biudžeto arba fiksuotos sumos, kuri dažnai neviršija ir kelių tūkstančių. Visų pirma jis gali sutaupyti nemažai laiko ir pinigų. Dažnai jaunieji nepaskaičiuoja išlaidų transportui ar telekomunikacijų paslaugom, kurios bus reikalingos norint surasti tinkamas paslaugas.

O dar laikas, per kurį galima būtų nuveikti ką nors naudingo arba uždirbti pinigus. Taip pat vestuvių planuotojo neapgaudinės paslaugų tiekėjai, jis tiksliai žino, kiek ir kas turi kainuoti. Juk kai sakot „užsakau vestuvėms“, kaina iškart pakyla, vien dėl fakto, jog tai vestuvės. Taip pat vestuvių planuotojai turi įvairių nuolaidų ir gali pasiūlyti išskirtinių paslaugų. Be idėjų, kurias vestuvių planuotojas Jums gali pateikti, labai svarbus jo vaidmuo vestuvių dieną.

Tai organizatorius, kuris nuims visą galvos skausmą dėl šventės eigos. Jums tereikės atvykti į šventės vietą ir mėgautis emocijomis, visa kita - ne Jūsų rūpestis. Ir jei sugedo mašina, pavėlavo muzikantas ar užmiršote užsakyti šampaną, Jūs apie tai sužinosite tik šventei pasibaigus, kai vestuvių planuotojas Jums papasakos visas detales ir nesklandumus, kuriuos jam teko sutvarkyti taip, kad nei Jūs, nei svečiai to nepastebėtų.

Vestuvių fotografas, operatorius. Galbūt daugelis nesutiks, bet tai bene vienintelis dalykas, kuriam tikrai negalima gailėti pinigų. Kodėl? Todėl, kad nuotraukos ir video medžiaga, tai vienintelis dalykas, kuris liks po vestuvių. Ir tai turi būti profesionalai, o ne draugo draugas, kuris laisvalaikiu fotografuoja. Tiesa, fotografai orientuojasi nepraleisti nė vienos jaunųjų akimirkos, todėl svečiai lieka šiek tiek užmiršti. Jei yra norinčių, galima paprašyti iš svečių, jog kas nors pasiimtų savo fotoaparatą ir fotografuotų tai, kas liko už kadro. Jei norite nusifotografuoti keliose gražiose vietose, tikrai nebūtina iš paskos vilkti visos svitos. Jiems galite paruošti vietą piknikui, kur susitiksite po fotosesijos, pasiūlyti išgerti vyno restorane ar anksčiau nuvežti į šventės vietą, kur jie galės parašyti palinkėjimus Jūsų vestuvių knygoje. Svečiai bus nepavargę, o Jūs nusifotografuosite tikrai daugiau vietų.

Ceremonijos vieta. Norėčiau tik paminėti, jog šiuo metu yra leidžiamos išvykstamosios santuokos, kai santuokų rūmų darbuotojas atvyksta į Jūsų pageidaujamą vietą. Tai gali būti pastatyta pavėsinė ant didelės gražios pievos, o svečiai susodinti šalia (kaip amerikietiškuose filmuose), arba rūmų salė, kurioje galite pasijusti kaip karaliai, o gal tai bus jūros krantas.

Nestokokite fantazijos. Ir nebūtinai ten, kur vyks ceremonija, turėtų vykti ir pati šventė. Taip pat ši paslauga nėra brangi (apie kelis šimtus litų), o skirtingai nei santuokų rūmų, po 10 minučių ceremonijos Jūsų niekas iš pastato neišvaro, galite dar valandą mėgautis šampanu ir saldainiais, nusifotografuoti ar pasveikinti jaunuosius. Pastaba: norėdami išvykstamosios ceremonijos kitame mieste, vienas iš jaunųjų turėtų būti deklaravęs gyvenamąją vieta tame mieste ar rajone.

Šventės vieta. Galima švęsti tradicines kelių dienų vestuves arba vieno vakaro restorane. Ką pasirinkti, pirmiausia siūlyčiau atkreipti dėmesį į tai, kur gyvena Jūsų šventės svečiai. Jei daugumai teks važiuoti iš kitų miestų, turbūt būtų geriau užsakinėti vietą su kambariais. Tačiau jei visi gyvena tame pačiame mieste, puikus pasirinkimas yra ir restoranas. Išskirčiau tai, jog restoranai atrodo daug šventiškiau nei kaimo turizmo sodybų salės. Be to, ten Jūs turėsite puikų aptarnavimą ir niekam nereikės rūpintis, ką ir kada patiekti ar įpilti išgerti.

Taip pat pastebėta, jog restoranuose, kai aptarnauja restorano personalas, gėrimų niekas pats sau ar kaimynui nepilsto, visi laukia, kol juos aptarnaus. Kuo tai gerai? Bent kelis kartus mažiau išgeriama alkoholio. Juk vestuvės yra šventė ne eilinį kartą išgerti. O matyti prisigėrusius gimines ar draugus – vaizdelis, kurio vengiama kiekvienose vestuvėse. Taip pat, švenčiant restorane, tai nereiškia, jog negali būti antros dienos. Kitą dieną visi išsimiegoję ir kas gali ir nori, gali būti pakviesti į gamtą išsikepti šašlykų ar dešrelių. Visi bus atsipalaidavę ir pailsėję, todėl tai bus puiki proga pabendrauti su jaunaisiais. Taip pat toks variantas gerokai pigesnis, nei dviejų dienų šventė.

Svarbu visus svečius iš anksto informuoti apie vestuvių planą. Išsiųskite visiems su pakvietimais vestuvių planą, žemėlapį ir kontaktuos, kam skambinti iškilus nesklandumams. Svarbu reguliariai svečius pamaitinti. Dažnai į vestuves atvykę svečiai būna valgę anksčiausiai prieš porą valandų, o vakarienė suplanuota dar tik po 4-6 valandų! O kur dar geriamas šampanas ant tuščio skrandžio! Ir kąsnio dydžio sumuštinukai esmės nepakeis. Kiek jų reikia suvalgyti, kad bent pajaustum, jog valgei?

Geriausias sprendimas - patiekti ne tik sumuštinukų, bet ir vaisių, sausainių ar saldainių. Jie suteiks energijos, ir svečiai nesijaus sunkiai. Yra vienas dalykas, apie kurį labai dažnai užmirštama, juk tai taip nereikšminga jauniesiems, bet ne svečiams -  tai pasivaikščiojimas ten, kur karaliai vieni vaikšto. Išgėrus kelias taures šampano ir vaikštant daugiau nei kelias valandas, tikrai ne vienas apie tai susimąsto. Todėl iš anksto numatykite ir apie tai informuokite svečius. Juk nenorite, jog jie surauktu veidu galvotų, kur čia dėtis.

Transportas. Būtinai suorganizuokite visiems transportą, kaip atvykti į šventę. Kartais prašoma, jog kažkas iš svečių pabūtų vairuotoju, bet ar Jūs pagalvojote apie tai, jog šie žmonės nori niekuo nesirūpinti, atsipalaiduoti ir šiek tiek išgerti.

Vestuvinė suknelė. Be jau kitų autorių siūlytų variantų, yra galimybė užsakyti suknelę internetu. Pirmiausia vestuvių salonuose išsimatuokite visus įmanomas sukneles su skirtingais stiliais ir išsiaiškinkite, koks stilius Jums labiausiai tinkamas. Tada internete užsakykite tokio stiliaus suknelę. Nustebsite, koks didelis pasirinkimas. Tačiau įdomiausia yra tai, kiek tos suknelės kainuoja, suknelė gali kainuoti nuo 50 dolerių. Ir ji tikrai už tiek neatrodys. Teko ne vieną matyti realybėje, jos atrodo puikiai. Aišku, gali tekti šiek tiek ją pataisyti, bet tai detalės, žiūrint į tai, kiek ji kainavo. O blogiausiu atveju, jei suknelė visiškai netiks, nepatiks ir nebus galimybių jos grąžinti (nors dažniausiai tai padaryti galima), galėsite ją parduoti internete ar pasilikti atminčiai, juk nuostolis nebuvo toks didelis.

Muzika. Apie muziką daug ką išsakė kiti autoriai. Norėčiau pridėti, jog labai šaunu, kai vestuvėse groja gyva muzika. Ir kalbu ne apie kaimo muzikantus. O apie žmones, atliekančius melodiją su pasirinktais muzikos instrumentais. Pavyzdžiui, ceremonijos metu smuiko griežimas, o vakarėlio pradžiai - saksofonistas. Užtenka šiuos muzikantus pasamdyti valandai ar kelioms, bet jie gerokai pagyvina šventę.

Vedėjas. Dažnai prašoma vedėjais pabūti piršlius ar liudininkus. Tačiau iš jų pačių teko ne kartą išgirsti tai, jog jie labai pavargo ir vestuvių nematė išvis, nes visą dieną ir vakarą dirbo. Tai tikrai pagalvokite ar norite šiems žmonėms užkrauti darbo ir galvos skausmo. Taip pat būtinai suderinkite žaidimus, kurie bus vestuvėse. Svarbi taisyklė – neverskite svečių dalyvauti žaidimuose per prievartą, nenori – reiškia nenori. Žaidimai turi būti parinkti tokie, jog svečiams nereikėtų gėdytis ar jaustis nejaukiai.

Gėlės. Iš tikrųjų graudu žiūrėti, kai trisdešimt svečių ateina į vestuves su didžiausiomis gėlių puokštėmis (kurios, be abejo, kainavo didelę sumą pinigų), o tu žinai, jog jaunieji rytoj išvyksta į 2 savaičių povestuvinę kelionę. Šitas gėles pasiims jaunųjų tėvai arba kitą dieną jos bus išdalintos atgal svečiams. Šimtai litų išleista bergždžiai. Todėl siūlau kvietimuose nurodyti, jog puokščių svečiai nepirktų, lai, pavyzdžiui, kiekvienas iš svečių nupirktų po kelias raudonas rožes, kurias bus galima sudėti į bendrą puokštę ir papuošti šventinį stalą.

Pabaigai išskirsiu pagrindines  mintis:

Šventė yra Jūsų, todėl visus patarimus išklausykite, bet klausykite tik tų, kurie yra objektyviai pagrįsti, o ne tiesiog kažkieno asmeninė nuomonė.

Svečiai yra svečiai, jie nori atsipalaiduoti ir pasilinksminti per Jūsų vestuves, todėl neprašykite jų būti vestuvių personalu.

Vestuvių planuotojas reikalingas net ir mažoms vestuvėms. Jis taupo laiką ir pinigus. Be to, vestuvių dieną galite negalvoti apie nieką kitą, kaip tik  vienas apie kitą.

Vestuvių fotografas ir operatorius - tai žmonės, kuriems pinigų gailėti tiesiog negalima. Ir pažįstamų sąvoka čia išvis negali būti naudojama. Nuotraukos – vieninteliai daiktai, kurie liks po Jūsų vestuvių.

Ceremonija gali vykti bet kurioje Jūsų išsvajotoje vietoje. Nestokokite fantazijos ją renkantis.

Šventė gali vykti ir vieną ir dvi dienas. Tačiau pasirūpinkite, kur svečiams apsistoti, jei jie iš kito miesto. Restorane dažnai atrodo gražiau nei kaimo turizmo pokylių salės, be to restorano aptarnavimas tikrai palengviną šventę.

Informuokite svečius apie vestuvių planą, jog jie žinotų, kas po ko vyks ir, esant reikalui, galėtų prisitaikyti. Nepamirškit sočių užkandžių ir sustojimų prie nykštukų namelių.

Suorganizuokite visai šventei transportą, neprašykite, jog kas nors iš svečių būtų vairuotoju.

Taupant pinigus (ir ne tik) vestuvinę suknelę galima užsakinėti internetu. Ji gali kainuoti kelis šimtus, o atrodyti, kaip už kelis tūkstančius. Visi žino, jog Lietuvoje drabužių kainos yra nepagrįstai didelės.

Pagyvinkite savo šventę gyva instrumentine muzika. Ji neįpareigoja ir sukuria puikią atmosferą.

Neprašykite vedėjais būti Jūsų svečių. Nebent žinote, jog vesti renginius, tai tų žmonių pašaukimas ir jiems tai nesudarys papildomų problemų.

Jei kitą dieną išskrendate į povestuvinę kelionę, kvietimuose tai parašykite ir paprašykite svečių neleisti pinigų brangioms gėlių puokštėms.

O svarbiausia, besiruošdami šventei, nepamirškite vienas kito. Juk vestuvės - tai dviejų žmonių atsidavimo, meilės ir prisirišimo įrodymas. Tai Jūsų šventė, todėl jei norite, galite ją surengti net ir negyvenamoje saloje, kur būsite tik dviese!

Akvilė

******
Visų būsimųjų nuotakų vardu dėkojame už patarimus, o jus taip pat raginame pasidalinti savo patirtimi - dalyvaukite konkurse „Klaidos, kurių nekartočiau besiruošdama/-s vestuvėms“ ir laimėkite kvietimą (dviems, su nakvyne) praleisti SPA viešbutyje „Belvilis“!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją