Anot J.Didžiokaitės, tie, kurie RK emblemą neteisėtai naudoja taikos metu, baudžiami laisvės atėmimu iki vienerių metų arba bauda.

Ji papasakojo, kad neseniai buvo sutikusi kolegą iš Lenkijos RK draugijos. Kol jis nepamatė laikraščio, kur mūsų Eurovaistinių reklamoje kryžius - jau žalias, nepatikėjo, kad Lietuvoje neteisėto RK emblemos naudojimo problema sėkmingai sprendžiama. Lenkijoje toks dialogas nevyksta. Tiesa, Lietuvoje dar yra keletą filialų turinti klinika "Ratio", kuri nenutrina raudono kryžiaus nuo iškabų, ir kai kurie greitosios pagalbos automobiliai kryžiaus nepakeitė kita simbolika - mėlyna snaige, kryžių galima pamatyti ir ant medicinos atliekų konteinerių.

2000 m. spalį, ratifikavus Ženevos konvencijas, buvo priimtas Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio emblemos ir pavadinimo įstatymas. Jis draudžia registruoti firmų vardus, prekių ženklus ar kitus žymenis, kurie tapatūs ar panašūs į RK emblemą bei pavadinimą. Kadangi to nežinodamos RK emblemą plačiai naudojo sveikatos priežiūros bei farmacijos įstaigos, klaidai ištaisyti joms buvo suteiktas trejų metų pereinamasis laikotarpis, kuris baigėsi pernai.

Pirmadienio "Ekstroje" taip pat skaitykite: