„Haris Poteris ir išminties akmuo“ - tai pati pirmoji Poteriados dalis, istorijos apie berniuką Harį Poterį, kuris 10 metų pragyveno po laiptais ir tikėjo apgaulingais dėdės ir tetos pasakojimais, kad jo tėvai žuvo autoavarijoje, nors iš tikrųjų jie buvo nužudyti per Helovino šventę.

Per vieną savo gimtadienį Haris Poteris vis dėlto išsiaiškino visą teisybę apie tėvus ir apie randą savo galvoje. Be to, jis gauna netikėtą pasiūlymą-laišką, kurį atnešė pašto pelėda, - mokytis Hogvartso jaunųjų raganiukų ir burtininkų mokykloje, kur Hario laukia daug draugų ir daug priešų. Vienas tokių yra tamsos lordas Voldemortas, kuris suorganizavo Hario Poterio tėvų nužudymą, o dabar ketina Anapilin išsiųsti ir talentingąjį berniuką.

Prasideda nepamirštami nuotykiai: jis išmoksta keisčiausių burtų, tampa kvidičo (lyg ir krepšinio ant šluotų) čempionu, padeda išperinti slibiniūkštį ir, slepiamas neregimojo apsiausto, leidžiasi į pavojingą žygį. Su keletu tikrų draugų Haris Poteris eina pasitikti stebuklingos savo lemties...

O štai, kas liko už kadro:

Aktorius Richardas Harrisas sutiko vaidinti Albusą Dubledorą tik po to, kai jo 11-os metų anūkė pagrasino daugiau niekada su seneliu nekalbėti, jei jis atmes šį pasiūlymą. Prieš tai šis vaidmuo buvo pasiūlytas Patrickui McGoohanui, tačiau šis filme negalėjo vaidinti dėl sveikatos problemų.

Istorijų apie Harį Poterį autorė J.K. Rowling pareikalavo, kad pagrindiniai filmo aktoriai būtų vien britai. Iš esmės kūrėjai sutiko su šiuo rašytojos prašymu, tačiau susitarė dėl keleto išimčių: aktorius Richardas Harrisas yra airis, o Zoe Wanamaker, nors ir savo vardą užsitarnavo kaip britų aktorė, iš tiesų yra gimusi JAV.

Ši, pirmoji, Hario Poterio dalis yra vienokiu pavadinimu žinoma JAV, o kitu – visame likusiame pasaulyje. Visos scenos, kuriose minimas „išminties akmuo“ buvo filmuojamos du kartus: vieną kartą sakant „Philosopher`s Stone“, kitą – „Sorcerer`s Stone“.

Raina katė, kurią galima pamatyti filme, buvo pabėgusi, tačiau grįžo į filmavimo aikštelę po dviejų dienų.

Vienoje iš scenų ant sienos galime matyti Karalienės Elžbietos I motinos Anne Boleyn portretą. Moteris, kuri buvo Karaliaus Henry VIII antroji žmona, iš tiesų buvo nuteista myriop už raganystes.

Šis filmas yra daugiausiai kino teatrų JAV vienu metu startavusi juosta (2001-aisiais ji iškart vienu metu buvo parodyta 3762-juose Amerikos kino teatruose).

2002-ųjų vasarį „Haris Poteris ir išminties akmuo“ paskelbtas antru daugiausiai uždirbusiu filmu kino istorijoje (pirmoje vietoje liko „Titanikas“).

Knygoje rašoma, kad Hario Poterio gimtadienis yra 1980 metų liepos 31 dieną. Tą pačią dieną 1965-aisiais gimė pati autorė J.K.Rowling.

Danielis Radcliffe`as sužinojo, kad gavo Hario Poterio vaidmenį besimaudydamas vonioje.

„Warner Bros.“ iš pradžių norėjo visas knygas sujungti į vieną animacinį filmą.

Užrašas ant veidrodžio "Erised stra ehru oyt ube cafru oyt on wohsi" iš tiesų turėtų būti skaitomas iš kitos pusės: "I show not your face but your heart's desire" („Aš atspindžiu ne tavo veidą, o širdies troškimus“ – angl.).

Hogvartso moto „Draco dormiens nunquam titillandus" reiškia „Niekada nekutenk miegančio drakono“.

Hedvigą vaidina net trys pelėdos: Gizmo, Ook ir Sprout.

Didelė šio filmo gerbėja yra Drew Barrymore.

Aktoriai Rosie O`Donnell bei Robinas Williamsas patys prašė vaidmenų šiame filme ir būtų sutikę vaidinti be jokio atlygio už darbą.

Vardas Dumbledoras senąja anglų kalba reiškia „bumblebee“ (kamanė – liet.)

Kad būtų panašesni į J.K. Rowling sugalvotus personažus, D.Radcliffe`ui filmuojantis teko nešioti žalius akių lęšius, o Emmai Watson – netikrus dantis. Tačiau kai Danielio akys ėmė ašaroti, o Emma negalėjo aiškiai kalbėti, kūrėjai šios minties atsisakė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)