“Laikas, kurį pora kartu praleidžia po sekso, yra skirtas emociniam ryšiui stiprinti ir pokalbiams apie įsipareigojimą, - sako Mičigano universiteto visuomenės sveikatos mokyklos profesorius Danielis Krugeris. - Tuo metu svyruoja jūsų oksitocino lygis ir šėlsta hormonai, susiję su emociniais santykiais, todėl tai pats geriausias laikas stiprinti tarpusavio ryšį”.

Šis emocinio ryšio stiprinimo periodas po lytinio akto tikriausiai išsivystė evoliucijos eigoje - moteris norėjo, kad partneris liktų su ja, jei ji būtų pastojusi. Kartu praleistas laikas ir pokalbiai po sekso galėjo įtikinti vyrą įsipareigoti.

Evoliucija lėmė, kad pasirūpinti kūdikio gerove (jį išnešioti iki gimdymo ir patenkinti jo poreikius) yra pirmiausiai moters, o tik paskui - vyro darbas. Tyrėjai spėja, kad dėl šios priežasties moterys trokšta turėti daugiau laiko emocinio ryšio stiprinimui bei pokalbiams apie įsipareigojimą. Miegojimas kartu po sekso gali būti moteriška strategija sulaikyti vyrą nuo neištikimybės, o vyro užmigimas iškart po lytinio akto - jo bandymas išvengti pokalbių apie įsipareigojimą.

Periodas po lytinio akto

Evoliucijos psichologai daug dėmesio skiria seksualinių santykių akto studijoms, tačiau periodas po lytinio akto nėra gerai ištirtas.

“Atliekama daugybė tyrimų, kuriais siekiama išanalizuoti įvairius seksualinių santykių aspektus, tačiau dažniausiai jie apima tik lytinį aktą, o ne laiką po jo, - sako D. Krugeris. - Iš tiesų seksualinių santykių iššūkiai tęsiasi ir pasibaigus lytiniam aktui”.

Tyrėjai surinko duomenis apie 450-ies seksualiai aktyvių studentų porų lytinį gyvenimą. Vidutinis dalyvių amžius buvo 20 m. Tie studentai, kurių partneriai po sekso iškart užmigdavo, teigė norėję, kad taip nutiktų rečiau, nes troško pasikalbėti ir emociškai suartėti.

Vieni žmonės užmiega praėjus vos kelioms minutėms po sekso, kitiems prireikia valandos, tačiau šio tyrimo metu nebuvo siekiama išsiaiškinti, kokios įtakos partnerių troškimams ir poreikiams turėjo šio periodo po lytinio akto ilgis.

Vyrai irgi nori emocinio artumo

Paprastai pirmieji užmigdavo vyrai, tačiau net ir tuo atveju, kai pirmoji užmigdavo moteris, jos partneris troško daugiau laiko emociniam ryšiui stiprinti.

“Kitaip tariant, vyrai irgi turėjo tokių pačių troškimų, - “LiveScience” sakė D. Krugeris. - Emocinio ryšio trokšta ne tik moterys - tarpusavio santykiai rūpi ir vyrams.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją