"Jeigu tikėtume kronikomis, baltai buvo pirmutinė organizuota Europos valstybė, ankstesnė už graikus ir romėnus", - spaudos konferencijoje Vilniuje kalbėjo J.Statkutė de Rosales, politikos, ekonomikos ir kultūros savaitinio žurnalo "Zeta" vyriausioji redaktorė.

Anot jos, to laikmečio valstybė galėjusi egzistuoti jau apie 1492 prieš mūsų erą Šiaurės Vokietijos teritorijoje - Jordano kronika esą tvirtina, kad jau tuomet buvę karaliai, ten yra aprašoma vienos tautos istorija, be to, atsiranda teokratijos ženklai.

Pasak J.Statkutės de Rosales, nuo 1970-ųjų atlikti tyrinėjimai parodė, esą gotai iš tiesų turėtų būti vadinami gudais ir jie yra kilę iš Pabaltijo, o su germanais nėra niekaip nesusiję. Taip teigti, anot tyrinėjos, leidžia išanalizuoti senieji raštai, ypač ispanų. Ji tvirtino, kad iki XVIII amžiaus istorijos dokumentuose baltų vaizdas buvo aiškus, tačiau paskui pasirodė klaidingi teiginiai gotus vadinant germanais.

Tyrinėtoja kalbėjo, kad nuo 1812 metų dėl klaidos verčiant pradėta teigti, kad gotai kilę iš Skandinavijos, o ne nuo Pabaltijo, ir taip jie "pasidarė germanais".

J.Statkutė de Rosales teigė, kad Dakiją, kurią I tūkstantmečio pradžioje užėmė Romos imperija, įkūrė būtent baltų palikuonys.

"Senosios istorijos pasakoja, kad tie baltai (įkūrė - BNS) vieną iš pirmų valstybių, kurią įsteigė ne Pabaltyje, buvo Dakija dabartinėje Rumunijoje ir Bulgarijoje. Iki XVIII šimtmečio visi mano surasti raštai sutapatina Dakiją su Pabaltiju, bet mane dar nepaprastai nustebino įžūlus vokiečių istorikų neigimas, kad tie gudai, kurie vėliau sunaikino Romą, negalėjo būti dakai", - kalbėjo tyrinėtoja.

"Dakija yra baltų istorijoje buvo labai svarbi, nes ji buvo ypatingos ir aukštos kultūros centras", - tvirtino moteris.

Be to, pasak tyrinėtojos, vestgotai, ostgotai buvo rytiniais ir vakarinais baltais, gepidai buvo baltai nuo Vyslos žiočių. Jie migruodami pasiekė Italiją, Šiaurės Prancūziją ir Ispaniją.

J.Stakutės De Rosales teigimu, būtent iš baltų kalbos susiformavo ispanų kalba.

"Didžiausias požymis yra tas, kad dabartinė Kastilijos kalba yra lotynų kalba taip, kaip ją tarė baltai. Tų tarimų buvo keletas. Vakarinių baltų buvo ten, kur yra antkapiai su žodžiu Sembus, maždaug panašus į žemaičių dvibalsių tarimas, tuo tarpu oficialioji ispanų kalba, kuri gimė Kastilijoje, yra rytinių baltų tarmimo. Tą galima spręsti iš dvibalsių", - tvirtino tyrinėtoja.

J.Statkutė de Rosales gimė 1929 metais Kaune. Jos tėvas Jonas Statkus 1931-1934 metais buvo Lietuvos saugumo tarnybos vadovas, 1939-1940 metais – Tautininkų sąjungos generalinis sekretorius. 1940 metų liepos 6 dieną kartu su Augustinu Povilaičiu, paskutiniu to meto nepriklausomos Lietuvos saugumo tarnybos vadovu, bei generolu Kaziu Skuču sovietų okupacinės valdžios suimtas ir išvežtas į kalėjimą Rusijoje. Žūties laikas ir kapo vieta iki šiol nėra žinomi.

Nuo 1983 metų J.Statkutė de Rosales yra populiaraus opozicinės krypties Venesuelos žurnalo "Zeta" vyriausioji redaktorė, turi nuolatinę skiltį dienraštyje "El Nuevo Pais". Ilgą laiką bendradarbiavo su JAV Klivlendo lietuvių laikraščiu "Dirva".